Przegląd dossier gorzelni koniecznie należy zacząć od legendarnej 12-stki.
Jest to jedna z najlepiej sprzedających się whisky single Malt na świecie.
Wszędobylska i uniwersalna zarazem.
Niezwykle
łagodna, z charakterystycznymi dla Glenfiddich akcentami jabłek i gruszek.
Whisky dla każdego. I na każdą okazję!
Kolejna kultowa już whisky z Glenfiddich.
Starzona 15 lat w kombinacji beczek z nowego dębu, po bourbonie i sherry, z zastosowaniem istniejącej w destylarni od 1998 roku specjalnej kadzi Solera VAT.
Pełna, gładka, z wyrazistymi akcentami miodu i ciepło-pikantnych przypraw. Doskonały dram z Glenfiddich!
Trzeci z klasyków prosto od Glenfiddich.
Stanowi mariaż beczek po bourbonie i sherry, przy czym każda partia to kupaż maksymalnie 150 wybranych beczek.
Niezwykle ciepła, z akcentami dojrzałych owoców,
czy nut charakterystycznych dla beczek po sherry. Głęboka, a zarazem gładka.
Doskonała z towarzyszeniem mięsnych sosów lub cygara. Wielokrotnie doceniana na prestiżowych konkursach.
Jedna z perełek gorzelni Glenfiddich. Whisky starzona przez 21 lat w beczkach po bourbonie i sherry, której finisz odbył się w beczkach po karaibskim rumie.
W efekcie mamy do czynienia z whisky przepastną, pełną niezwykle
ciekawych nut limonki, toffi, duszonej figi, czy pikantnego imbiru.
Doskonały bottling na specjalne okazje i do celebracji wyjątkowych chwil!
Jedna z najlepszych whisky w historii gorzelni. Wyrafinowana i elegancka.
Leżakowana przez długie 26 lat w kombinacji beczek z dębu amerykańskiego i europejskiego, finiszowana zaś przez 2 lata w beczkach po francuskim
koniaku.
Głębokie, kremowe nuty przeplatają się tu z cudownymi aromatami i smakami wprost z wykwintnej francuskiej cukierni. Luksus, proszę Państwa!
Jedna z pięciu whisky z serii eksperymentalnej. Niezwykle ciekawa.
Stworzona z destylatów pochodzących z kombinacji beczek po porto, sherry i bourbonie.
Wyboru 20 beczek dokonało bezpośrednio 20 brand
ambasadorów marki Glenfiddich.
Bardzo elegancka, z wyrazistymi akcentami świeżych owoców i…waty cukrowej. Po prostu mniam!
Kolejna przedstawicielka serii eksperymentalnej.
Stworzona w kooperacji z Sebem Jonesem ze Speyside Craft Brewery.
Finiszowana w bardzo rzadko wykorzystywanych w Szkocji beczkach – po piwie typu IPA, które,
nota bene, najpierw samo było starzone w beczkach po whisky z Glenfiddich!
Zielone jabłka, soczyste gruszki, zioła i całe mnóstwo chmielu – oto przepis na naprawdę nietuzinkową whisky!
Kolejny świetny eksperyment w Glenfiddich.
Tym razem mamy do czynienia z dymno-torfową Glenfiddich, którą finiszowano przez 3 miesiące w beczkach po rumach z Ameryki Łacińskiej.
Dymno-słodka, z nutami
ostrych przypraw, iskier z ogniska i dojrzałych, soczystych owoców. Słód torfowy w Glenfiddich? A czemu by nie?