Czytaj dalej

Wybrane bottlingi z portfolio Tomintoul




to stosunkowo młoda szkocka gorzelnia.

Powstała w połowie lat 60-tych XX wieku na fali wzrostów zainteresowania whisky na świecie w tym okresie.

Choć do końca XX wieku stała w cieniu innych zakładów ze Speyside, w nowym millenium zaczyna poczynać sobie coraz śmielej.

Tomintoul




Boom połowy lat 60-tych XX wieku na whisky był jednym z ostatnich w historii gorzelnictwa (obecny właśnie ma miejsce).

Powstało wtedy kilka zakładów w Szkocji (w tym m. in. Clynelish, Deanston, czy Loch Lomond), które przetrwało po dziś dzień.

Jednym z nich jest Tomintoul, gorzelnia, która pierwotnie produkowała pod blendy (Whyte & Mackay).

Po zmianie właścicielskiej w 2000 roku (Angus Dundee) oferta słodowych whisky z tej gorzelni wciąż się poszerza.

I to zarówno nietorfowych, jak i torfowych…

Pierwotnie – pod blendy

Tomintoul Tlàth

Tlàth to słowo pochodzące z gaelickiego (staro-szkockiego) i oznacza „Łagodność”.

I taka właśnie jest najbardziej podstawowa whisky z dossier Tomintoul.

Starzona w beczkach po bourbonie charakteryzuje się naprawdę dużą delikatnością i miękkimi, gładkimi nutami wanilii, karmelu, miodu, migdałów, orzechów, czy owsianki.

Bardzo uniwersalna whisky.

Tomintoul Seiridh

Tajemnicze słowo Seiridh pochodzi z języka gaelickiego i oznacza sherry.

Jest to wariacja podstawowej whisky z portfolio Tomintoul finiszowana w beczkach typu butt po sherry Oloroso.

Whisky ta, produkowana w małych partiach, oferuje dodatkowe nuty świątecznych przypraw, sułtanek, czekolady, czy lukrecji.

Na chłodne wieczory – w punkt!

Tomintoul With a Peaty Tang

Kolejna wariacja na temat podstawowej wersji Tomintoul.

Tym razem jest to whisky lekko torfowa, która po swym debiucie była jedną z pierwszych whisky w regionie Speyside, które zwróciły się przychylniejszym okiem ku natorfionym słodom.

Kawa, herbata, orzechy, dym, goździki, palone drewno – oto wartość naddana tego bottlingu.

Tomintoul Cigar Malt Sherry Cask Matured



Dzieło Roberta Fleminga, Master Distillera Tomintoul od ponad 30 już lat.

Niezwykle bogata, bujna whisky stworzona na bazie torfowych i nietorfowych destylatów częściowo lub w całości starzonych w beczkach typu butt po sherry Oloroso.

Przykład Pareja („Partner, towarzysz”) dla najlepszych cygar na świecie. Równie znakomita saute.

Tomintoul 10yo

Bardzo delikatna whisky starzona w klasycznych w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie przez 10 lat.

Miód, wanilia, karmel, migdały, cytrusy i dużo, dużo świeżości i lekkości.

Niezobowiązująca, doskonała na początek przygody ze słodową whisky.

Albo na piknik. Jak kto chce.

Tomintoul 12yo Oloroso Sherry Finish


Whisky 12-letnie są żelazną wręcz, nieodłączną niemal częścią portfolio większości producentów whisky.

Tomintoul także posiada własną, nieco bogatszą, aniżeli u innych wytwórców wersją tejże.

Poza starzeniem w beczkach po bourbonie, dostajemy tu „w pakiecie” finisz w beczkach z hiszpańskiego dębu po sherry Oloroso.

Toffi, orzechy, czekolada, czy sułtanki – oto atuty 12-letniej Tominitoul!

Tomintoul 15yo Portwood Finish

Mnóstwo harmonii, eleganckiej subtelności i subtelnej słodyczy czerwonych owoców – oto, co sobą reprezentuje ta konkretna whisky.

Maturacja główna odbyła się oczywiście w beczkach po bourbonie, finisz zaś w beczkach typu pipe po słodkim wzmacnianym portugalskim porto.

Pod delikatne cygaro, czy z towarzyszeniem deski wędlin – niebo w gębie!

Tomintoul Five Decades

Poza edycjami 30yo, 40yo, czy Vintage, jedna z najwspanialszych whisky, jakie wyszły na świat z Tomintoul.

Wypuszczona specjalnie, by uczcić 50-lecie gorzelni w 2015 roku, zawiera 5 destylatów z 5 dekad historii zakładu, w tym najstarszy z roku założenia, czyli 1965.

5230 butelek, podwyższone, 50%ABV i nietuzinkowa wieloaspektowość tej whisky – wszystko to sprawia, że to pozycja iście rzadka, wyjątkowa, niezwykle pożądana…

Old Ballantruan Smokey Original

Od 2005 roku Tomintoul wytwarza dużo bardziej torfową whisky pod szyldem Old Ballantruan.

Nazwa tejże swe źródło ma w…źródle, z którego Tomintoul czerpie wodę.

Klasyczna whisky bez oznaczenia wieku, starzona w beczkach po bourbonie.

Torf na słusznym poziomie 30 p.p.m., moc – na 50% ABV.

Speyside też umie w torfowe!

Old Ballantruan 10yo

Tym razem dość mocno torfowa, zdecydowana w palecie aromatyczno-smakowej whisky ze stajni Tomintoul w wersji starzonej przez 10 lat w beczkach po bourbonie.

Dużo dymu, torfu, nut wędzonki, ale i kwiatów, owoców i dużej dozy kremowości.

Na koniec nieco pikantnych przypraw i solidna struktura poparta mocą 50% ABV.

Samo torfowe dobro!






Dossier Tomintoul oczywiście nie wyczerpuje się na kilku wybranych bottlingach.

Jest ciekawe, zróżnicowane, z drugiej strony stawia na, potocznie rzecz ujmując, „klasyki”.

Ale czy to źle? Nie każdy musi eksperymentować aż nadto, czasem lepiej prościej, a solidniej.

I tak jest z Tomintoul, która udowadnia, że w Speyside mogą powstawać naprawdę smaczne, uniwersalne i dobre dla każdego whisky.

Z Angus Dundee ku przyszłości

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky