Czytaj dalej

Różnice pomiędzy szkocką a irlandzką whiskey

Trunek alkoholowy produkowany ze zbóż, dojrzewający w drewnianych beczkach, o wyjątkowych walorach smakowych i aromatycznych, cieszy się coraz większą popularnością.

Whisky sprzedaje się świetnie – nie tylko w Polsce. Choć bursztynowy trunek kojarzony jest przede wszystkim ze Szkocją, to tak naprawdę powstał w Irlandii i dopiero po wielu latach trafił do kraju ościennego.

Szkoci rozsławili whisky i stworzyli własną, unikatową recepturę, która stanowi kluczową różnicę pomiędzy tym rodzajem alkoholu a trunkiem, produkowanym na Zielonej Wyspie.

Szkocka receptura

Nazwa

Podstawowa różnica skupia się na zapisie, ponieważ wymowa pozostaje taka sama. Trunki produkowane w Szkocji - „whisky”, a te wytwarzane w Irlandii - „whiskey” są podobne, ale nie takie same.

To Irlandczycy wpadli na pomysł nietypowego zapisu, który miał odróżniać alkohol produkowany u nich od tego, który powstaje u sąsiadów.

Z dodatkową literą „e” w zapisie idzie również unikalność i odmienne metody wytwarzania.

Forma

Aby nazwać whisky, „szkocką whisky” musi być ona wyprodukowana na terenie Szkocji.

Podobnie jest z trunkiem wytwarzanym w Irlandii.

Co ciekawe – w Szkocji powstają głównie single malty i to właśnie z nich słynną szkockie gorzelnie.

W Irlandii sytuacja jest odmienna – na Zielonej Wyspie powstaje więcej mieszanek, na bazie różnych zbóż.

Aromat

Whisky to alkohol, który charakteryzuje się między innymi silnym, niepowtarzalnym i unikatowym aromatem.

W przypadku trunków wytwarzanych w Szkocji za aromat odpowiada jęczmień, który jest wędzony w dymie torfowym.

Irlandzkie whiskey produkowane są przy użyciu nie dymu, a gorącego powietrza, co ma bezpośredni wpływ na walory smakowo-aromatyczne alkoholu.

Oczywiście od reguły są drobne wyjątki, które nie przesądzają jednak o charakterze całości.

Proces produkcji

Na etapie destylacji pojawiają się największe różnice pomiędzy szkockim a irlandzkim trunkiem.

Whiskey destylowana jest trzykrotnie, co determinuje jej łagodny i delikatny smak. Whisky poddawana jest wyłącznie destylacji dwukrotnej – jest znacznie mocniejsza.

Wielu może zaskoczyć również fakt, że na Zielonej Wyspie wykorzystuje się przy produkcji niskie i szerokie alembiki, zaś w Szkocji korzysta się z alembików o różnorodnych kształtach.

Popularność

Szkocka i irlandzka „woda życia” cieszą się niesłabnącą popularnością.

Zarówno jeden, jak i drugi trunek jest mocno doceniany przez koneserów i miłośników bursztynowego trunku.

Whiskey zachwyca delikatną, subtelnością, karmelową nutą, zaś whisky urzeka wyrazistością i ziemistym posmakiem.

Najlepsze szkockie

Szkocja słynie głównie z mocno torfowych single maltów, które można docenić podczas powolnej degustacji, w odpowiednio zaaranżowanych warunkach.

OLD PULTENEY 17Y 46%

DALMORE 12Y 40%

ARDBEG CORRYVRECKAN 57,1%

Najlepsze irlandzkie

Irlandia to kraj doskonałych delikatnych whiskey – szczególnie w odmianie blended.

Trunki te dostarczają niezwykłych doznań smakowo-aromatycznych nie tylko podczas degustacji bez dodatków, ale również jako składników wymyślnych drinków.

JAMESON BLACK BARREL 40%

BUSHMILLS BLACK BUSH 0,7L 40%

HINCH CRAFT&CASK IMPERIAL STOUT 43%

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky