Czytaj dalej

RYE WHISKEY

Amerykańska whiskey żytnia to trunek, który w świadomości wielu osób utożsamiany jest z postacią George Washingtona, który sam podobno zajmował się destylacją wspomnianego alkoholu. Współcześnie rye whiskey nie cieszy się dużą popularnością. Swoistym centrum produkcji tego rodzaju trunków był północny wschód Stanów Zjednoczonych.

Jednak po upadku owego bastionu i wzroście popularności trunków takich jak wódki, szkockie single malty czy bourbony, klasyczna rye whiskey chyliła się ku zmierzchowi. Miłośnicy american staright whiskey zaczęli jednak otwierać małe destylarnie, aby ich ulubiony trunek nadal pozostał obecny w świadomości degustatorów.

Charakterystyka

Rye whiskey jest wyjątkowo wytrawna, dzika i pikantna. Wyróżnia ją lekko zbożowy i kwaśny charakter. Wiek przydaje trunkowi złożoności i subtelności. W smaku wyczuwalne są nuty przypraw i karmelu.

Whiskey żytnia była pierwszym trunkiem, który wydestylowali imigranci, przybyli na tereny dzisiejszych Stanów Zjednoczonych. Na przestrzeni setek lat, rye whiskey zmieniła swój charakter, jednak nie utraciła mocy i dzikości.

Jak kiedyś wytwarzano żytnią whiskey?

Podobno rye whiskey była pierwszą whiskey, którą destylowano na terenie Stanów Zjednoczonych. Imigranci, którzy przybyli ze Starego Kontynentu, osiedlali się na obszarze dzisiejszego Maryland czy Pensylwanii.

Wspomniani imigranci pochodzili najczęściej z Niemiec, Szkocji, Irlandii i zajmowali się rolnictwem. Nadwyżki uprawianych zbóż – głównie kukurydzy, wykorzystywali do destylacji alkoholu.

Rozpoczęły się eksperymenty z innymi zbożami – jęczmieniem oraz żytem, który znacznie lepiej rósł na amerykańskiej ziemi niż jęczmień. Osadnicy nie zwracali uwagi na niuanse, takie jak smak czy aromat produkowanego alkoholu – trzymali destylat w beczce ze względów praktycznych i spożywali go zawsze, gdy naszła ich na to ochota i nadarzyła się sposobność. 

Kłopoty destylatorów

Wzrost zainteresowania żytnią whiskey spowodował problemy z podażą trunków. Destylatorzy nie dysponowali bowiem starymi, wyleżakowanymi destylatami, a zapas magazynowe uległy dynamicznemu skurczeniu.

Aby sprostać popytowi na rye whiskey, należało wzmocnić moce produkcyjne i zwrócić baczniejszą uwagę na jakość produkowanych trunków.

Współcześnie

Obecnie rye whiskey produkowana jest zarówno przed destylarnie, które starzą i butelkują destylaty, jak i przez niezależnych dystrybutorów, którzy wyszukują beczki pełne wyleżakowanych destylatów, które następnie butelkują i sprzedają, pod własnym brandem.

Jednym z najlepszych przykładów destylarni, które poważnie podchodziły do produkcji żytniej whisky, była Anchor Distilling Company, mająca siedzibę w San Francisco.

Właściciel firmy – Fritz Maytag, zafascynowany żytnią whiskey destylował wyłącznie ze słodu żytniego w tradycyjnych miedzianych alembikach. Krótki czas maturacji destylatów wyróżniał produkty Maytaga spośród innych.

W ten sposób sentymentalny właściciel Anchor Distilling Company chciał przybliżyć konsumentom smaki, których kosztowali XVIII wieczni osadnicy ze Wschodniego Wybrzeża.

Z historią w tle

Pierwsza prawdziwa rye whiskey

Wielu koneserów gatunku uznaje za pierwszą żytnią whiskey Old Overholt. Trunek produkowany ówcześnie w Pensylwanii, którego receptura sięga 1812 roku.

Old Overholt wyróżniał się silnymi i mocnymi tonami oraz prawdziwie nieokiełznanym klimatem rye whiskey.

Straight whiskey to trunek destylowany z zacieru, który zawiera minimum 51% jednego rodzaju zbóż – najczęściej jest to kukurydza, żyto, pszenica lub jęczmień.

Straight rye whiskey to z kolei trunek destylowany z zacieru zawierającego minimum 51% żyta, o maksymalnej zawartości alkoholu 80% i leżakowany minimum przez 2 lata w beczkach dębowych, wypalanych od środka. Destylat, który poddawany jest maturacji, musi zawierać nie więcej niż 62,5% alkoholu, a rozlewany do butelek – nie mniej niż 40%.

Small batch to nic innego jak whiskey destylowana w niewielkiej, limitowanej ilości lub trunek zestawiany z najlepszych destylatów danej destylarni.

Słownik podstawowych pojęć

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky