Whisky i cygaro - duet idealny

WHISKY I CYGARO DUET IDEALNY

Czytaj dalej

blank
tło dym

Niektóre posiadają dużą wartość odżywczą,
nie prezentując przy tym smaku preferowanego przez większość i odwrotnie – jest mnóstwo produktów popularnych i lubianych, których wartość odżywcza jest stosunkowo żadna. Człowiek od dawna zgłębia te dwa zagadnienia,
na przemian przedkładając walory smakowe
lub wartości odżywcze. W obydwu przypadkach istnieją połączenia, które katalizują obydwie dziedziny. Odpowiednio dobrane produkty, pozwalają lepiej wchłaniać się poszczególnym wartością odżywczym, oraz uwydatniać ich
walory smakowe.

Produkty spożywcze można podzielić
na wiele kategorii i rodzajów, jednak
to co je łączy i stanowi poniekąd ich
istotę, to dostarczenie do organizmu
człowieka składników odżywczych i swoista przyjemność z ich konsumpcji.

foodpairing

Kształtująca się na przestrzeni wieków kultura kulinarna i towarzysząca jej tradycja picia
napojów, wytworzyły i ugruntowały podwaliny
synergii smakowej, powstającej z odpowiednio dobranych potraw i napojów. 

Foodpairing

tło dym

W ciągu ostatnich lat sztuka łączenia win
z potrawami zyskała światową sławę i uznanie,
a w dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie doskonałą restaurację bez specjalisty sommeliera, dobierającego wina do potraw, komponując
i kreując istne symfonie smaków w ustach gości. Jak to bywa w świecie, podpatrując ten trend, powstały pomysły, aby rozszerzyć owe połączenia na inne produkty. Zaczęto baczenie analizować tendencje oraz zachowania konsumentów
i dopatrzono się pewnych prawidłowości.
Otóż w kołach arystokracji, zwyczajowo popołudniami, a niekiedy i od rana lub wieczorami, dżentelmeni gromadzili się, by debatować
o sprawach bieżących w towarzystwie kieliszka mocniejszego trunku. Z czasem, dzięki podróżom
i wymianom kulturalnym do arsenału ów panów, dołączyły również cygara. Od tamtej pory
w zmiennym konfiguracjach oraz otoczeniu, przekazywano sobie zwyczaj i technikę palenia cygar, którym zwykle towarzyszył kieliszek dobrego trunku.

Cygaro i whisky

W dzisiejszych czasach, obserwuje się
gigantyczny rozwój świata cygar, które opuściły
Kubę i rozprzestrzenił się na terenie centralnej
Ameryki. Liście tytoniu natrafiając na nowe tereny,
przejmowały i dostosowywały swój charakter
do dziewiczych miejsc. Nowe pomysły przynosiły
nowe style, a te z kolei rozwijały się w zaskakujące profile sensoryczne. 

Z drugiej strony podobny los stał się udziałem whisky, która nabrawszy ogólnoświatowego charakteru, zyskała mnogość stylów i profili smakowych. Poczynając do składników, które wykorzystuje się
na świecie (kukurydza, jęczmień, żyto, pszenica
czy inne), poprzez techniki produkcji (tradycyjnie
w miedzianych alembikach, w kolumnach czy też poprzez połączenie tych technik), na mnogości dostępnych rozwiązań skończywszy. Wszystkie
te aspekty tworzą jeden z najszerszych wachlarzy aromatyczno-smakowych w świecie alkoholi.

Synergia smaku

Spalające się liście tytoniu, odpowiednio wcześniej przygotowanego, posiadają taką koncentrację nikotyny i innych substancji lotnych, że nie powinno się dymu wprowadzać bezpośrednio do płuc, tak
jak się to czyni w przypadku zwykłych papierosów. Dym zaciągany jest do ust, gdzie nasyca i osadza
się na kubkach smakowych, przekazując wrażenia smakowe, a jego część trafiająca do nosa- wrażenia aromatów. W zależności od rodzaju i gatunku, doznania te mogą znacząco różnić się od siebie.
W trakcie palenia cygaro również może zmieniać swój profil smakowy, co potęguje jego niekiedy celowa niesymetryczna budowa.
Cygaro takie może rozszerzać się od głowy (część cygara, którą trzyma się w ustach) do stopy (miejsce, które się podpala), może też zwężać się
od środka w każdą ze stron, lub mieć po prostu nieregularny kształt. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia długości oraz średnicy, przekładającą się bezpośrednio na czas i długość palenia.

Bardziej szczegółowe cechy to pochodzenie tytoniu, długość jego fermentacji (analogia do alkoholi)
oraz dobór i proporcje surowca. Te wszystkie czynniki sprawiają, że cygaro może przynieść ostre, wręcz gorzkie nuty, czasem delikatne orzechowe,
a niekiedy gęste i intensywnie czekoladowe sięgające aż po nuty kawy.
Potrafi się w nich pojawić słodycz, a nawet
słoność, gorycz i cierpkość, ostatecznie również lekko kwaśny posmak, może mieć swój udział
w tworzeniu profilu smakowego. Kiedy zestawi
się to wszystko z ofertą, jaką prezentuje świat whisky, wiele z tych niuansów się powiela.
Szkockie whisky potrafią zaskakiwać swoim naturalnym dymnym, smolistym charakterem, niekiedy rozniecanym torfowymi niuansami, przeplatanymi słonością morskiej bryzy.

Poza dymem można spotkać się z pełnym
spektrum smaków, takich jak wrzos, suszone
i świeże owoce, czekolada oraz wanilia. Irlandia potrafi zaskoczyć lekkością oraz rześkością, ale
i oleistym gęstym charakterem oplatającym język.
W amerykańskiej whisky odnajdzie się dużo dębowej słodyczy, przejawiającej się nutami karmelu, wanilii oraz kokosa.
Poza tym sporo przypraw korzennych czy zbożowych nut żyta, które dominują w niektórych produktach. Japonia to z kolei mnogość aromatów, pełnych ładu oraz spokoju i poukładanego charakteru bogatego w kwiaty, owoce i zioła.

Dopełnienie

Z kolei istnieje zarówno w świecie cygar, jak i whisky grupa produktów, których odmienności czy braki
w profilu sensorycznym, można uzupełniać lub komplementować nawzajem. Należy wykazać się
w tej materii pewną wiedzą, czy wyczuciem, gdyż
z łatwością źle dobrane składniki, mogą przysłonić
lub nazbyt wyostrzyć cechy charakterystyczne, tworząc nawzajem niesmaczną mieszankę.

Cygara, tak jak i whisky potrafią osiągać skrajności
w jednorodności i intensywności swoich smaków, których połączenie może zdawać się niemożliwe
i daremne. Jest to związane ze zbyt mocnymi smakami, spod których nie wiele jest w stanie
się wydostać czy kontrastować. Inne z kolei mogą stanowić swój własny mikrokosmos smaków, niepozostawiających miejsca ani potrzeby na zestawianie ich z innymi produktami.
Usilne próby połączenia, zakończą się fiaskiem
i niezadowoleniem z braku możliwości
wychwycenia wszystkich zalet produktów.

Zasady łączenia
cygara i whisky

Na początek należy zaznaczyć, że łącząc cokolwiek
ze sobą, dobrze jest poznać każdy ze składników,
by następnie korzystając z tego doświadczenia, próbować tworzyć połączenia, które uwolnią
skrywaną w nich synergię smakową. Warto również zwrócić uwagę, że dołączenie whisky w określonym momencie palenia cygara, może mieć olbrzymie znaczenie. Niekiedy lekkie z początku cygaro, warto rozpocząć łykiem ulubionej whisky, albo odwrotnie - ciężki i intensywny koniec cygara, dobrze jest
zespolić z mocnym w charakterze trunkiem.

Zasady są dość ogólnikowo sformułowane
i pozostawiają dużo miejsca na własne interpretacje.

Wynika to bezpośrednio z faktu, nadal
młodego zagadnienia oraz indywidualnego
charakteru tego tematu.

Niezależnie od tego, daje to każdemu, podstawy do pierwszych prób i doświadczeń, dzięki którym może jakiś wieczór nabierze ciekawego wymiaru. 

Ostatecznie zawsze na koniec powinna zwyciężyć osobista hedonistyczna potrzeba doświadczania
coraz to ciekawszych i smaczniejszy chrzeczy.

Po więcej historii i dobrej whisky

Zaglądaj na kukunawa.pl