Czytaj dalej

Gorzelnia Woodford

Elijah Pepper rozpoczęła funkcjonowanie w hrabstwie Woodford, w mieście Versailles w roku 1812.

Gorzelnia nazwana imieniem i nazwiskiem założyciela powstała przy źródle wody, które umiejscowione było tuż za budynkiem lokalnego sądu.

WOODFORD

Elijah był prężenie działającym przedsiębiorcą, który funkcjonował pomimo wciąż rosnących opłat akcyzowych. To właśnie Pepper zapoczątkował rodzinną tradycję amerykańskiego gorzelnictwa, które funkcjonowało aż przez trzy pokolenia.

Pierwsza oficjalna nazwa zakładu została zaczerpnięta od imienia syna Elijaha – Oscara. Old Oscar Pepper Distilerry, to miejsce w którym powstały między innymi bourbony, takie jak Old Crow i Old Pepper.

Syn Elijaha Peppera – Oskar, rozbudował gorzelnię ojca i w 1838 roku zatrudnił w niej chemika o nazwisku James C. Crow.

Wspólnie z nim opracował nowatorski sposób wytwarzania whisky, który jest stosowany powszechnie do dziś.

Rewolucja dr Crow

Oskar wraz z dr Crow wynalazł i udoskonalił proces sour mash, czego efektem był pierwszy „nowoczesny” bourbon.

Do produkcji Oskar wraz ze swoim master distillerem nie wykorzystywał miedzianych alembików, ale wprowadził i stosował destylator coffeya.

To nazwa destylatora kolumnowego, który umożliwia uzyskanie stałej mocy destylatu.

Wspomnianą siłę można sprawdzać za pomocą urządzenia zwanego hydrometrem.

Oskar podczas produkcji trunków używał również papierka lakmusowego i sacharymetru do sprawdzania poziomu kwasu oraz cukru.

Destylator coffeya

Wszystkie te czynności, umożliwiały pełną kontrolę procesu i powtarzalności trunku.

Oskar Pepper był również entuzjastą dojrzewania trunków w wypalanych od środka beczkach.

Kolejny z rodziny Pepperów – James, w wyniku problemów finansowych sprzedał rodzinną firmę spółce Labrot&Graham. Labrot był importerem francuskich win, a Graham bankierem z Frankfurtu.

Destylarnia zmieniła wówczas nazwę na Labrot and Graham Distillery. Zakład funkcjonował nieprzerwanie do czasów prohibicji, a następnie został zamknięty.

Trzecie pokolenie

W 1941 roku firma Brown-Forman nabyła gorzelnię Labrot&Graham.

Dobra passa trwała jednak wyłącznie przez 18 lat, po czym zakład został ponownie zamknięty i sprzedany miejscowemu rolnikowi.

Brown-Forman odkupił po raz drugi destylarnię w 1993 roku, a 3 lata później wypuścił na rynek Wooodford Reserve Bourbon.

Nowy właściciel

BN Woodford Reserve 43,2%

Klasyczne wydanie bourbona pochodzącego z Kentucky. Trunek zabutelkowany z mocą 43,2% alkoholu, dwukrotnie destylowany w kolumnach, a następnie dojrzewający w dębowych beczkach.

Przykuwa uwagę nutami wanilii, suszonych śliwek, akcentami gorzkiej czekolady oraz finiszem wypełnionym falami przypraw i tytoniu.

Bourbon zamknięty w charakterystycznej dla marki butelce zwieńczonej krótką szyjką, zamknięta czarną zakrętką.

Woodford Reserve świetnie smakuje na czysto, bez dodatków, a także jako składnik kolorowych koktajli.

BN Woodford M.C. Cherry W. B.12 45,2%

Jest to dwunasta edycja luksusowego bourbona, pochodzącego z ekskluzywnej serii Master's Collection.

Trunek zawiera 30% zacieru słodowego, podbitego wiśniowym drewnem. Na tle innych bourbonów wyróżnia się wyższą koncentracją słodu.

W smaku wyczuwalne są nuty wędzonych migdałów oraz owoców. W rubinowej barwie trunku kryją się aromaty sosny, kolendry i jeżyny.

Jest to idealna pozycja dla wszystkich koneserów niezwykłych trunków.

Woodford Reserve Straight Malt 45,2%

Czwarty element serii Distiller's Select. Trunek został wypuszczony na rynek w 2018 roku.

Woodford Reserve Straight Malt składa się z trzech zbóż: 51% jęczmienia, 47% kukurydzy oraz 2% żyta.

W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, słonego popcornu oraz dębu. Finisz jest przyjemnie czekoladowy.

Elegancka butelka z gładkiego szkła kryje trunek o złożonym i niebanalnym smaku.

Woodford Reserve Wheat 45,2%

Trunek butelkowany z mocą 45,2% alkoholu zawiera ponad 50% pszenicy.

Miękki i owocowy aromat dopełnia brzoskwiniowy smak z akcentami cynamonu, siana i jasnego dębu.

Jest to wyjątkowa pozycja, która zasługuje na więcej uwagi.

Woodford Reserve Wheat zamknięty został w typowej dla marki minimalistycznej i eleganckiej butelce, pozbawionej tradycyjnej etykiety.

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky