Niezależny bottling wypełnia bardzo ważną lukę na rynku whisky, a tym samym – dopełnia ją.
Dzięki bottlerom możemy skosztować whisky z gorzelni, które albo nie wydają żadnych lub prawie żadnych własnych oficjalnych
bottlingów albo już jakiś czas temu przestały wręcz istnieć!
Jedna ze szkockich legend niezależnego bottlingu.
Założona w Elgin (Speyside) przez Jamesa Gordona i Johna Alexandra MacPhaila w 1895 roku, do których rok później dołączył John Urquhart.
Jakość sama w
sobie, mnóstwo rzadkich wydań (w tym 70-letnie edycje Mortlach i The Glenlivet. Od 1993 roku zarządza gorzelnią Benromach.
Bottler, który swą działalność rozpoczął w Glasgow w 1938 roku. Od dziesięcioleci ceniony za znakomitą jakość.
Na stałe butelkuje whisky malt i grain w różnych seriach, m. in. The Octave (whisky finiszowane w najmniejszych
rozmiarowo beczkach typu octave – o pojemności 22.5 litrów).
Odpowiada także za własne marki whisky (m. in. Black Bull), ginów (Indian Summer) i niezależne bottlingi rumów.
Bottler, który swą działalność rozpoczął w 1825 roku budując w Glasgow własną gorzelnię Loch Katrine Adelphi.
Destylarnia ta przetrwała do 1907 roku (ostatecznie zakład rozebrano w 1971 roku).
Obecnie,
od 2014 roku, właściciel destylarni Ardnamurchan w Highlands.
Stosunkowo młoda firma, założona w 1994 roku przez trzech panów z gorzelni Springbank. W 2000 roku, z pomocą Jima McEwana, ponownie otworzyła zakład Bruichladdich na Islay.
W 2012 roku oba podmioty przejęła Rémy Cointreau
Group, która w niecały rok później odsprzedała Murray McDavid firmie Aceo Ltd.
Rezyduje w zamkniętej w 1985 roku gorzelni Coleburn w Speyside.
Prestiżowa firma założona w 1988 roku przez Andrew Symingtona, byłego właściciela luksusowego hotelu Prestonfield House w Edynburgu.
Od 2002 roku zarządza gorzelnią Edradour w Pertshire, którą kupiła od Pernod Ricard.
Butelkuje świetne, rzadkie szkockie destylaty w kilku dedykowanych seriach, m. in. w cask strenght bez filtracji na zimno.
Młody bottler na wznoszącej fali, założony w 1992 roku przez Briana Crooka, który wcześniej pracował w Morrison Bowmore.
Posiada własne marki whisky (m. in. torfowe bastard malty Finlaggan, The Ileach, Islay Storm
i blended malty Glenalmond i Smokestack oraz całą gamę niezależnych bottlingów whisky malt i grain (The Coopers Choice) butelkowane bez filtracji na zimno, najczęściej w wersji single cask i cask strenght.
Dodatkowym
atutem tych bottlingów są bardzo rzadkie finisze, np. po winach z Banyuls.
Włoski bottler-legenda.
Firma założona w 1968 roku w Rzymie przez Silvano S Samaroli od samego początku słynąca z najwyższej klasy niezwykle cennych bottlingów oraz wyjątkowej urody designu etykiet i butelek.
Jeden z pierwszych bottlerów promujących whisky butelkowane w wersji cask strenght. Jakość i piękno w jednym!
Bottler na miarę dzisiejszych czasów. Firma powstała w 1999 roku w Londynie, z inicjatywy dwóch hinduskich braci, którzy w tym samym roku założyli, obecnie jeden z najpopularniejszych na świecie, sklep internetowy z whisky (The Whisky Exchange).
Dziś bottler ten butelkuje whisky w seriach SMOS (The Single Malts of Scotland i Elements of Islay (tylko destylaty z tej wyspy), w portfolio ED znajdziemy także torfową bastard malt whisky Port Askaig. Warto wspomnieć,
iż ED od 2022 roku zarządza gorzelnią Tormore w Speyside a w 2024 roku planowane jest otwarcie własnej gorzelni na Islay – Portintruan.
Bottler przyszłości. Niezwykle innowacyjna firma należąca do Atom Group.
Powstała w 2011 roku i wyewoluowała ze znanego sklepu internetowego Master of Malt. Od 2012 roku butelkuje whisky pod szyldem That Boutique-y
Whisky Company.
Firma ta zajmuje się także niezależnym bottlingiem ginów i rumów.
Ich charakterystyczny styl – prawie zawsze półlitrowe butelki oraz „komiksowe” etykiety – jest niemalże nie do podrobienia!
Douglas Laing & Co. to niezależna rodzinna firma istniejąca od 1948 roku.
Oprócz niezależnego bottlingu oferuje blended malt whisky ze wszystkich regionów Szkocji pod szyldem Remarkable Regional Malts (The Epicurean
z Lowland , Timorous Beastie z Highland, Scallywag ze Speyside, The Gauldrons z Campbeltown, Rock Island z wysp i Big Peat z Islay).
Od 2019 roku zarządza gorzelnią grain whisky Strathearn w Pertshire oraz własną gorzelnią
whisky słodowej Clutha w Glasgow.