Podstawowa różnica skupia się na zapisie, ponieważ wymowa pozostaje taka sama. Trunki produkowane w Szkocji - „whisky”, a te wytwarzane w Irlandii - „whiskey” są podobne, ale nie takie same. 
 To Irlandczycy wpadli na
                        pomysł nietypowego zapisu, który miał odróżniać alkohol produkowany u nich od tego, który powstaje u sąsiadów. 
 Z dodatkową literą „e” w zapisie idzie również unikalność i odmienne metody wytwarzania.
                    
                        Aby nazwać whisky, „szkocką whisky” musi być ona wyprodukowana na terenie Szkocji. 
 Podobnie jest z trunkiem wytwarzanym w Irlandii. 
 Co ciekawe – w Szkocji powstają głównie single malty i to właśnie z nich
                        słynną szkockie gorzelnie. 
 W Irlandii sytuacja jest odmienna – na Zielonej Wyspie powstaje więcej mieszanek, na bazie różnych zbóż.
                    
                        Whisky to alkohol, który charakteryzuje się między innymi silnym, niepowtarzalnym i unikatowym aromatem. 
 W przypadku trunków wytwarzanych w Szkocji za aromat odpowiada jęczmień, który jest wędzony w dymie torfowym.
                        
 Irlandzkie whiskey produkowane są przy użyciu nie dymu, a gorącego powietrza, co ma bezpośredni wpływ na walory smakowo-aromatyczne alkoholu. 
 Oczywiście od reguły są drobne wyjątki, które nie przesądzają
                        jednak o charakterze całości.
                    
                        Na etapie destylacji pojawiają się największe różnice pomiędzy szkockim a irlandzkim trunkiem. 
 Whiskey destylowana jest trzykrotnie, co determinuje jej łagodny i delikatny smak. Whisky poddawana jest wyłącznie destylacji
                        dwukrotnej – jest znacznie mocniejsza. 
 Wielu może zaskoczyć również fakt, że na Zielonej Wyspie wykorzystuje się przy produkcji niskie i szerokie alembiki, zaś w Szkocji korzysta się z alembików o różnorodnych kształtach.
                    
                        Szkocka i irlandzka „woda życia” cieszą się niesłabnącą popularnością. 
 Zarówno jeden, jak i drugi trunek jest mocno doceniany przez koneserów i miłośników bursztynowego trunku. 
 Whiskey zachwyca delikatną,
                        subtelnością, karmelową nutą, zaś whisky urzeka wyrazistością i ziemistym posmakiem.
                    
Szkocja słynie głównie z mocno torfowych single maltów, które można docenić podczas powolnej degustacji, w odpowiednio zaaranżowanych warunkach.
                        Irlandia to kraj doskonałych delikatnych whiskey – szczególnie w odmianie blended. 
 Trunki te dostarczają niezwykłych doznań smakowo-aromatycznych nie tylko podczas degustacji bez dodatków, ale również jako składników
                        wymyślnych drinków.