Założona w 1887 roku przez Williama Granta gorzelnia jest obecnie zakładem produkującym najwięcej whisky na świecie – aż 21 milionów litrów destylatu rocznie.
Kultowa butelka stworzona w 1961 roku, zwrot w kierunku
rynku travel retail oraz turystów (pierwsze na świecie visitors centre z 1969 roku) – tak właśnie buduje się iście globalna markę!
Balvenie powstała w 1892 roku, zaledwie w 5 lat po Glenfiddich.
Także i ją stworzył William Grant. Ta niezwykła gorzelnia, pierwotnie nazwana Glen Gordon, jako jedna z ostatnich w Szkocji posiada własną słodownię i
bednarnię.
Rocznie produkuje grubo ponad 5 milionów litrów destylatu.
Najmłodsza gorzelnia w Dufftown.
Powstała w 1990 roku z inicjatywy właścicieli Glenfiddich i Balvenie, którzy potrzebowali kolejnego zakładu do produkcji słodowych destylatów pod blended whisky.
Produkuje
ponad 4 miliony litrów destylatu rocznie i leży na terenach należących do… Balvenie.
No i bez Kininvie nie ma Monkey Shoulder…
Najstarsza w Dufftown gorzelnia, powstała w 1823 roku, w zaledwie 6 lat po założeniu miasta.
Ta produkująca niemal 4 miliony litrów destylatu rocznie gorzelnia dopiero od niedawna, bo od 2014 roku, posiada swe oficjalne
portfolio.
Wytwarza się tu świetną, starzoną wyłącznie w beczkach po sherry whisky, którą destyluje się… 2,81 razy!
Typowy koń pociągowy dla blended whisky.
Przy produkcji 3,6 miliona litrów destylatu rocznie tylko 3% z tej puli wykorzystuje się do tworzenia single malt whisky.
Po Kininvie najmłodsza destylarnia w Dufftown
– pochodzi z końca XIX wieku (1897).
Od 1985 roku działa w wybudowanym obok pierwotnej lokacji zakładzie Glendullan 2 (z 1972 roku).
Miasto-gorzelnia. Powstała rok przed Glendullan – w 1896 roku.
Przede wszystkim składnik niezwykle popularnego blenda – Bell’s.
od lat 90-tych XX wieku produkuje własne single malty pod szyldem „Singleton
of Dufftown”.
Produkcja na poziomie niemal 6 milionów litrów destylatu rocznie.
Działała w latach 1974-1993, zburzona w 2002 roku.
Należała do Bell’s i wspólnie z Dufftown zaopatrywała właściciela w słodowe destylaty do produkcji swego flagowego blenda.
Była zresztą siostrzaną gorzelnią
zakładu Dufftown.
Niekiedy Diageo raczy nas bardzo rzadkimi bottlingami tej powoli odchodzącej w niebyt destylarni.
Działała w latach 1893-1985.
W 1909 roku niemalże całkowicie zniszczona przez pożar.
W latach 1909-1915 eksperymentowano tu krótko z destylacją ciągłą.
Generalnie gorzelnia, która przez cały
okres swego istnienia produkowała destylaty tylko i wyłącznie pod blendy.
Budynki, w których się mieściła, stoją nadal.
Działała jedynie przez nieco ponad 30 lat (1894-1931).
Kolejny koń pociągowy blendów, w tym, przez krótki okres, słynnej Dewar’s.
Od dziesięcioleci zamknięta, jednakowoż budynki po niej są w wyjątkowo
dobrym stanie, toteż ich obecny właściciel, Edrtington, wykorzystuje je jako magazyny.