Czytaj dalej

THE MACALLAN
Najpopularniejszy
szkocki
Single Malt

Destylarnia Macallan powstała w 1824 roku w miejscowości Craigellachie. Założycielem gorzelni był Alexander Reid. Choć początkowo trunki The Macallan nie wróżyły sukcesu, współcześnie cieszą się olbrzymią popularnością i uznaniem na całym świecie.

Obecnie siedzibą zakładu jest XVIII wieczny dworek Elster Elchies, którego wizerunek widnieje na kartonikach, w które pakowane są whisky The Macallan.

właścicieli

Zmiany

Właściciele gorzelni zmieniali się wielokrotnie – w 1892 roku zakład kupił kupiec z Elgin, Roderick Kemp. Był on właścicielem destylarni Talisker, położonej na wyspie Skye. Rodzina Kemp kierowała zakładem Macallan przez blisko 70 lat.

Z blendu
do  single malta

Przez wiele dziesięcioleci destylaty tworzone w gorzelni, były wykorzystywane do zestawiania blendów. W latach 70 XX wieku destylarnię zrestrukturyzowano i zmodernizowano – zwiększono również moce produkcyjne. W tym samym czasie whisky The Macallan zaczęto promować jako single malt. Za wspomnianą rewolucją stał prawnuk Kempa – Allan Schiach. Zmiany, które zaszły obejmowały również podwojenie liczby alembików oraz budowę magazynu leżakowego.

z najważniejszych decyzji

Jedna

W połowie lat 70 XX wieku podjęto bardzo ważną decyzję dotyczącą funkcjonowania gorzelni. Destylaty od tamtej pory miały dojrzewać w beczkach po hiszpańskiej sherry – choć było to droższe rozwiązanie, przyniosło firmie rzesze zwolenników.

W tym samym czasie do wytwarzanej whisky Macallan dodano przedrostek „The”.

dąb

Hiszpański

The Macallan jest jedyną szkocką whisky, która od początku do końca dojrzewa wyłącznie w dębowych beczkach, w których wcześniej przez 3 lata leżakowała sherry. Co ciekawe – do produkcji beczek wykorzystuje się wyłącznie dęby, które mają co najmniej 80 lat.

Kolejnym interesującym faktem jest ten, że proces wytwarzania beczek nadzorowany jest przez specjalistów ze Szkocji. Całe przedsięwzięcie wygląda tak, że po upływie właściwego czasu leżakowania, sherry zostaje sprzedane, a beczki trafiają wprost do destylarni.

Staranne

podejście

Tym, na co zwraca się szczególną uwagę w destylarni Macallan, jest staranność i rzetelność, na wszystkich etapach produkcji. Oprócz pieczołowitej selekcji beczek, specjaliści ze Speyside zwracają dużą uwagę na umiejętny wybór jęczmienia – od wielu lat w zakładzie stosuje się odmianę Golden Promise.

Za doskonałą jakość The Macallan odpowiada nie tylko jęczmień czy rodzaj beczek, ale i restrykcyjny sposób produkcji.

W trakcie drugiej destylacji zbierane jest wyłącznie 15% najlepszego destylatu (dla porównania inni producenci zbierają niekiedy nawet 24% destylatu). Przed butelkowaniem whisky jest mieszana (paradoks single maltów – są to również whisky mieszane, ale w obrębie jednej destylarni i jednego rodzaju trunku). Wybiera się wówczas około 100 beczek, z których następnie selekcjonuje się 50.

Potem przystępuje się do mieszania – jednego z najistotniejszych etapów produkcji. Mieszanie zapewnia jednorodność smaku, aromatu i barwy trunku. Po mieszaniu whisky ponownie trafia do beczek i leżakuje jeszcze od 3 do 12 miesięcy.

Jak pić

the Macallan?

-  Bez żadnych dodatków
-  Z dodatkiem wody, która uwolni aromaty
  zawarte w whisky
-  Z lodem
-  W drinkach (np. The Macallan Old  
  Fashioned – 100ml whisky, angostura i  
  15ml syropu waniliowego)

Sukces

The Macallan cieszy się olbrzymim powodzeniem nie tylko wśród koneserów mocnych trunków. W 1996 roku w Domu Aukcyjnym Christie's butelka 60-letniej whisky została wylicytowana za bajońską sumę i wpisana tym samym do księgi rekordów domu aukcyjnego.

Trunki The Macallan otwierają portfele, zachęcają do inwestycji oraz pieszczą podniebienie.

Ciekawostki

Jęczmień wykorzystywany do produkcji The Macallan wyróżnia się doskonałą jakością, której utrzymanie wspierają właściciele destylarni poprzez między innymi dotację farmerów. Jęczmień wysiewany jest w marcu, a zbierany na przełomie sierpnia i września.

Kolejną ciekawostką, obok której nie można przejść obojętnie, jest to, że alembiki używane do produkcji The Macallan należą do najmniejszych w całym regionie Speyside.

Według producentów mniejszy alembik zapewnia mniejszy kontakt destylatu z miedzią, co przekłada się na smak trunku, który staje się bardziej oleisty, owocowy i bogaty.

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky