Czytaj dalej

Co musisz wiedzieć o single grain whisky?

Single grain whisky powstaje z kilku odmian zbóż – pszenicy, żyta, kukurydzy czy jęczmienia. Trunek ten bywa często wykorzystywany do produkcji blended whisky. Istotę single grain można sprowadzić do tego, że jest to whisky z jednej destylarni, leżakowana minimum przez trzy lata, w dębowych beczkach. Z upływem czasu liczba gorzelni produkujących single grain whisky znacząco spadła, dlatego warto docenić wyjątkowe trunki, które mają klasycznie lżejszy styl, niż słody wyprodukowane wyłącznie z ziaren jęczmienia.

...i najbardziej pożądane Single Grain whisky?

Na kolejnych kartach zapoznasz się z wytypowaną przez nas listą wyśmienitych Single Grain whisky...

Jakie są najpopularniejsze...

Loch Lomond Single Grain 46%

Po raz pierwszy trunek pojawił się na rynku w 2016 roku. Jest to whisky destylowana ze słodu jęczmiennego, wytwarzana przy użyciu aparatu Coffeya i leżakowana w beczkach po bourbonie.

Zachwyca gładkim i lekko słodkim smakiem, który nie odbiera jej odpowiedniego charakteru i harmonii. Ten wyjątkowy trunek wpisuje się w klimat wielu okazji.

Całość zamknięta jest w klasycznej butelce, która prezentuje się niezwykle wytwornie i elegancko.

Greign 20Y 40%

Trunek, który dojrzewał przez 20 lat w beczkach po sheryy Oloroso, przykuwa uwagę intrygującą barwą ciepłego bursztynu. Lekko słodki aromat, kryje w sobie smaki marmolady, herbatników i miodu.

Jest to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnego single malta, która sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

Estetyczne białe etykiety z ryciną przedstawiającą kłosy zboża i pole uprawne, pozwala wizualizować sobie, co jest faktycznym źródłem whisky.

Hyde No.3 1916 Bourbon Matured 46%

Trunek zamknięty w przysadzistej butelce, której wygląd akcentuje solidna podstawa. Krótką szyjkę, wieńczy naturalny korek zakończony drewnianym krążkiem, zespalającym górą część butelki wstęgą zawierającą informacje o whisky.

Hyde oczarowuje lekkim charakterem, który przydaje beczka, w której trunek dojrzewał. Whisky tę można pić na kościach lodu lub w towarzystwie niewielkiej ilości soku, lub napoju gazowanego.

Hamiltons Lowland Single Grain 40%

Młody trunek zbożowy pochodzący z regionu Lowland. Na rynku zadebiutował w 2016 roku. Tym, co wyróżnia Hamiltons Lowland Single Grain, jest ostry smak, który wieńczy krótki finisz, z przewagą wanilii oraz dębiny.

Zapach nasycony jest nutami lilii i karmelu. Całość zamknięta w tradycyjnej butelce, na której widoczna jest niebieska etykieta przedstawiająca krajobraz szkockich nizin.

Trunek najlepiej smakuje z odrobiną wody źródlanej, która łagodzi moc alkoholu.

Kilbeggan Single Grain 43%

Trunek wiernie odzwierciedlający charakter single grain whisky – lekki i delikatny. Kilbeggan chłodnie smak beczki, w której leżakuje.

Co ciekawe – po leżakowaniu w beczkach po bourbonie, trunek wykańczany jest w połączeniu beczek po bourbonie i innych wzmocnionych beczkach po winie.

Butelkowany z mocą 43%, w klasycznej lekko pękatej butelce. Kokosowy aromat wzbogaca smak orzecha włoskiego oraz lekkich przypraw z intrygującymi dębowymi taninami.

Greign The Observatory 20YO 40%

Nazwa trunku to hołd złożony w kierunku licznych szkockich latarni morskich, zlokalizowanych wzdłuż ponad 10 000 mil szkockiego wybrzeża.

Whisky zaskakuje słodkimi owocowymi nutami, którym towarzyszą akcenty wanilii, karmelu i jagód.

Ciekawe wnętrze zamknięte jest w minimalistycznym opakowaniu – prostej butelce i eleganckiej etykiecie.

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky