Najbardziej podstawowa whisky w portfolio Arran.
Filtrowana, ale nie barwiona, starzona wyłącznie w beczkach po bourbonie.
Kwintesencja młodej whisky z najpopularniejszej na świecie beczki w wersji proponowanej
przez Arran.
Znajdziemy słodycz, cytrusy, jasne owoce i sporo wanilii. Lekko, łatwo i przyjemnie.
W Arran obecnie nie ma żadnej 12-letniej whisky, toteż rolę „żelaznej podstawki” robi właśnie wersja 10-letnia.
Skomponowana z beczek po bourbonie z niewielkim udziałem beczek po sherry stanowi kwintesencję tutejszej,
niezwykle subtelnej whisky.
Nie filtrowana i nie barwiona, pełna owoców sadu, cytrusów, wanilii, czy ciasteczek zbożowych.
Mnóstwo nagród i mnóstwo przyjemności na podniebieniu!
Wyjątkowa whisky od Arran.
Jako patron Światowej Federacji Roberta Burnsa, szkockiego wieszcza narodowego i prekursora romantyzmu, Arran jako jedyna gorzelnia stworzyła whisky na jego cześć i jako jedyna może używać
jego wizerunku i podpisu na swych etykietach.
Dostępna również w wersji blended. Dram godny poezji.
Kolejna nie filtrowana i nie barwiona wersja Arran, tym razem, dodatkowo, przelewana z naturalną mocą beczki 55,8% ABV.
Stworzona z około 7-letnich destylatów starzonych w ogromnej mierze w beczkach po sherry typu
first fill.
Łagodność Arran z lekko wyspiarskim charakterem i potężnymi wpływami beczki po sherry. Do tego rewelacyjna struktura.
Stek, cygaro i ta whisky – umami gwarantowane.
Podrasowana wersja Barrel Reserve butelkowana z naturalną mocą beczki.
Zdecydowana w palecie aromatyczno-smakowej, nadal łagodna, choć niezwykle żywa i pełna, znakomicie zbalansowana i odrobinę pikantna whisky.
Beczki typu quarter casks (zaledwie 125 litrów) swoją „robotę” wykonały z nawiązką…
Specjalna, ekskluzywna, limitowana do zaledwie 12 tysięcy butelek edycja whisky Arran wydana z okazji 10-lecia pracy w gorzelni jej mistrza destylacji (Master Distillera) Jamesa MacTaggarta.
Stworzona z
destylatów starzonych w beczkach po bourbonie (z zakładów Heaven Hill, Buffalo Trace, Jim Beam i Tennessy Whiskey Jack Daniel’s).
Oczywiście nie filtrowana, nie barwiona i butelkowana z naturalną mocą beczki. Jeszcze
można dostać, choć…
W Arran można zamówić własny prywatny bottling.
To jeden z jego przykładów. Whisky nie filtrowana, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki.
Wydestylowana 20 kwietnia 2000 roku, leżakowana
przez 16 lat w beczkach po sherry i zabutelkowana 8 września 2016 roku.
Potęga i moc „sherry bomb” w zaledwie 291 egzemplarzach. Do głębokiej kontemplacji.
Tym razem podrasowana wersja torfowej Arran (produkowanej od 2019 roku w Lagg) – oprócz braku filtracji na zimno i barwienia butelkowana również i z naturalną mocą beczki.
Póki powstawała w Arran występowała w limitowanych
edycjach, obecnie – w stałej sprzedaży.
Dym i ziemia, owoce i cytrusy, wanilia i czekolada. Do tego słuszna moc i piękna, pełna struktura. Miłośnicy docenią.