Idealna kompozycja wytrawnej whisky, słodkiego cukru i orzeźwiającej cytrusowości. Whisky sour można podawać z białkiem kurzym i kilkoma kroplami Angostury Bitter.
• 40 ml whisky
• 20 ml soku cytrynowego
• 10ml syropu cukrowego
Koktajl niezwykle prosty w przygotowaniu – wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką barmańską, dodając kostki lodu.
Całość można udekorować wisienką koktajlową i skórką pomarańczy.
• 60 ml bourbona
• 10ml syropu cukrowego
• 2 dashe angostury
Ten drink najlepiej prezentuje się w tradycyjnym kieliszku koktajlowym, a jako dekoracji można użyć wówczas wisienki koktajlowej.
• 60 ml bourbona
• 30 ml słodkiego wermutu
• 2 dashe angostury
Jest to klasyczny short drink, który można podawać również w wersji long – dopełniając go 40ml soku jabłkowego.
Całość warto wówczas uzupełnić lodem, laską cynamonu oraz kawałkami pomarańczy.
• 40 ml szkockiej whisky
• 20 ml likieru amaretto
Rozgrzewający i niezwykle smaczny koktajl,
który dodaje energii i pobudza do działania.
Drink można udekorować ziarnami kawy.
• 30 ml irlandzkiej whiskey
• 60 ml kawy
• 15 ml syropu cukrowego
• 30 ml śmietanki
Do przygotowania drinka niezbędny jest szejker - po wstrząśnięciu, koktajl należy odcedzić (bez lodu) do schłodzonego kieliszka.
Jako dekoracja fantastycznie sprawdzi się skórka pomarańczy.
• 50 ml bourbonu
• 15 ml Benedictine
• 15 ml Grand Marnier
• 15 ml Cointreau triple sec
• 15 ml likieru migdałowego