Czytaj dalej
Jedna ze starszych destylarni whiskey w Kentucky, w której pierwszego bourbona stworzono już w 1812 roku. Jedna z najpopularniejszych marek amerykańskiej whiskey, która od jakiegoś czasu sukcesywnie powiększa swe bogate portfolio.
Oto Woodford
Woodford korzysta ze sprawdzonej receptury – 72% kukurydzy, 18% żyta i 10% słodowanego jęczmienia. To podstawa sukcesu ich flagowych whiskey. No, chyba że mówimy o wersjach pszenicznej, żytniej, a może edycjach specjalnych… Jest tego sporo, dużo się dzieje…
Stała baza gwarancją sukcesu
Wielokrotnie nagradzana flagowa whiskey od Woodford. Klasyk obecny na rynku od dziesiątek, jak nie setek lat. Posiada, podług zapewnień producenta, niemal 200 nut smakowych. Gładka, subtelna, świetna amerykańska robota!
Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey 43,2%
Wariacja na temat klasycznej Woodford, poddana dodatkowej maturacji w podwójnie prażonych i lekko wypalanych beczkach. Intensywna, z akcentami pieczonych jabłek, karmelu, wanilii, miodu i orzechów laskowych.
Woodford Reserve Double Oaked 45,2%
Amerykańska odpowiedź na single malt whisky. Woodford oparł ją na destylacie, w którym 51% stanowi słodowany jęczmień (reszta to 47% kukurydzy i 2% żyta). Dzięki temu otrzymujemy bardzo gładki i finezyjny produkt, pełen nit orzechów, kokosa, kakao, czekolady, prażonego dębu i lekko pikantnych przypraw.
Woodford Reserve Straight Malt Whiskey 45,2%
Tym razem klasyk od Woodford w postaci tzw. żytniej whiskey. Zacier do tej edycji przygotowano w 53% z żyta, 33% kukurydzy i 14% słodowanego jęczmienia. Jest moc pikantnych przypraw i wytrawność orzechowo-dębowa, nieco jednak złagodzona owocowo-kwiatowo-czekoladową podstawą, która jest tak charakterystyczna dla Woodford.
Woodford Reserve Straight Rye Whiskey 45,2%
Kolejny bottling od Woodford, gdzie mashbill zmienia swą postać. W tym wypadku dominuje zacier z pszenicy (52%), który uzupełniono kukurydzianym (20%), słodowym (20%) i żytnim (8%). Jedna z najłagodniejszych whiskey od Woodford, pełna nut kwiatowo-owocowych z elementami kakao, wanilii i brązowego cukru.
Woodford Reserve Straight Wheat Whiskey 45,2%
Coroczna limitowana edycja od Woodford, dedykowana gonitwom zwanym Kentucky Derby, które odbywają się każdego roku w maju w Louisville, w Kentucky oczywiście. Woodford od 1999 roku jest oficjalną whiskey tego wydarzenia i od tego właśnie roku wydaje te kolekcjonerskie cacuszka. Kolekcjonerzy – na start!
Woodford Reserve Kentucky Derby 146 45,2%
Jedna z butelek edycji Master’s Collection. Ten konkretny bottling stanowi podrasowaną wersję podstawowej whiskey Woodford, i to nie byle jak podrasowanej. Otóż destylat ten spędził dodatkowe 2 lata w beczkach po brandy, dzięki czemu zyskał na strukturze i wyrazistości, a w bogatej palecie aromatyczno-smakowej znajdziemy także mocne akcenty destylatu winnego i pikantno-wytrawnych przypraw.
Woodford Reserve Master’s Collection Brandy Cask Finish 45,2%
Kolejna odsłona z serii Master’s Collection od Woodford. Tym razem whiskey ta starzona była w amerykańskim dębie Chinquapin pochodzącym z gór Ozark w stanie Missouri. Dzięki tej maturacji Woodford nabiera bardziej zdecydowanych, pikantno-orzechowych struktur z lekka nuta mięty w tle.
Woodford Reserve Master’s Collection Select American Oak 45,2%
Niezwykle interesująca pozycja w dossier Woodford. Whiskey stworzona z zacieru, w którym znajdziemy 70% kukurydzy i 30% słodowanego jęczmienia. Stanowi hołd dla byłych liderów branży – Oscara Peppera i Jamesa Crowa. Słód jęczmienny użyty do tej whiskey wędzony był wiśniowym drewnem podczas jego suszenia. Ziołowo-dymno-drzewny Woodford z akcentami ciemnych owoców.
Woodford Reserve Master’s Collection Cherry Wood Smoked Barley 45,2%
W Woodford od dawna nie boją się eksperymentów i tworzą ciekawe wariacje na temat swego flagowego produktu. Limitowane edycje tylko to potwierdzają. Oczywiście w jednym artykule nie sposób zawrzeć wszystkiego, czym może pochwalić się gorzelnia, tym bardziej więc warto sięgać po to, co z jednej strony sprawdzone, z drugiej – nieustające w poszukiwaniach. Lepszego oczywiście!
Tu nie boją się eksperymentów