Czytaj dalej

Destylarnia Knockando

Destylarnia Knockando powstała w okresie boomu whisky pod koniec XIX wieku. To jedna z kilkunastu gorzelni, które przetrwały burzliwy wiek XX i działają do dziś. Było to możliwe dzięki utrzymaniu wysokiej jakości i ciągłemu rozwojowi asortymentu.

 przez Johna Thompsona i było zarządzane przez firmę Knockando-Glenlivet Distillery Company. Nazwa destylarni pochodzi od gaelickiego „Cnoc-an-dhu”, co oznacza „małe czarne wzgórze”. Ma to być hołd złożony wzgórzom, pomiędzy którymi znajduje się destylarnia.

Na początku XXI wieku jedynie około 8% produkowanej whisky w destylarni Knockando było później sprzedawanych jako single malt. W kolejnych latach zanotowano wzrost niezależnych butelkowań o 2%, a ten wynik wciąż rośnie.

Knockando zostało założone w 1898 roku

Początek historii

Produkcja whisky w destylarni Knockando rozpoczęła się w 1899 roku, ale musiała zostać zatrzymana już po dziesięciu miesiącach. Destylarnia była uśpiona, dopóki nie została kupiona przez producenta ginu o nazwisku W. & A. Gilby.

Produkcja została wznowiona w tym samym roku. Pod nowym kierownictwem destylarnia radziła sobie wyjątkowo dobrze. W 1962 roku W. & A. Gilby połączyło się z United Wine Traders, tworząc International Distillers and Vintners (IDV).

W 1969 roku

zdolność produkcyjna została podwojona poprzez zwiększenie liczby alembików z dwóch do czterech.

W 1972 nastąpiła kolejna zmiana właściciela, ponieważ IDV przejął Watney Man, a ich z kolei Grand Metropolitan.

Ostatecznie w 1997 roku Grand Metropolitan połączył się z Guinnessem, tworząc Diageo, obecnego właściciela destylarni.

Budynki gorzelni zaprojektował słynny architekt destylarni whisky, Charles Doig. Artysta wsławił się stworzeniem koncepcji pagody w projektach szkockich destylarni.

Projekt mistrza architektury

Dachy pagodowe miały ułatwiać sposób produkcji whisky, dzięki swojej formie. Gorące powietrze lub dym, powstałe podczas suszenia ziarna jęczmienia na podłogach słodowych, odprowadzano przez konstrukcję dachu.

Podczas planowania Doig posunął się tak daleko, że zaprojektował nie tylko systemy konstrukcyjne, ale także destylatory i akcesoria do produkcji. Dziś jego zaangażowaniu przypisuje się aż 56 gorzelni w całym kraju.

Destylarnia posiada dwa myjnie i dwa destylatory spirytusowe. Destylatory mają wydajność produkcyjną 10 800 litrów, a ich forma ma nieco inny kształt niż klasycznych destylatorów z regionu Speyside.

Trochę o samej produkcji...

Słód używany przy produkcji whisky Knockando jest bardzo lekko wędzony. Knockando uprawiało własny jęczmień i używało własnych podłóg słodowych, aż do ich zamknięcia w 1968 roku. Dziś destylarnia pozyskuje słód z przemysłowej słodowni Diageo, gdzie jest produkowany na żądanie.

Knockando posiada pięć magazynów na miejscu, które są połączeniem magazynów sztauerskich i magazynów regałowych. Destylarnia używa do leżakowania beczek po sherry i beczek dębowych. Destylarnia używa beczek najlepszej jakości, które zapewnią perfekcyjny smak whisky.

Single malty
i mieszanki

Większość wyprodukowanej whisky słodowej w destylarni Knockando trafia do mieszanek, takich jak B. J&B i Spey Royal. W J&B Blend Knockando jest nawet głównym składnikiem.

Destylarnia Knockando co roku wypuszcza nowe butelki. Podstawowy asortyment obejmuje whisky w wieku 12, 15, 18, 21 i 25 lat.

Knockando to łagodny Speysider, zdefiniowany przez konkretny rocznik i sposób dojrzewania. Chociaż to single malt jest stosunkowo mało znany w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, jest mocno popularny we Francji i Hiszpanii.

Aby radość z whisky Knockando była jak największa, zaleca się następującą prostą procedurę: pij whisky czystą!  Użyj prostego, przezroczystego, cienkościennego szkła nosowego.Wlej whisky i pozwól jej oddychać...

Delektuj się whisky Knockando

Zbadaj kolor i tworzenie się smug. Ciesz się zapachem i klasyfikuj, jakie aromaty można zidentyfikować. Wypij łyk wybranej whisky. Zwróć uwagę, czy whisky jest tłusta, czy delikatna.

Jakie niuanse smakowe dominują w pierwszym kontakcie? Jak z biegiem czasu zmienia się smak w ustach?

Oczywiście największą frajdą jest po prostu wymiana skojarzeń z kilkoma znajomymi. Whisky powinna po prostu sprawiać radość! Aby wzmocnić wrażenia, dodaj do dramu dwie krople wody o pokojowej temperaturze.

12-letnia reprezentacja
stylu Speyside

Ten 12-letni single malt to główna pozycja w sortymencie szkockiej destylarni. Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z whisky Knockando, zdecydowanie polecamy zacząć swoją przygodę z marką właśnie od tego podstawowego wydania.

Butelkowana z mocą 43% alkoholu w eleganckiej butelce whisky, dojrzewała w dębowych beczkach. Oferuje finezyjny, delikatny i słodki profil.

To również klasyczna whisky z regionu Speyside. Lekki, miodowo-kwiatowy aromat gra pierwsza skrzypce w palecie wyjątkowej ekspresji.

15-latek
z destylarni Knockando

Oto 15-letnia ekspresja szkockiej destylarni. Dram dojrzewał przez półtorej dekady w beczkach po bourbonie i beczkach po sherry. Obydwie odmiany dębowych beczek zapewniły whisky konkretne niuanse smakowe i aromatyczne.

Dostępna w sprzedaży od 2013 roku, zachwyca smakoszy akcentami słodkich przypraw i czerwonych owoców. Podniebienie otulą również równomierne fale kremowego miodu i lekko pikantny finisz.

Butelkowana z mocą 43% alkoholu, świetnie smakuje zarówno bez dodatków, jak i w towarzystwie dwóch kropli wody o pokojowej temperaturze.

Wolno dojrzewający
18-latek

Zabutelkowany z mocą 43% w 2016 roku 18-latek to jedna z propozycji szkockiej destylarni Knockandu. Złocisty dram dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i sherry. Podwójna maturacja pozwoliła wejść whisky na wyższy poziom smaków i aromatów.

Złoty trunek prezentuje bogatą paletę smaków i aromatów pełną nut cytrusowych, akordów fig, cynamonu, goździków i miodu. Na finiszu odkryjecie sporo czekolady i maślanych herbatników. Nie brzmi to jak prawdziwa uczta smaków?

Whisky stworzona została z myślą o prawdziwie doświadczonych smakoszach i kolekcjonerach whisky – podobnie, jak każde inne wydanie w ramach asortymentu szkockiej destylarni z regionu Speyside.

Jeden z najstarszych single maltów w asortymencie Knockando

Łagodny, dojrzewający przez 21 lat w dębowych beczkach single malt, to jedna z najstarszych pozycji w katalogu szkockiej destylarni. Wyjątkowy trunek oferuje zrównoważoną, owocową paletę, nuty dębu i kremowe fale.

Whisky dojrzewała w dębowych beczkach, dokładnie wyselekcjonowanych przez specjalistę destylarni. Dwie dekady i dodatkowy rok to wystarczająco długi czas, aby osiągnąć pełnię smaków i aromatów nie do podrobienia.

Przezroczysta butelka o klasycznym kształcie stanowi tylko uzupełnienie prezentacji tej wspaniałej whisky. Eleganckie szkło z bursztynową zawartością z pewnością zawita na barowej półce niejednego smakosza szkockich single maltów.

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky