Czytaj dalej

Secret Speyside Collection

Za stworzeniem niezwykłej serii Secret Speyside Collection stoi francuska firma produkująca szeroki asortyment trunków – Pernod Ricard, a konkretnie jej podopieczny, Chivas Regal. Alkoholowy potentat postanowił zwrócić się w stronę mniej znanych destylarni z regionu Speyside. Tak powstała niezwykła linia wypustów w wieku od 18 do 30 lat. 

W kolekcji znajdziemy różnorodne dramy produkowane w pionierskim Longmorn, nieistniejącej już destylarni Caperdonich, odległej gorzelni Braes of Glenlivet oraz nadrzecznej Glen Keith. Premiera serii miała miejsce w 2019 roku i nie powstałaby, gdyby nie zaangażowanie eksperta Alana Winchestera. 

Secret Speyside Collection ma na celu zapoznanie entuzjastów złocistych alkoholi z nieco inną stroną najbardziej znanego regionu szkockiej produkcji whisky. Seria pozwala odkryć ukryte perełki z terenów nieopodal rzeki Spey. 

Destylarnie Longmorn, Caperdonich, Braes of Glenlivet oraz Glen Keith miały okazję udowodnić, że świetnie znają się nie tylko na produkcji whisky do mieszanek, ale również własnych, niezależnych butelkowań whisky słodowej.

Obszar wokół rzeki Spey w północno-wschodniej Szkocji, Speyside, obejmuje około połowę całkowitej liczby gorzelni w Szkocji. Ze względu na dużą koncentrację gorzelni i wysoką produkcję whisky, Speyside od dawna jest oficjalnie uznawany za niezależny region whisky. 

z regionu Speyside

Klasyka

Nazwa Speyside związana jest z rzeką Spey, która jest również źródłem wody dla wielu znajdujących się tam gorzelni. Charakter whisky z tego regionu można ogólnie określić jako lekki i trawiasty, bogaty i słodki. Produkty znane są z lekko dymnego i bardzo owocowego charakteru.

Delikatne whisky Speyside o finezyjnym aromacie są często popularne wśród Szkotów jako whisky dla początkujących, ponieważ niektóre z nich wykazują łagodny, mniej złożony i intensywny charakter niż na przykład wędzone dramy z wysp.

Cztery destylarnie tworzące Secret Speyside Collection prezentują klasyczny klimat regionu Speyside w jeszcze bardziej dokładnym i przemyślanym wydaniu. Single malty powstały z myślą o doświadczonych smakoszach whisky słodowej.

Dyskusja nad tym, czy Jack Daniel's to bourbon, czy whiskey wciąż trwa. Ta kontrowersja pomogła słynnej marce Tennessee osiągnąć jej światową renomę. Według alkoholowych regulacji, bourbon musi być produkowany w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky, podczas gdy Jack Daniel's powstaje w mieście Lynchburg w Tennesee. Ponadto bourbon jest destylowany raz, a nasz bohater podlega destylacji dwukrotnej.

czyli nieistniejąca destylarnia

Caperdonich,

W ramach Secret Speyside Collection, nieistniejąca już destylarnia Caperdonich, zaprezentowała dwie grupy whisky: dramy pozbawione torfowego zabarwienia oraz whisky o dymnym profilu. W katalogu znajdziecie single malty w wieku 18, 21, 25 i 30 lat.

Caperdonich powstał pod koniec XIX wieku w czasie boomu na whisky, jako destylarnia pomocnicza dla Glen Grant. Jednak boom na whisky nie trwał długo i już w 1902 roku Caperdonich został ponownie uśpiony, a jego budynki służyły jako magazyny dla beczek.

Mimo późniejszej aktywności, w 2002 roku destylarnia została ostatecznie zamknięta przez nowego właściciela, firmę Pernod Ricard. Seria Secret Speyside Collection pozwoliła choć na moment wznowić produkcję i zapoznać świat z duchem whisky Caperdonich.

Torfowy 18-latek

z destylarni Caperdonich

Oto najmłodsze wydanie z grupy dymnych single maltów szkockiej gorzelni Caperdonich. 18-letnia whisky dojrzewała w dębowych beczkach przez prawie dwie dekady, a następnie została poddana butelkowaniu z mocą 48% alkoholu.

Na palecie oszałamiające akcenty prażonych migdałow i lukrecji, a to wszystko w towarzystwie delikatnego i finezyjnego dymu rodem ze Speyside. Bądźcie gotowi rówinież na finisz pałen fal wanilii i mlecznej czekolady.

21-letnia,

dymna whisky od Caperdonich

Kolejne torfowe wydanie z Secret Speyside Collection. Tym razem destylarnia Caperdonich dojrzewała swoją whisky w dębowych beczkach przez 21 lat. Zachwyca złocistą barwą oraz elegancką, lecz minimalistyczną butelką.

21-letni single malt oprócz typowych akcentów leczniczego dymu, oferuje pełną gamę słodkich i owocowych fal, wśród których dominują nuty ananasa, wiśni, herbaty i miodu. A do tego ten zaskakujący, pikantny finisz!

Najstarszy z torfowych,

czyli 25-letni Caperdonich

25-letni single malt destylowany w Caperdonich to najstarsza propozycja z grupy o dymnych charakterze. Whisky dojrzewała w specjalnych dębowych beczkach, typu hoghshead, którym zawdzięcza bogaty profil smakowy.

Dymny akcent jest tutaj obowiązkowy. Ale zaraz obok niego jawią się fale orzeźwiających cytrusów, wanilii, orzeszków ziemnych i dębu. A to wszystko w kryje się w pękatej butli pełnej bursztynowego dramu o mocy 48% alkoholu.

21-letni Caperdonich

o delikatnym profilu

Ta złocista ekspresja otwiera nietorfową gamę destylarni Caperdonich. Tutaj dymne akcenty palonego ogniska zostały zastąpione przez fale soczystych owoców prosto z sadu, wanilii, ciasta drożdżowego i puddingu o smaku wanilii.

Single malt, jak na Caperdonich przystało, dojrzewał w dębowych beczkach, a następnie został zabutelkowany z klasyczną dla marki mocą 48% alkoholu. Czeka cierpliwie w obłej butelce o wyjątkowo długiej szyjce i eleganckim designie.

25-latek Caperdonich

bez torfowych nut

Nie wszyscy smakosze whisky to wielbiciele torfu – a destylarnia Caperdonich doskonale o tym wie. Marka zdecydowała się wypuścić trzy pozycje nietorfowych wydań, między innymi 25-latka, butelkowanego z mocą 48% alkoholu.

Ćwierć dekady w dębowych beczkach przyczyniło się do obecności kremowych i waniliowych akcentów smakowych, a także finezyjnej kremowości. Whisky dla prawdziwego konesera zainteresowanego historia szkockiego gorzelnictwa.

Najstarsza

z nietorfowych whisky od Caperdonich

Oto najstarsze, 30-letnie wydanie whisky od destylarni Caperdonich. Nie doświadczycie tutaj torfowego i dymnego profilu, a w zamian dostaniecie nuty owocowego koktajlu, ziół prosto z ogrodu i miodowego ciasta.

Single malt zabutelkowany z mocą 48% alkoholu najlepiej smakuje bez dodatków. Dwie krople wody w szklance wyróżnią kremowy profil whisky, wyklarowany podczas długiej maturacji w dębowych beczkach.

Kolejną z destylarni, biorącą udział w projekcie Secret Speyside Collection, jest gorzelnia Longmorn. Założona przez Johna Duffa podczas boomu na whisky w XIX wieku, w 2001 roku trafiła pod skrzydła firmy Pernod Ricard.

czyli destylarnia Longmorn

Produkcja od XIX wieku,

Longmorn, w przeciwieństwie do wielu innych destylarni działających w tamtych czasach, przetrwał do dziś. Destylarnia Speyside znajduje się w Elgin obok destylarni Benriach i od samego początku produkuje whisky bez żadnych większych przerw.

Whisky Longmorn jest jednym z kluczowych składników mieszanki Chivas Regal. Woda, wykorzystywana w wielu etapach produkcji pochodzi z Burnside Springs i sprawia, że alkohol nabiera wyjątkowej delikatności.

Najmłodszy z trzech,

czyli 18-letni Longmorn

Najmłodsza z propozycji destylarni Longmorn to 18-letni single malt, butelkowany z mocą 48% alkoholu. Złocisty trunek dojrzewał w klasycznych beczkach dębowych oraz beczkach typu hoghshead, zanim nabrał kremowych smaków i aromatów.

Na palecie znajdziecie nuty drzewa sandałowego, soczystej gruszki i kremowych krówek. Reprezentant Secret Speyside Collection zdobył złoty medal w konkursie International Spirits Challenge w 2020 roku. 

Pękata butelka,

a w niej 23-letni Longmorn

Kolejny z interesujących speysiderów w asortymencie destylarni Longmorn. Złocista whisky dojrzewała przez 23 lata w dokładnie dobranych beczkach dębowych i beczkach typu hoghshead, a następnie trafiła do obłej butelki z mocą 48% alkoholu.

Single malt najlepiej smakuje z kroplą wody, degustowany ze specjalistycznego kieliszka. Zachwyca pełnią korzennych przypraw, ciemnej czekolady i soczystych owoców. Oferuje dość słodki finisz z lekko dymnym wykończeniem.

25-latek

z destylarni Longmorn

Ten 25-latek to najstarszy reprezentant destylarni Longmorn w ramach serii Secret Speyside Collection. Zabutelkowany z mocą z beczki, wcześniej dojrzewał ćwierć wieku w beczkach dębowych, beczkach typu hoghshead oraz beczkach typu butts.

Obszerny wachlarz smaków i aromatów został zdominowany przez aromaty dojrzałych śliwek i cynamonu, smaki mandarynek i czerwonego jabłka prosto z sadu oraz długi i niezwykle wytrawny finisz.

Glen Keith to jedna z młodszych gorzelni w Szkocji, założona dopiero w 1957 roku przez braci Chivas. Znajduje się w pięknym mieście Keith w Speyside, z widokiem na najstarszą gorzelnię w Szkocji, Strathisla. 

– kolejna destylarnia tworząca
Secret Speyside Collection

Glen Keith

Choć destylarnia od dawna jest nieaktywna, ma bogatą historię pełną innowacji i eksperymentów. W 1999 roku destylarnia została zamknięta. Pozostawała uśpiona przez dekadę, zanim w 2012 roku poddano ją renowacji. Działa ponownie od 2013 roku.

Jednym z powodów, dla których tak rzadko można znaleźć single malty Glen Keith, jest to, że produkcja koncentruje się głównie na mieszankach. Seria Secret Speyside Collection umożliwia poznanie prawdziwego charakteru whisky Glen Keith.

21-latek

z Glen Keith

Najmłodszy z reprezentantów szkockiej destylarni Glen Keith został zabutelkowany z mocą 48% alkoholu w smukłej butelce o długiej szyjce. Wcześniej przez dwie dekady i dodatkowy rok leżakował w beczkach po bourbonie i sherry.
Dokładnie opracowana maturacja sprawiła, że whisky nabrała wyjątkowego profilu. Na palecie intensywne fale miodu, soczysty ananas i zioła. Złocisty single malt świetnie smakuje zarówno z niskiej szklanki o grubym dnie, jak i ze specjalistycznego kieliszka do degustacji.

Ćwierć wieku

w dębowych beczkach,
czyli 25-letnia propozycja Glen Keith

Drugą propozycję od destylarni Glen Keith jest dojrzewający przez ćwierć wieku w dębowych beczkach z pierwszego napełnienia złocisty single malt o bogatym profilu smakowym i aromatycznym.

25-letnia whisky zachwyci smakoszy bursztynowych trunków akcentami cynamonu, imbiru i kremowego toffi. Złocisty nektar pozbawiony sztucznych barwników, został zabutelkowany z klasyczną mocą 48% alkoholu. 

28-letni single malt 

prosto z Glen Keith

Nastrasza, 28-letnia ekspresja od destylarni Glen Keith powstała bez wykorzystania sztucznych barwników i filtracji na zimno. Złocista whisky dojrzewała przez prawie trzy dekady w dębowych beczkach z pierwszego napełnienia.

Najprostsza degustacja bez dodatków lub w towarzystwie dwóch kropli wody pozwoli w pełni docenić bogatą paletę smaków i aromatów, w której dominują akcenty cynamonu, soczystych owoców, marcepanu i rodzynek w czekoladzie.

W 1973 roku bracia Chivas założyli destylarnię Braes of Glenlivet. Aby uniknąć pomyłek z destylarnią Glenlivet, w 1995 roku nazwa została zmieniona na Braeval. Od 2001 roku gorzelnia należy do grupy Pernod Ricards.

– czwarta część
Secret Speyside Collection

Braes of Glenlivet 

Gorzelnię zamknięto ją w sierpniu 2002 roku i ponownie otwarto w lipcu 2008 roku, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na whisky do blendów. 

Dzisiejszy słód z dobrze zarządzanej gamy butelek single malt pochodzi z okresu „Braes of Glenlivet” i jest jednym z najlepszych, jakie destylarnia ma do zaoferowania. Można go skosztować między innymi w ramach serii Secret Speyside Collection.

Delikatny 25-latek

z Braes of Glenlivet

25-letni single mal to najmłodszy słód spośród wszystkich trzech zaproponowanych przez destylarnię Braes of Glenlivet. Nie doświadczycie tutaj dymnych elementów – szkocka gorzelnia prezentuje bardziej delikatną stronę regionu.

 Złocista whisky, tworzona bez filtracji na zimno i sztucznych barwników, dojrzewająca ćwierć wieku w dębowych beczkach, oferuje delikatny styl regionu Speyside w świeżym wydaniu. Bądźcie gotowi na nuty pomarańczy, brzoskwini i kremowej wanilii. 

Złocisty 27-latek

z destylarni Braes of Glenlivet prosto z dębowych beczek 

27-letni single malt dojrzewał w dębowych beczkach przez prawie trzy dekady, zanim osiągnął obfity w smaki i aromaty, wyjątkowy profil. Złocista whisky została zabutelkowana z mocą 48% alkoholu i cierpliwie czeka w zgrabnej butelce.
Degustacja tego wyjątkowego dramu pozwoli przenieść się prosto na wietrzne pastwiska regionu Speyside. Będzie to możliwe dzięki obszernemu wachlarzowi różnorodnych elementów, między innymi nutom czerwonych jabłek i lasek wanilii.

30-letnia propozycja

od Braes of Glenlivet

Tropikalne mango, marcepan i pomarańcze to tylko parę akcentów z obszernej gamy różnorodnej palety smakowej 30-latka od Braes of Glenlivet. Zabutelkowana z mocą 48% alkoholu whisky zachwyci każdego soczystym charakterem.

Ta złocista whisky słodowa spędziła trzy dekady w dębowych beczkach, zanim trafiła do smukłych butelek z beżową etykietą na froncie. Jest doskonałym przykładem na doskonały kunszt gorzelników destylarni Braes of Glenlivet.

Secret Speyside Collection to kolekcja dla doświadczonych smakoszy

Różnorodna seria Secret Speyside Collection powstała z myślą o znawcach whisky i regionu Speyside. Smakosze whisky słodowej będą mieli okazję zapoznać się z propozycjami mniej znanych destylarni z tych terenów.

 Whisky w wieku od 18 do 30 lat zapewnią różnorodne doznania smakowe i aromatyczne z zachowaniem klasycznego charakteru whisky z regionu Speyside. Tutaj wanilia spotyka się soczystymi owocami, a gdzie nie-gdzie nawet z torfowym klimatem.

 Zebranie całej kolekcji to nie małe wyzwanie, jednak z pewnością niejeden fan złocistego alkoholu postawi przed sobą taki cel! Od której destylarni byście zaczęli?

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky