Czytaj dalej

Co definiuje smak whisky?

staramy się dokładnie i rzetelnie przekazać otoczeniu swoje wrażenia smakowe wynikające z pierwszego i kolejnego kontaktu ust i nosa z bursztynowym trunkiem.

Do ich opisu wykorzystujemy słowa, które dla laika mogą być niezrozumiałe.

Określenia - „dymna” czy „torfowa” whisky są znacznie łatwiejsze w odbiorze niż terminy takie jak „przepocona” lub „skórzana” - bo jak można w ogóle używać takich pojęć w odniesieniu do alkoholu?

Poznaj zwroty, z których degustatorzy whisky uczynili swoistą retorykę.

Degustując whisky,

Treść, masa, słodkość

Opisując treściwość whisky, korzysta się z przymiotników, takich jak: lekka, średnia, duża, wydatna, delikatna, gęsta, pełna, ciężka, krzepka, okrągła.

W parze z treścią trunku idzie słodkość, która możne być cierpka, wytrawna, półwytrawna, słodka czy półsłodka.

Torfowa lub dymna

Najpopularniejszym terminem określającym whisky – szczególnie te pochodzące ze Szkocji jest „torfowa” lub „dymna”.

Pod tym przymiotnikiem kryje się bardziej szczegółowa retoryka, gdyż mówiąc o torfowej czy dymnej whisky, degustujący ma na myśli następujące zjawiska i odczucia:

• popiół
• ognisko
• spalony wrzos
• kadzidło
• paloną trawę
• zapałki
• smołę
• herbatę Lapsang-Souchong

Whisky może mieć również smak śledziowy – anchois, suszone skorupiaki, wędzone ostrygi lub łosoś, bądź smak mchu.

OCTOMORE 7.3 63%

Medyczny i słony

Trunki z niektórych regionów Szkocji mają silnie medyczny posmak, co może oznaczać, że w whisky wyczuwalne są nuty:

• eukaliptusowe
• solankowe
• jodynowe
• mentolowe

Poza tym w alkoholu można się również doszukać smaku i zapachu morskiego powietrza, wodorostów, plaży, a nawet spirytusu.

LAPHROAIG QUARTER CASK 48%

Tytoniowy/duszący

Pojęcie „tytoniowy” i „duszący” to po „torfowy” i „dymny” - drugie najpowszechniej wykorzystywane określenie definiujące whisky. Smak czy aromat tytoniowy / duszący jest bardzo szerokie i można do niego przypisać, nuty takie jak:

Tytoniowy - (tytoń aromatyczny lub zwietrzały, popiół)
Duszący (octowy, metaliczny, spleśniały, stęchły, atramentowy, naftalina)
Skórzany (skóra wołowa, cielęca, fotele samochodowe, siodło, biblioteka)
Plastikowy (przypalony plastik, sztormiak)
Przepocony (maślanka, ser, pasta do skóry, piżmo, stęchły, mdły)

LAGAVULIN 8Y 48%

Słodowy, zbożowy

Whisky wytworzona ze zboża w naturalny sposób będzie przywodziła na myśl określania takie jak „słodowy” czy „zbożowy” trunek. Pod tymi pojęciami degustujący przekazuje następujące wrażenia organoleptyczne:

Gotowany zacier (owsianka, herbatniki, pomyje, słodka kiszonka)
Gotowane jarzyny (kukurydza, ziemniaki, rzepa)
Słodowy (chmiel, mleko słodowe)
Czerstwy (otręby, zużyty zacier, suszony chmiel)
Tostowy (gorzka czekolada, przypalone ciasto, kawa palona, kakao)
Drożdżowy (piekarski, mięsny, sos pieczeniowy)

TOMINTOUL PEAT 40%

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky