Czytaj dalej
W XXI wieku rynek whisky na świecie rozwija się niezwykle dynamicznie. Powstają dziesiątki nowych gorzelni, a kraje, które dotychczas nie były kojarzone z produkcją na większą skalę, naprawdę mocno wkraczają do gry. Na przykład Niemcy.
Przez ostatnich 30 lat produkcja whisky w Niemczech wzrosła do wręcz niebotycznych poziomów. Dość powiedzieć, że w takiej Szkocji gorzelni whisky słodowej mamy około 140m zbożowej zaś ledwie kilka. A w Niemczech? Bez mała 250!
Szkocja mocno w tyle
Gorzelnia Stork Club oddalona jest zaledwie o 60 kilometrów na południe od Berlina. Znajdziemy ją w niewielkiej miejscowości Schlepzig, wpośród idyllicznych krajobrazów zalewowego Rezerwatu Przyrody Spreewald (Łużyce Dolne).
Nieopodal Berlina
Brandenburgia to piąty co do wielkości kraj związkowy Niemiec. Znajdziemy go po ich wschodniej stronie, dzięki czemu graniczy on m. in. z Polską. Stork Club, założona w 2004 roku, była pierwszą w historii gorzelnią produkującą whisky w tym miejscu.
Najstarsza w Brandenburgii
Steffen Lohr (barman, pracował niegdyś dla Bacardi), Bastian Heuser (były barman, twórca targów „Bar Convent Berlin”) i Sebastian Brack (twórca marki lemoniady „Thomas Henry” oraz współtwórca marki wermutu „Belsazar”) – to właśnie oni w 2016 roku nabyli Stork Club i stworzyli z niej pierwszą niemiecką gorzelnię żytniej whiskey.
Trzech panów
Stork Club wpisuje się w panujący obecnie na całym świecie trend, podług którego nowe/nowoczesne gorzelnie tworzą swe whisky/whiskey od początku do końca, czyli „od ziarna do szkła”. Dlatego whiskey Stork Club powstaje z brandenburskiego żyta, w wyniku zacierania, fermentacji, destylacji, maturacji, butelkowania i etykietowania, oczywiście wyłącznie w budynkach należących do destylarni.
Od ziarna do szkła
Brandenburgia jest największym producentem żyta w Europie. Tutejsze żyto trafia do Stork Club, gdzie jest mielone, gotowane kilka godzin na zacier, fermentowane około 5 dni (brzeczka/piwo o mocy 9% ABV), 2-krotnie destylowane (2 receptury – żyto słodowane i niesłodowane), następnie new make (75% ABV) jest leżakowany minimum 3 lata (opiekane dąb amerykański lub niemiecki napoleoński, czasem inne beczki, np. po sherry), na koniec whiskey jest filtrowana, a jej moc redukowana za pomocą wody.
Proces produkcji
Już w 2010 roku jedna z whiskey Stork Club otrzymała znakomita notę 94/100 pkt. w słynnej Whisky bible Jima Murraya. W 2019 roku zaś, czyli już za „panowania” Spreewood Distillers w Stork Club, ich straight rye whiskey 55% ABV uznana została najlepszą żytnią whiskey świata! A to tylko niewielka część nagród i wyróżnień, których Stork Club dostąpiła w swej krótkiej skądinąd historii.
Uznanie
Rokrocznie w okolicach gorzelni, w sielankowej, nizinnej krainie Spreewaldu, gniazduje wcale niemała grupa około 300 bocianów. Aby uhonorować piękno tutejszej przyrody oraz podkreślić naturalne walory regionu pierwsza w historii Niemiec gorzelnia żytniej whiskey nazwała się po prostu „Klubem Bociana” (niem. Stork Club).
Etymologia nazwy
Podążając z duchem czasu Stork Club stworzyła swój własny klub dla wielbicieli. Co oczywiste – nazwała go „Klubem Bociana”. Ten ekskluzywny klub członkowski, za niezbyt wygórowaną opłatą, zapewnia wiele ciekawych profitów. Oprócz „pakietu powitalnego” również specjalne zniżki, dostęp do limitowanych/wyjątkowych edycji i wydarzeń, czy coroczną darmową wycieczkę po gorzelni – i to z dwójką przyjaciół!
Klub Bociana
Choć Stork Club istnieje ledwie kilkanaście lat, jej portfolio jest naprawdę imponujące. Poza dwiema podstawowymi straight rye whiskey (45 i 55% ABV) znajdziemy również wersję dymną, czy sporo edycji limitowanych, m. in. single barrel, 50/50 (w kolaboracji z gorzelnią St. Kilian), czy Ryezcal (połączenie z mezcalem z San Cosme Company)!
Portfolio
Stork Club, oprócz whiskey, tworzy również inne ciekawe alkohole. Na bazie whiskey lub żytniego spirytusu powstają likiery (wiśniowy Sakura Rye, Toffee Rye, Whiskey Sour i Rose-Rye – aperitif na bazie badeńskiego różowego wina ze szczepu Pinot Noir), a także nie pozostawiający ani grama śladu węglowego Bio Rye Gin! A poza alkoholami w Stork Club można nabyć także… słoiczki, np. z miodem lub owocową pastą do kanapek!
Nie tylko whiskey
Stork Club to typowa dla dzisiejszych czasów ultranowoczesna rzemieślnicza gorzelnia założona przez pasjonatów dla pasjonatów. Whiskey jest tutaj najważniejsza, ale nie stanowi jedynego powodu, by zaznajomić się z tym producentem. Już w 2024 roku zakład ma osiągnąć całkowitą neutralność klimatyczną. Tak, szanowni Państwo, powstają świetne whiskey w XXI wieku!
Byle do przodu