Podstawowa różnica skupia się na zapisie, ponieważ wymowa pozostaje taka sama. Trunki produkowane w Szkocji - „whisky”, a te wytwarzane w Irlandii - „whiskey” są podobne, ale nie takie same.
To Irlandczycy wpadli na
pomysł nietypowego zapisu, który miał odróżniać alkohol produkowany u nich od tego, który powstaje u sąsiadów.
Z dodatkową literą „e” w zapisie idzie również unikalność i odmienne metody wytwarzania.
Aby nazwać whisky, „szkocką whisky” musi być ona wyprodukowana na terenie Szkocji.
Podobnie jest z trunkiem wytwarzanym w Irlandii.
Co ciekawe – w Szkocji powstają głównie single malty i to właśnie z nich
słynną szkockie gorzelnie.
W Irlandii sytuacja jest odmienna – na Zielonej Wyspie powstaje więcej mieszanek, na bazie różnych zbóż.
Whisky to alkohol, który charakteryzuje się między innymi silnym, niepowtarzalnym i unikatowym aromatem.
W przypadku trunków wytwarzanych w Szkocji za aromat odpowiada jęczmień, który jest wędzony w dymie torfowym.
Irlandzkie whiskey produkowane są przy użyciu nie dymu, a gorącego powietrza, co ma bezpośredni wpływ na walory smakowo-aromatyczne alkoholu.
Oczywiście od reguły są drobne wyjątki, które nie przesądzają
jednak o charakterze całości.
Na etapie destylacji pojawiają się największe różnice pomiędzy szkockim a irlandzkim trunkiem.
Whiskey destylowana jest trzykrotnie, co determinuje jej łagodny i delikatny smak. Whisky poddawana jest wyłącznie destylacji
dwukrotnej – jest znacznie mocniejsza.
Wielu może zaskoczyć również fakt, że na Zielonej Wyspie wykorzystuje się przy produkcji niskie i szerokie alembiki, zaś w Szkocji korzysta się z alembików o różnorodnych kształtach.
Szkocka i irlandzka „woda życia” cieszą się niesłabnącą popularnością.
Zarówno jeden, jak i drugi trunek jest mocno doceniany przez koneserów i miłośników bursztynowego trunku.
Whiskey zachwyca delikatną,
subtelnością, karmelową nutą, zaś whisky urzeka wyrazistością i ziemistym posmakiem.
Szkocja słynie głównie z mocno torfowych single maltów, które można docenić podczas powolnej degustacji, w odpowiednio zaaranżowanych warunkach.
Irlandia to kraj doskonałych delikatnych whiskey – szczególnie w odmianie blended.
Trunki te dostarczają niezwykłych doznań smakowo-aromatycznych nie tylko podczas degustacji bez dodatków, ale również jako składników
wymyślnych drinków.