Zboże to jest stosunkowo drogie i wymagające w uprawie. Do wytwarzania blendów wykorzystuje się zarówno single malt whisky, jak i inne trunki zbożowe, czyli destylaty z praktycznie każdego dowolnego zboża (również kukurydzy), które leżakowały co najmniej przez trzy lata w beczce z dębu. Kolejna różnica pomiędzy single malt, a blended whisky skupia się na metodzie destylacji. Trunki mieszane destylowane są kolumnowo, a nie alembikowo jak ma to miejsce w przypadku single malt. Jest to ważny czynnik, wpływający na finalną cenę produkowanej whisky, gdyż alembiki są dużo mniej wydajne, ale przydają złożoności i bogatszych właściwości smakowych trunkowi.
Podstawowa różnica pomiędzy single malt, a blended whisky polega na tym, że pierwszy trunek powstaje wyłącznie z jęczmienia.
Ta wyjątkowa mieszanka to połączenie ponad 20 różnych whisky. Niepowtarzalna edycja została zabutelkowana z mocą 43%.
W eleganckiej butelce o niezwykle oryginalnej formie zamknięte zostały akcenty gorzej czekolady,
słodkich cytrusów oraz orzechów laskowych.
Ciemnobursztynowy trunek skrywa w sobie aromaty gruszek, miodu, dębiny, a finisz jest niezwykle długi i soczysty. To propozycja dla wielbicieli wyrafinowanych wydań, której
należy poświęcić odpowiednią ilość czasu na powolną degustację.
40-letni Black Bull to z pewnością najstarsza szkocka blended whisky w ofercie marki. Wyróżnia ją długi czas leżakowania w beczkach. Maturacja, która trwa cztery dekady, wyposażyła alkohol w wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne.
Whisky w kolorze bursztynowego złota ma długi finisz z delikatną słodyczą. Trunek ten należy degustować bez żadnych dodatków – wyjątek może stanowić odrobina wody źródlanej. Jest to produkt dla koneserów, którzy docenią
jego złożoność.
Co ciekawe obecnie na rynku dostępna jest siódma partia trunku, która wyszła w limitowanym nakładzie 1500 sztuk.
Atutami 30-letniego Ballantine'sa jest wysoka zawartość alkoholu 43%, wyjątkowy smak, mocny aromat i fakt, że w jego skład wchodzą najrzadsze whisky pochodzące z destylarni, które już nie istnieją.
Długi czas maturacji
przydaje whisky niebanalnych wrażeń aromatycznych i smakowych. Butelka, w której zamknięty jest trunek, ma obły kształt i długą szyjkę.
Na szkle w kolorze ciemnego brązu, odznacza się beżowa etykieta, z finezyjną czcionką,
zawierającą podstawowe informacje o zawartości. Trunek klasy premium to rozkosz dla podniebienia.
Zodiakalna seria pod nazwą „Psa” to mieszanka o kremowym i subtelnym profilu smakowym. Trunek o łagodnym, zaokrąglonym aromacie, zaskakuje finiszem, który jest delikatny, a jednocześnie skrywa w sobie nuty drzewa sandałowego i tytoniu.
Odwołująca się do chińskiej kultury i wymagająca powolnej kontemplacji – whisky oczaruje nie tylko koneserów klasycznego Johnnie Walkera.
O Balblair 1969 Vintage można powiedzieć, że jest swoistym unikatem na skalę światową. Została wydestylowana w 1969 roku i spędziła ponad 40 lat w beczkach z amerykańskiego dębu po burbonie.
Trunek niefiltrowany na
zimno i niebarwiony. Na rynek zostało wypuszczonych 999 butelek whisky, co sprawia, że jest to produkt poszukiwany i ceniony nie tylko przed koneserów, ale również inwestorów na całym świecie.
Gęsty, wysublimowany
i wielowarstwowy aromat równoważy cudownie głęboki i gładki smak. Finisz, który trwa w nieskończoność, zachwyca nutami lukrecji, suszonych kwiatów, przypraw, skóry, a także toffi, wanilii, dymu i mięty.
45-letnia Port Askaig to whisky pochodząca z zakładu Bunnahabhain.
Na rynek zostało wypuszczonych 12000 butelek trunku.
Destylaty niezbędne do stworzenia Port Askaig pochodziły z pięciu beczek typu sherry butt,
które na rok przed butelkowaniem zostały wspólnie zmieszane.
Ciemnozłoty kolor trunku skrywa kwiatowe aromaty, przełamane skórką pomarańczy, ziół i nutami suszonych owoców oraz orzechów. Lekko cytrusowy smak, o gładkiej
i kremowej strukturze, zamyka długi i wytrawny finisz.
40-letni pochodzący z gorzelni Glenfarclas najstarszy trunek, z kolekcji starzonych whisky. Destylat spędził 40 lat w dębowej beczce po sherry, co jest wyjątkowo wyraźnie wyczuwalne w aromacie.
Glenfarclas został zabutelkowany
z mocą 43% alkoholu.
Słodki, karmelowo-czekoladowy smak, wypełniony nutami pomarańczy, cynamonu i goździków, wieńczy długi i trwały finisz.
Nietypowy dla marki kształt butelki, przykuwa wzrok, podobnie
jak czerwona skrzynka, w której zamknięta jest całość.