John Teeling to zdolny przedsiębiorca i doktor w zakresie finansów międzynarodowych, którego pasją od zawsze była irish whiskey. 
 Teeling piastował stanowiska dyrektorskie w aż sześciu spółkach, które zajmowały się
                        wydobyciem ropy naftowej, szlachetnych minerałów i złota. 
 Bez wątpienia John to największy entuzjasta irlandzkich trunków. 
 W 1987 roku Teeling złożył ofertę kupna położonego na północ od Dublina zakładu,
                        który ostatecznie wszedł w jego posiadanie.
                    
                        Już na samym początku Teeling musiał sporo zainwestować w nowo nabyty interes – ponad 3 miliony funtów zostały przeznaczone na wznowienie produkcji w gorzelni. 
 Pierwszy destylat spłynął z alembików w 1989 roku, a już
                        rok później produkcja grain whisky ruszyła z pełnym impetem. 
 John odkupił nowe budynki i powierzchnie magazynowe od zakładu Johna Locke'aKilbeggan oraz Millar's Distiller. 
 Alembiki w destylarni Teelinga
                        pochodziły z gorzelni Tullamore Dew.
                    
                        Na wyposażeniu gorzelni znajduje się duża kadź zacierna oraz cztery duże tanki wykonane ze stali nierdzewnej. 
 We wspomnianych tankach odbywa się przygotowanie zacieru ze słodowanego jęczmienia. 
 W sześciu
                        innych tankach fermentowany jest zacier zbożowy, który wykorzystywany jest przy wytwarzaniu trunków zbożowych właśnie. 
 Gorzelnie destyluje trunki przy użyciu dwóch rodzajów sprzętów – miedzianych alembików oraz kolumn
                        destylacyjnych.
                    
                        W ofercie destylarni znajduje się między innymi dymna Connemara, która butelkowana jest bez deklaracji wieku, a także w edycji nierozcieńczanej oraz deklarowanej na 12 lat. 
 Kolejnym trunkiem w portfolio jest Kilbeggan
                        zbożowy, pot still, batch rye i klasyczny blend. W zakładzie produkuje się również kilka innych marek np. Tyrconnel whiskey.
                    
                        Nazwa trunku stanowi proste odniesienie do dawnego plemienia Conmacne Mara, zamieszkującego niegdyś tereny hrabstwa Galway. 
 Co ciekawe – nawet współcześnie regiony te pielęgnują pamięć o tradycji irlandzkiej, co reprezentuje
                        niezwykłą ponadczasową kulturową wartość.
                    
                        Doskonały irlandzki single malt, nagrodzony wielokrotnie na międzynarodowych konkursach. 
 Trunek to idealny balans torfowych nut z orzeźwiającymi cytrusami i rabarbarem. 
 Butelkowany z mocą 40% alkoholu,
                        urzeka wyrazistym charakterem, smakiem i aromatem. 
 12-letnia irlandzka whiskey o barwie ciepłego złota, kryje w sobie aromaty jabłek, gruszek oraz cytryny, które dopełnia smak torfu, śmietany i masła. 
                        Trunek zamknięty został w butelce kształtem nawiązującym do beczki.
                    
                        Ten niepowtarzalny trunek składa się z mieszanki torfowych whisky, dojrzewających w beczkach po sherry i po bourbonie. 
 Zabutelkowany z mocą 43% alkoholu, urzeka falami dymu, które uzupełniają delikatne nuty owocowe.
                        
 Connemara destylowana jest dwa razy i jest cudowną kwintesencją złożoności smaków oraz aromatów. 
 Whiskey o barwie błyszczącego złota, którą wieńczy długi, zmysłowy i elegancki finisz. 
 Zamknięta
                        w pękatej butelce, wykonanej z zielonego szkła, zwieńczonej średniej długości szyjką.