Po raz pierwszy trunek pojawił się na rynku w 2016 roku. Jest to whisky destylowana ze słodu jęczmiennego, wytwarzana przy użyciu aparatu Coffeya i leżakowana w beczkach po bourbonie.
Zachwyca gładkim i lekko słodkim
smakiem, który nie odbiera jej odpowiedniego charakteru i harmonii. Ten wyjątkowy trunek wpisuje się w klimat wielu okazji.
Całość zamknięta jest w klasycznej butelce, która prezentuje się niezwykle wytwornie i elegancko.
Trunek, który dojrzewał przez 20 lat w beczkach po sheryy Oloroso, przykuwa uwagę intrygującą barwą ciepłego bursztynu. Lekko słodki aromat, kryje w sobie smaki marmolady, herbatników i miodu.
Jest to fantastyczna alternatywa
dla tradycyjnego single malta, która sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
Estetyczne białe etykiety z ryciną przedstawiającą kłosy zboża i pole uprawne, pozwala wizualizować sobie, co jest faktycznym
źródłem whisky.
Trunek zamknięty w przysadzistej butelce, której wygląd akcentuje solidna podstawa. Krótką szyjkę, wieńczy naturalny korek zakończony drewnianym krążkiem, zespalającym górą część butelki wstęgą zawierającą informacje o whisky.
Hyde oczarowuje lekkim charakterem, który przydaje beczka, w której trunek dojrzewał. Whisky tę można pić na kościach lodu lub w towarzystwie niewielkiej ilości soku, lub napoju gazowanego.
Młody trunek zbożowy pochodzący z regionu Lowland. Na rynku zadebiutował w 2016 roku. Tym, co wyróżnia Hamiltons Lowland Single Grain, jest ostry smak, który wieńczy krótki finisz, z przewagą wanilii oraz dębiny.
Zapach
nasycony jest nutami lilii i karmelu. Całość zamknięta w tradycyjnej butelce, na której widoczna jest niebieska etykieta przedstawiająca krajobraz szkockich nizin.
Trunek najlepiej smakuje z odrobiną wody źródlanej,
która łagodzi moc alkoholu.
Trunek wiernie odzwierciedlający charakter single grain whisky – lekki i delikatny. Kilbeggan chłodnie smak beczki, w której leżakuje.
Co ciekawe – po leżakowaniu w beczkach po bourbonie, trunek wykańczany jest w połączeniu
beczek po bourbonie i innych wzmocnionych beczkach po winie.
Butelkowany z mocą 43%, w klasycznej lekko pękatej butelce. Kokosowy aromat wzbogaca smak orzecha włoskiego oraz lekkich przypraw z intrygującymi dębowymi
taninami.
Nazwa trunku to hołd złożony w kierunku licznych szkockich latarni morskich, zlokalizowanych wzdłuż ponad 10 000 mil szkockiego wybrzeża.
Whisky zaskakuje słodkimi owocowymi nutami, którym towarzyszą akcenty wanilii,
karmelu i jagód.
Ciekawe wnętrze zamknięte jest w minimalistycznym opakowaniu – prostej butelce i eleganckiej etykiecie.