Najbardziej podstawowa whisky z portfolio Aberlour. Stanowi znakomity wstęp do świata whisky szkockiej.
Stworzona z 12-letnich destylatów starzonych w kombinacji beczek po bourbonie i sherry.
Niezwykle charakterystyczna, miękka, pełna, ciepła whisky z akcentami jabłek, sherry, czekolady i korzennych przypraw.
„Podrasowana” wersja edycji 12-letniej.
Tym razem, dość nietypowo, mamy do czynienia z destylatami 14-letnimi, starzonymi oczywiście w beczkach po bourbonie i sherry.
Miękka, kremowa whisky z nutami wanilii, czarnej porzeczki, wiśni, jeżyny i karmelu.
Znakomity przykład jak zrobić świetną whisky, która nie ma określenia wieku.
Seria Casg Annamh (z gaelickiego „Rzadka beczka”) debiutowała w 2017 roku i można ją określić jako łagodniejszą wersję whisky z serii A’bunadh.
Nie filtrowana na zimno, potrójnie starzona, ze znaczącym udziałem beczek po Oloroso sherry.
Whisky small batch rokrocznie wydawana w limitowanych partiach. Dużo sherry, mnóstwo radości!
Kultowa whisky od Aberlour, która swój debiut zaliczyła już w 1997 roku.
Każdy batch (których było już bez liku) nie jest filtrowany na zimno oraz butelkowany bez jakiegokolwiek rozcieńczania.
Destylaty pochodzą z beczek po sherry Oloroso.
Generalnie jest to whisky, w której ujawnia się pełnia, głębia, moc i kunszt pochodzące z maturacji w beczkach po sherry.
W 100% udany hołd ku czci założyciela gorzelni, Jamesa Fleminga.
Znakomita wariacja na temat klasycznej A’bunadh.
Whisky ta jest oczywiście nie filtrowana i posiada naturalną moc beczki.
Dodatkowo wykorzystano tu tylko i wyłącznie destylaty leżakowane w beczkach z dębu amerykańskiego.
Moc, struktura, fundamenty – wszystko świetnie uwypuklone.
Dąb amerykański zapewnia dodatkowo kremowość, owocowość, lekkość, rześkość i odrobinę…pikanterii.
Whisky, której próżno obecnie szukać w dossier gorzelni.
Świetne wykorzystanie beczek po bourbonie i doskonałej jakości beczek po Oloroso sherry.
16 lat maturacji, lekkość, gładkość, a z drugiej strony petardy aromatyczno-smakowe prosto od sherry.
Tak się robi dobrą whisky proszę Państwa!
Pełnoletnia propozycja od Aberlour, której batch 1 debiutował całkiem niedawno, bo w 2022 roku.
Kombinacja beczek z dębu amerykańskiego i europejskiego oraz podwójny finisz w znakomitej jakości beczkach po sherry Pedro Ximenez i Oloroso.
Czerwone i ciemne owoce, czekolada, toffi, mnóstwo przypraw, dąb, tytoń i skóra. Pełnoletniość w rozkwicie!
Nieco lżejsza, łagodniejsza, aczkolwiek równie wyśmienita propozycja od Aberlour.
Tym razem whisky bez określenia wieku stworzona z destylatów starzonych w kombinacji beczek po bourbonie, z dębu amerykańskiego i europejskiego.
Potrójna maturacja sprawia, iż jest to whisky wielowątkowa, acz nie dusi, wszystko jest harmonijne, subtelne, z drugiej strony – wyraźnie zaznaczone.
Dla wielbicieli cudownej gładkości i delikatności.