Czytaj dalej
Od ładnych kilku już lat obserwujemy rosnący popyt na whisky na świecie. Wzrosty biją rekordy i nie straszne im są wszelkie zawirowania gospodarcze, czy nawet wojny. Sam świat whisky również ewoluuje i niezwykle mocno wkracza w nowy, jeszcze nie do końca określony wiek.
Ewolucja świata whisky
XXI wiek jest szczególny dla rynku whisky. Powstają liczne nowe gorzelnie, z czego spora część nie boi się eksperymentów. profil whisky się zmienia, nawet gwałtownie ewoluuje. Pojawiają się nowinki, coś, czego jeszcze do niedawna nie dało się uświadczyć. Przykładów jest już mnóstwo, a kilka z nich poniżej.
Whisky XXI wieku
Pierwsza w historii szwedzka gorzelnia słodowej whisky ma wiele ciekawych bottlingów. Ten konkretny stanowi mariaż beczek po bourbonie, z dębu amerykańskiego sezonowanego sherry Oloroso, oraz dębu szwedzkiego i znów amerykańskiego sezonowanych, i tu uwaga, winem z soku brzozowego pochodzącego z winnicy Grythyttan Vin. Piłem – warto!
Mackmyra Bjorksav 46,1%
Najstarsza gorzelnia na świecie nie zasypia gruszek w popiele i podąża śladami nowej mody na ciekawe, unikatowe finisze. Limitowana do 4 tysięcy butelek, dedykowana specjalnie na polski rynek wersja 12-letniej Bushmills starzonej 6 lat w beczkach po bourbonie i sherry i kolejne 6 po tequili Jose Cuervo. Butelkowana z naturalną mocą beczki, bez filtracji. Iście kolekcjonerska sprawa!
Bushmills 12yo The Causeway Tequila Casks Finish 52,8%
Limitowana edycja starej dobrej Tomatin, która finiszowana była niemal 3 lata w bardzo rzadkich w świecie whisky beczkach typu barriquespo słodkim francuskim winie Monbazillac. Dużo się dzieje, mnóstwo akcentów owocowych przeplata się z wyrazistymi nutami słodkimi i korzennymi. Genialny bottling!
Tomatin 12yo 2008 The Monbazillac Edition 46%
Whisky, którą producent poleca podawać schłodzoną lub na kostkach lodu. Generalnie sama świeżość i kwintesencja „śniadaniowości” Auchewntoshan. Whisky młoda, którą finiszowano po białym winie ze szczepu Sauvignon Blanc, pełna słodyczy i ożywczej owocowości. Świetna daily!
Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish 47%
Niezwykle delikatna, subtelna Tullibardine finiszowana w beczkach po burgundzkim czerwonym winie z Chateau de Chassagne Montrachet. Tajemnicza cyfra 228 odnosi się do litrażu beczki właśnie po wspomnianym winie. Subtelna, pełna czerwonych letnich owoców whisky. Rozgrzewa. Otula. Odziewa w przyjemność.
Tullibardine 228 Burgundy Finish 43%
Whisky prosto z serca walijskiego Parku Narodowego Brecon Beacon. Kwintesencja DNA gorzelni Penderyn, która specjalizuje się właśnie w finiszowaniu w beczkach po słodkiej portugalskiej Maderze. Pełna, gładka i niezwykle harmonijna whisky. Pobudza zmysły, w szczególności ośrodek przyjemności…
Penderyn Madeira Finish 46%
Tym razem torfowy bastard z Islay od Vintage Malt Whisky. Whisky skomponowana z młodych destylatów, które zostały poddane maturacji tylko i wyłącznie w beczkach po czerwonym wytrawnym hiszpańskim winie z apelacji Rioja (Stara Kastylia). Rokrocznie limitowana, zaskakująco głęboka i gładka whisky, w której torf stanowi tło dla wybujałej owocowości.
Finlaggan Red Wine Cask Matured 46%
Praca w gorzelniach wre, jak to się mówi, wszak konkurencja nie śpi, a jej ilość stale rośnie. Zmienia się również pokolenie, które zaczyna sięgać po whisky, toteż i nowych, ciekawych beczek na pewno będzie jeszcze więcej. Pozostaje zacierać ręce i czekać – dla konsumenta różnorodność oznacza zawsze i tylko jeszcze większą frajdę!
Eksperymenty trwają