Każdy szanujący się znawca, czy choćby „tylko” wielbiciel whisky zapewne nie raz spotkał się z produktami z gorzelni Kavalan. Choć to bardzo młoda destylarnia, która istnieje zaledwie kilkanaście lat, jej obecność w świecie whisky ma ogromne wręcz znaczenie. Niezliczona ilość wyróżnień, nagród, a także pewnego rodzaju „egzotyczność” dodają jej tylko „punktów do rozpoznawalności”. Przyszłość Kavalan piszę się sama. Złotymi zgłoskami.
King Car Group to powstała na Tajwanie firma-moloch, w skład której wchodzą takie „odnogi” jak: Chu Chen Co., Ltd. (znajdujący się w dzielnicy Luzhu w Kaohsiung i założony w1956 roku producent środków czyszczących na potrzeby gospodarstw domowych), King Car Food Industrial Co., Ltd. (założona w 1979 roku spółka zajmująca się produkcją żywności przetworzonej, która ściśle kontroluje przebieg procesu produkcji dzięki King Car Research Institute, który z kolei nadaje gotowym wyrobom certyfikat TAFzyli potwierdza tym samym ich jakość oraz fakt, iż są w stu procentach bezpieczne), King Car Biotechnology Co., Ltd.(założona w 1988 roku spółka, która sprawuje pieczę nad Centrum Uprawy Orchidei, Wydziałem Akwakultury oraz Parkiem Zalesiania),
Gigant King Car i jego pomysł na gorzelnię
Mr. Brown Coffee Co., Ltd. (założona w1998 roku spółka zajmująca się produkcją i dystrybucją produkowanych przez King Car Group gotowych wyrobów kawowych pod marką Mr. Brown Coffee, które wytwarzane są wedle słynnej francuskiej receptury, która łączy doskonałą kawę z mlekiem i cukrem; produkty te pozbawione są konserwantów), King Car Logistics Co., Ltd. (założona w 2004 roku spółka zajmująca się transportem towarów wytwarzanych przez całą grupę; posiada dwie siedziby –w dzielnicy Zhongli, w mieście Taoyuan oraz w Yuanshan Township w hrabstwie Yilan oraz własny, niezależny system biurowy i logistyczny, które obsługują około stu tysięcy sklepów detalicznych w całym Tajwanie) oraz jedyną destylarnię whisky na Tajwanie, Kavalan, która ruszyła pełną para dokładnie 11 marca 2006 roku. Do grupy należy też założona w 1998 roku fundacja King Car Cultural & Education Foundation, której misją jest promowanie opieki społecznej oraz innowacyjnych usług edukacyjnych, które odpowiadają światowym trendom.
Założycielem koncernu King Car jest Tien-Tsai Lee, który od zawsze marzył o wyprodukowaniu unikatowej tajwańskiej whisky. Spełnienie jego marzenia ułatwiło mu wejście Tajwanu do WTO (Światowa Organizacja Handlu) w 2002 roku.
Dzięki
temu już w grudniu 2005 roku, po 9 miesiącach od rozpoczęcia budowy, destylarnia Kavalan nabrała ostatecznego kształtu. Stanęła ona dokładnie w Yuanshan Township, małym miasteczku podzielonym na szesnaście wsi, które z kolei znajduje
się w Yilan County, hrabstwie w północno-wschodnim Tajwanie, oficjalnie będącym powiatem należącym do Chińskiej Republiki Ludowej.
Pierwsze lata, pierwsze sukcesy
Nazwa „Kavalan” odnosi się bezpośrednio do rdzennych mieszkańców prowincji, którzy niegdyś zamieszkiwali tzw. Równinę Kabalańską (pokrywającą się terytorialnie ze współczesnym hrabstwem Yilan). Jest to niejako hołd dla tamtejszej historii i tradycji, o których Kavalan Distillery nie zapomina i które pragnie kultywować i z dumą rozpowszechniać.
Jedną z najbardziej epokowych dat dla Kavalan jest dzień 11 marca 2006 roku, gdyż dokładnie wtedy, o godzinie 15:30 miejscowego czasu, z alembika spłynął pierwszy w historii gorzelni „new make”. Był to owoc pracy zarówno master blendera
gorzelni, Iana Changa, jaki produkt wielkiego doświadczenia, jakim z ogromną chęcią podzielił się swego czasu z założycielami destylarni nazywany „Einsteinem whisky”, zmarły nagle w 2017 roku, nieodżałowany guru tego świata, dr
Jim Swan. Wtedy też narodziła się nowa, wielka epoka świata słodowych destylatów.
Już w trzy lata później, w roku 2008, zadebiutowała pierwsza single malt whisky z gorzelni Kavalan – Kavalan Classic Single Malt Whisky (butelkowana
z mocą 40% ABV, poddana procesowi filtracji na zimno, mieszanka destylatów z beczek po bourbonie i sherry).
Także w tym roku, dokładnie 4 grudnia, zakład otworzył swe podwoje dla żądnych przygód zwiedzających. Od tej pory historia gorzelni będzie się pisać praktycznie samymi złotymi zgłoskami.
Rok później, w 2009 roku, powstają kolejne
wersje Kavalan whisky. Są to:„podrasowana” wersja Kavalan Classic – Kavalan Concertmaster Single Malt Whisky(butelkowana z mocą 40% ABV, poddana procesowi filtracji na zimno, finiszowana w beczkach po porto) oraz dwie wersje z
nowej serii Solist (butelkowane z naturalną mocą beczki – tzw. Cask Strenght, nie poddawane procesowi filtracji na zimno): Kavalan Solist ex-Bourbon Single Single Cask Strenght Single Malt Whisky i Kavalan Solist Sherry Single
Cask Strenght Single Malt Whisky.
Następny rok to następne wersje „Solistów” – Kavalan Solist Fino Sherry Sinlge Cask Strenght Single Malt Whisky oraz Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strenght Single Malt Whisky.
Poza tym Kavalan Classic Single Malt
Whisky zdobył pierwsze miejsce w ślepym teście smakowym na Burn’s Night organizowanym przez The Times Magazine.
I jeszcze jedna ważna wiadomość z 2010 roku – w kultowym roczniku whisky („Malt Whisky Yearbook”)Tajwan po
raz pierwszy został uwzględniony jako region produkcji tego szlachetnego trunku.
Whisky na cześć koncernu i deszcz kolejnych nagród
W roku 2011 znów mamy nową wersję Kavalana, nietypową tym razem, bo nazwanąna cześć koncernu, w skład którego wchodzi także destylarnia – King Car Conductor SingleMalt Whisky (butelkowana z mocą 46% ABV, nie poddawana procesowi filtracji na zimno).
Deszcz nagród również i w tym roku zagościł „na stole” gorzelni – została uznana „Whisky Visitor Attraction of the Year” (Icons of Whisky), zaś na International Wine & Spirit Competition w Londynie Kavalan otrzymał trofeum jako „Asia Pacific Spirit Producer of the Year”.
W roku 2012 narodził się kolejny Kavalan – tym razem wersja Kavalan Podium Single Malt Whisky (butelkowany z mocą 46% ABV, nie poddawana procesowi filtracji na zimno).Posypały się także kolejne nagrody i wyróżnienia – w tym, drugi rok z rzędu, „Asia PacificSpirits Producer of the Year” na International Wine & Spirit Competition oraz indywidualny, platynowy medal, dla Kavalan Solist Fino Sherry Single Cask Strenght Single Malt Whisky naInternational Reviev of Spirits Competition, która dodatkowo została oceniona na niebotyczne 100 punktów w skali 100-punktowej.
2013 rok przyniósł kolejne wyróżnienia – m.in. „Asia Pacific Spirit Producer of the Year” (trzeci rok z rzędu), czy złoty medal na International Wine & Spirit Competition dla Kavalan ex-Bourbon Single Cask Strenght Single Malt Whisky. W 2014 roku uhonorowano, m.in. ponownie Kavalana Solist Fino Sherry Single Cask Strenght (platynowy medal, 100punktów/100 możliwych – na International Reviev of Spirits Competition), Kavalana Solist Sherry Single Cask Strenht (złoty medal na Malt Maniacs Awards), Kavalan Distillery Reserve („Best Peated Whisky” na Malt Maniacs Awards) i Kavalana Classic (złoty medal i tytuł „Outstanding” na International Wine & Spirit Competition).
W 2015 roku, czwarty rok z rzędu, tytuł „Asia Pacific Spirit Producer of the Year” pada łupem gorzelni, a Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strenght nie tylko otrzymuje tytuł„ Best Asian Single Malt”, ale – uwaga – również ten najważniejszy w świecie whisky –„World’s Best Single Malt Whisky” na World Whiskies Awards!
W 2016 roku zakład doceniony jest po raz kolejny na International Wine & Spirit Competition tytułem „Worldwide Whiskey Producer of the Year”, zaś na World Whiskies Awards najlepszą whisky w wersji single cask na świecie zostaje
Kavalan Solist Amontillado Sherry Single Cask Strenght.
W 2017 roku na International Wine & Spirit Competition okrzyknięto Kavalan Distillerry destylarnią roku, zaś Kavalan Solist ex-Bourbon Single Cask Strenght otrzymał
tytuł „Worldwide Whisky Trophy” (zwycięża w swojej kategorii również na International Spirits Challenge).
Poza tym Kavalan Solist Oloroso Sherry Single Cask Strenght iKavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strenght dostają
podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition.
Na koniec w 2018 roku na San Francisco World Spirits Competition Kavalan otrzymuje miano „Distillery of the Year”, natomiast prezes King CarGroup, Tien-Tsai Lee oraz jej dyrektor generalny, Yu-Ting Lee są pierwszymi w historii ojcem
i synem z Chin, którzy zostali wprowadzeni do zaszczytnego „Hall of Fame” World Whiskies Awards.
W międzyczasie powstało jeszcze kilka innych wersji whisky Kavalan. W 2015 rokubyły to: Solist Amontillado Sherry Single Cask
Strenght, Solist Manzanilla Sherry Single Cask Strenght, Solist Pedro Ximenez Sherry Single Cask Strenght i Solist Moscatel Sherry SingleCask Strenght.
W 2016 roku do rodziny Solist dołączył Port Single Cask Strenght, zaś
w 2018roku powstała ostatnia, jak na razie, wersja Kavalana – Kavalan Distillery Select Single Malt Whisky (butelkowana z mocą 40% ABV, filtrowana na zimno).
Tajemnice jakości
Kavalan Whisky
Pierwszym z nich jest unikalny mikroklimat, w którym whisky dojrzewa szybciej, a tzw. „działka Aniołów”, która w Szkocji wynosi około 2-3% rocznie tutaj dochodzi nawet do 10%rocznie (dzięki temu tajwańska whisky musi leżakować przynajmniej 2 lata, szkocka – 3 lata). Kolejnym jest niebywała wręcz dbałość o szczegóły na każdym możliwym etapie produkcji(woda, która jest używana do produkcji destylatów, pochodzi z krystalicznie czystych źródeł Snow Mountain i Central Mountains. Do kruszenia słodu jęczmiennego używa się tych samych metod, jak do mielenia ziaren kawy – proces odbywa się w specjalnie do tego przystosowanym młynie.
Swój niebywały sukces destylarnia Kavalan zawdzięcza naprawdę wielu czynnikom.
Podczas powstawania brzeczki, a także w trakcie fermentacji i podwójnej destylacji stale kontrolowana jest temperatura tak, by nawet niewielkie odchylenia od normy nie mogły wpłynąć w żaden niekorzystny sposób na aromat i smak whisky; wybór beczek do leżakowania i finiszowania, jak również późniejszy kupaż roczników odbywa się pod ścisłą kontrolą master distillera, któremu przyświeca tylko jeden cel –najwyższa możliwa jakość). Ważnym gwarantem sukcesu jest także reklama i marketing, a to King Car Group ma opanowane do perfekcji. Jednakże, gdyby nie znakomity produkt, Kavalannie byłby tak popularny, a nawet wręcz rozchwytywany na świecie, a i nagród nie byłoby dla niego aż tak dużo. A trzeba powiedzieć, że każda Kavalan Whisky jest jedyna w swoim rodzaju, a nuty aromatyczne i smakowe posiada nie tylko niezwykle bogate, zróżnicowane, ale i mocno odmienne w stosunku choćby do szkockich maltów. Kavalana nie da się więc podrobić, i dobrze.
Tak jak w Indiach królują Amrut, czy Paul John, a w Japonii Yamazaki, tak na Tajwanie król może być tylko jeden – Kavalan. Stąd moc produkcyjna destylarni to już ponad 10 milionów litrów alkoholu rocznie, alembików co nie miara, bo aż dwadzieścia, apłynące z całego świata pochwały, wyróżnienia i trofea skumulowały się w imponującą jak na jedną gorzelnię liczbę i przekroczyły dwieście. I nie jest to zapewne ostatnie słowo Kavalan Distillery. Tym bardziej, iż, co oczywista, co rusz pojawiają się nowe wersje Kavalan Single Malt Whisky (świetne Kavalan Triple Sherry Cask, nowa wersja Concertmaster – finiszowanapo sherry, oczywiście nowe bottlingi Solistów – w tym starzony po brandy, Peaty Cask i RumCask – obydwa z mocą beczki, edycja żywiołów – Ocean, Air, Sunlight i Mother Earth oraz perła w koronie – specjalna, ściśle limitowana jedynie do 84 butelek edycja wydana na 40-lecie koncernu King Car).
Gorzelnia Kavalan nie ma może przebogatej historii
Tak w sumie przecież każdy producent zaczynał z biała kartą, którą dopiero miał zapisać. Jednakowoż można odnieść wrażenie, graniczące niemalże z pewnością, iż historia Kavalan pisze się sama.
Jak już było wspomniane – złotymi
zgłoskami. Wypada się tylko cieszyć. I czekać cierpliwie na kolejne, niemniej ekscytujące destylaty zrodzone na odległej tajwańskiej ziemi.