Czytaj dalej

Różnorodna
gama An Cnoc

Producent whisky An Cnoc, czyli szkocka destylarnia Knockdhu, położona w regionie Speyside, mimo swoich niewielkich rozmiarów, a co za tym idzie – ograniczonych zdolności produkcyjnych – działa prężnie i cały czas wypuszcza nowe, interesujące wydania.

Serię An Cnoc można podzielić na dwa typy: jeden, który koncentruje się na limitowanych i specjalnych butelkach, i drugi, skoncentrowaną na whisky z określeniem wieku od 12 do 35 lat. Wszystkie wyjątkowei jedyne w swoim rodzaju!

Charakter whisky An Cnoc zazwyczaj określany jest, jako klasyczny dla regionu Speyside: delikatny i kwiecisty. W asortymencie znajdziemy jednak bardziej wyraziste słody, torfowane do poziomu 40 ppm i przepełnione akcentami dymu.

Z jednej strony kwiecisty, a z drugiej dymny An Cnoc

AN CNOC 12Y 40% 0,7L

Podstawowym wydaniem whisky An Cnoc jest 12-letni single malt, dojrzewający w dębowych beczkach po złocistym bourbonie amerykańskim. Zdobywca całej serii nagród w branżowych konkursach, zyskał uznanie smakoszów whisky i specjalistów.

Uwielbiana przez wielu whisky zachwyca akcentami orzechów z delikatną goryczką, soczystej gruszki iananasa, marcepanu i kremowej wanilii. Świetnie nadaje się na rozpoczęcia przygody z whisky słodową.

12-letnia ekspresja

Specjalny 16-latek

Specjalna, 16-letnia ekspresja została wydestylowana w 2000 roku i dołączyła do asortymentu szkockiej destylarni ponad półtorej dekady później. Butelkowana z mocą 46% alkoholu zachwyca falami soczystych owoców i kremowego dębu.

Single malt dojrzewał w beczkach po bourbonie i sherry Oloroso, zanim trafił do eleganckiej butelki opatrzonej etykietą o różowych elementach. Kolejna edycja destylowana bez filtracji na zimno isztucznych barwników.

AN CNOC 16Y 46% 0,7

16-letnia whisky z okazji 125 rocznicy

W asortymencie marki pojawił się jeszcze jeden, wyjątkowy, 16-letni słód. Wydany na cześć 125-lecia destylacji w Knockdhu dram miał swoją premierę w 2019 roku i od razu skradł podniebienia wielu smakoszy whisky słodowej.

Złocista whisky dojrzewała w beczkach po bourbonie. Przez 16 lat maturacji zdążyła nabrać wybornych akcentów biszkoptów, kokosa, korzennych przypraw i kremowego, otulającego dębu z delikatną goryczką.

AN CNOC 16Y
125 ANNIVERSARY
56,3% 0,7L

18-letni single malt
od An Cnoc

Whisky leżakująca prawie dwie dekady, w zestawieniu beczek po sherry Oloroso oraz beczek po bourbonie, oczaruje każdego swoją wielowarstwowością. Akcenty fig i słonego karmelu otulą podniebienie, podczas gdy dąb nada kremowego wyważenia.

18-letni single malt jest dowodem na rozwój szkockiej destylarni oraz na utrzymanie wysokiego poziomu produkcji. Jak widać, gorzelnicy An Cnoc chętnie eksperymentują z beczkami i smakami.

AN CNOC 18Y
46% 0,7

22-latek w kolekcji

Jeden ze starszych słodów An Cnoc. 22-letnia ekspresja wiele zawdzięcza dokładnej destylacji i dojrzewaniu w dokładnie dobranych beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie i beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso.

Paleta soczystych owoców świetnie współgra z falami kremowego toffi. Ta whisky najlepiej smakuje bez dodatków, degustowana na czysto lub z dwoma kroplami wody, które rozwiną wachlarz aromatyczny i wydobędą jeszcze więcej niuansów.

AN CNOC 22Y
46% 0,7

24-letnia whisky
o świątecznym charakterze

Dość wiekowa, bo 24-letnia ekspresja, przywodzi na myśl okres świąteczny. A to wszystko za sprawą obecności fal korzennych wypieków i kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Ten wyrafinowany single malt dojrzewał ponad dwie dekady w beczkach po bourbonie, a następnie finiszował w beczkach po sherry Oloroso. Dram stworzony z myślą o każdym szczególe, w którym nie ma miejsca na przypadek.

AN CNOC 24Y
46% 0,7

Najstarszy słód w asortymencie

34-letni single malt to najstarsza pozycja w asortymencie serii An Cnoc. Limitowany trunek wszedł do sprzedaży w 2012 roku i momentalnie zachwycił świat bursztynowych alkoholi. Stworzony z dbałością o najmniejszy szczegół.

Na podniebieniu tłuste i pełne smaki z przewagą owoców. Doświadczone podniebienie wyczuje kremowy miód i ciągnące się toffi. Ten dram z pewnością stanowi ukoronowanie całej kolekcji An Cnoc.

AN CNOC 35Y
44,3% 0,7

Torfowe propozycje

W 2012 roku do asortymentu szkockiej destylarni dołączono nieco bardziej wyraziste i surowe single malty, w których pierwsze skrzypce zagrał torf. Warto wiedzieć, że nieopodal gorzelni Knockdhu jużdawno temu odkryto złoża tej budzącej kontrowersje skały osadowej.

Marka zdecydowała się zaburzyć nieco klasyczny, delikatnie kwiecisty styl Speyside i wyjść naprzeciw zróżnicowanym upodobaniom smakoszy. Od tego czasu gorzelnia przez okres jednego miesiąca, w listopadzie, torfuje swoje whisky, czego efektem jest dymna kolekcja.

An Cnoc Peatheart

Jęczmień torfowany do poziomu 40 ppm stanowi kwintesencję tego wydania. Złocisty single malt został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, a wcześniej dojrzewał w dębowych beczkach. Swój debiut miał w 2017 roku i od tego czasu nie traci na popularności.

Oprócz klasycznych torfowych i dymnych akcentów, na palecie znajdziemy akcenty pieczonego jabłka i kremowego toffi. Dram jest świetnym potwierdzeniem na wielowymiarowość produkcji szkockiej destylarni.

AN CNOC PEATHEART
46% 0,7L

An Cnoc Cutter

Kolejne torfowe wydanie Ac Cnoc warte uwagi. Tym razem destylarnia zdecydowała się na ziarno torfowane do poziomu 22, 5 ppm. To nieco delikatniejsza odsłona torfowego singla malta, która zachwyca dodatkowo falami brzoskwiń i wanilii.

Symbolem tej edycji jest cutter, czyli specjalistyczne narzędzie do wydobywania torfu. Znajdziemy go zarówno w nazwie, jak i na etykiecie w formie graficznej. Dobrze wiedzieć, że szkocka marka samodzielnie wydobywa torf z okolicznych torfowisk.

AN CNOC CUTTER
46% 0,7L

An Cnoc Stack

An Cnoc Stack to kolejna ciekawa whisky w Peat Collection szkockiej destylarni. Od czasu premiery w 2016 roku torfowe wydanie zdołało przekonać do siebie wielu smakoszy. Torfowana do poziomu 20 ppm oferuje lekko dymny profil.

Stack w nazwie, oznaczające „sztos”, nawiązuje do ostatniego etapu produkcji torfowej whisky – tuż przed spaleniem, bloki torfu układa się jeden obok drugiego w formie stosu. Pamiętajmy, że destylarnia samodzielnie wydobywa ten kontrowersyjny surowiec.

AN CNOC STACK
46% 0,7L

An Cnoc Flaughter

Marka An Cnoc postanowiła nawiązać w wielu torfowych ekspresjach do samego procesu produkcji dymnej whisky. Stąd nazwa An Cnoc Flaughter, gdzie „flaughter” to specjalny szpadel do usuwania górnej, niechcianej warstwy torfu.

Mająca swoją premierę w 2014 roku whisky, jest torfowana do poziomu 14,8 ppm. Oznacza to lekkie, lecz nienachalne zadymienie, balansowane przez słodką czekoladę, soczyste jabłka, ciastka i gumę balonową.

AN CNOC FLAUGHTER
46% 0,7L

An Cnoc Rutter

Ta torfowa whisky nazwę swoją czerpie od specjalnego szpadla, używanego do oddzielania od siebie torfowych bloków. Złocisty dram to kolejny element Peat Collectin marki An Cnoc, w której destylarnia nawiązuje do procesu produkcji.

Butelkowana z mocą 46% alkoholu whisky zniewala barwą mieniącego się złota. Na palecie delikatna wanilia i miód, które świetnie współgrają z nieco surowym dymem i wytrawnym torfem.

AN CNOC RUTTER
46% 0,7L

An Cnoc Peat
125 Anniversary

Destylarnia Knockdhu hucznie świętowała swoje 125 urodziny. Z tej okazji postanowiła zaprezentować również nowe, torfowe wydanie słodu. Ten dymny dram poza klasycznie dymnym profilem, zachwyca palonym toffi i nutami szarlotki.

Za formułę tej niezwykłej whisky odpowiada specjalista Joachim King. Ogromne doświadczenie gorzelnika pomogło stworzyć klasyczną whisky An Cnoc w nieco bardziej surowej odsłonie. Bez sztucznych barwników i filtracji na zimno.

AN CNOC PEAT
125 ANNIVERSARY 46% 0,7L

An Cnoc Peatlands

Ta whisky udowadnia, że torfowanie ziarna nawet do niewielkiego stopnia (9ppm) jest w stanie odmienić kompletnie charakteru słodu. An Cnoc Peatlands obok dymnych akcentów oferuje fale cytrusów i innych, świeżych owoców.

Grafika na etykiecie butelki nawiązuje do ręcznego procesu wydobywania torfu z gleby, który szkocka destylarnia wciąż praktykuje. Proces produkcji torfowych single maltów An Cnoc czerpie z tradycyjnych metod.

AN CNOC PEATLANDS
46% 0,7L

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky