Założyciel firmy jako pierwszy nadzorował produkcję whiskey i pełnił tę funkcję aż do śmierci w 1911 roku.
Jack przykładał szczególną uwagę do starych metod wytwarzania trunku, a także podjął ważną decyzję
odnośnie ulepszenia whiskey za pomocą przepuszczania przez trzymetrową warstwę węgla drzewnego pochodzącego z klonu cukrowego.
To również Jack zadecydował, aby trunek przelewany był w kwadratowe butelki, które są charakterystyczną
cechą marki Daniel's.
Siostrzeniec założyciela firmy – Jacka Daniel'sa.
Funkcję master distillera po śmierci Jacka przejął jego brat – Lem Motlow, który nie czuł się jednak komfortowo na tym stanowisku.
Odstąpił posadę swojemu
synowi – Jessowi, który posiadał odpowiedni zasób wiedzy, aby zająć się wytwarzaniem whiskey, ponieważ fachu uczył go wujek – sam Jack Daniel's.
Na Jessiego spadła olbrzymia odpowiedzialność za losy firmy, która funkcjonowała
wówczas w ciężkich dla Ameryki czasach prohibicji.
Oficjalnie Motlow mógł jedynie przechowywać receptury związanie z produkcją bursztynowego trunku.
W 1933 roku, gdy prohibicja została zniesiona, z pomocą ojca – Lema odbudował destylarnię i przywrócił dawny sposób
produkcji, który zapoczątkował jego wujek Jack.
Pochodzący z rodziny Jacka Daniel'sa, Lem pełnił zaszczytną funkcję master distillera przez 23 lata.
Uważany był za surowego i wymagającego człowieka.
Współpracownicy nazywali go „działającym z ukrycia”,
co wiele mówi o osobowości Lema.
Spokrewniony z rodziną Daniel'sa, Jess pojawił się w gorzelni w roku 1964. W otoczeniu uchodził za prawdziwego ekscentryka.
Jess Gamble wytrwale trzymał się przyjętych zasad, co zaowocowało dynamicznym wzrostem popytu
na trunek.
Duże zainteresowanie Jackiem Daniel'sem skutkowało naciskami na Jessa, które miały doprowadzić do rezygnacji ze żmudnego procesu filtrowania trunku przez węgiel drzewny.
Jednak Jess nie zdecydował
się na ten krok, za co miłośnicy bursztynowego trunku są mu zapewne dozgonnie wdzięczni.
W 1966 roku następnym master distillerem został Frank Bobo, który podobnie jak poprzednik nie był spokrewniony z rodziną Daniel'sa.
Frank przez całe życie mieszkał w Lynchburgu, w którym prowadził sklep spożywczy.
Jego pasją od zawsze była whiskey.
Posadę master distillera w gorzelni zaproponował mu ówczesny właściciel – Reagor Motlow.
Frank pełnił zaszczytną funkcję przez 22 lata.
Uczeń Franka Bobo. Szósty master distiller w gorzelni Jacka Daniel'sa.
Urodzony i wychowany w Lynchburgu, Jimmy kroczył śladami założyciela destylarni Jacka.
Pod jego nadzorem, zakład zanotował olbrzymi
rozwój, a wytwarzany trunek uzyskał tytuł najlepiej sprzedającej się whiskey na świecie.
To właśnie Jimmy Bedford wprowadził nowe marki, takie jak Jack Daniel's Gentleman Jack i Single Barrel.
Master distiller wybrany w 2007 roku. Pochodzący ze stanu Tennessee Jeff, zastąpił Jimmego Bedforda.
Jeff zaczynał w dziale kontroli jakości, nadzorował również Jacka Daniel'sa Single Barrel.
Ambitny Arnett
pracował w różnych działach i był członkiem panelu Master Tasters – Mistrzów Kiperów.
Ósmy z kolei mistrz gorzelnictwa w destylarni Jacka Daniel'sa.
Urodził i wychował się w Lynchburgu.
Wraz z rodziną mieszka w pobliżu gorzelni.
Studiował chemię, a po studiach pracował w Brown-Forman
na stanowisku chemika ds. badań i rozwoju.