Czytaj dalej

Cardhu – zaczęło się od nielegalnej destylacji

zwanej niegdyś Cardow, jest ściśle związana z historią dwóch kobiet: Helen i Elisabeth Cumming. Helen i jej mąż John Cumming prowadzili farmę w Cardow. Wiadomo, że w 1816 roku John był już trzykrotnie skazany za nielegalną destylację.

Historia szkockiej destylarni Cardhu,

Destylacja na małą skalę była wówczas powszechna wśród rolników i prawie nikt nie dbał o licencje. Co ciekawe jednak, w Cardow to nie John, ale jego żona Helena destylowała whisky. Co więcej, ostrzegała okolicznych rolników, podnosząc czerwoną flagę podczas nalotu.

Legenda głosi, że Helen sprzedawała swoją whisky z okna w kuchni. W 1824 roku rodzina Cumming wreszcie mogła pozwolić sobie na koncesję gorzelniczą, kiedy obniżono cło dzięki ustawie w 1823 roku.

Gorzelnicy kupili nowe destylatory i początkowo otrzymali pomoc od swojego przyjaciela George'a Smitha, późniejszego założyciela Glenlivet, w sprzedaży i dystrybucji ich whisky. Po śmierci Johna w 1846 roku, jego żona Helen i syn Lewis nadal prowadzili destylarnię Cardow.

W kolejnych latach gorzelnia została oficjalnie przekazane Lewisowi, który w następnych latach zatrudnił piwowara i słodownika. Kiedy Lewis zmarł w 1872 roku, jego żona Elisabeth przejęła gorzelnię i zarządzała nią z pomocą swojej teściowej.

Destylarnia
w rękach kobiet

Gdy zapotrzebowanie na whisky wzrosło, Elisabeth kupiła nową działkę niedaleko farmy i zbudowała tam nową gorzelnię Cardow, korzystając z tych samych źródeł wody. Od tego czasu wyprodukować trzy razy więcej whisky niż wcześniej.

W 1893 roku Elizabeth podjęła bardzo ważną decyzję: sprzedała Cardow firmie John Walker & Sons za 20 500 funtów, zachowując jednak istotną cześć udziałów. Zmarła rok później i tym samym nie miała szans zobaczyć powodzenia swojej decyzji.

Dzięki protekcji dużej firmy, destylarnia Cardow był w stanie przetrwać ciężkie czasy spowodowane załamaniem się rynku whisky w 1898 roku. Rok później do wyposażenia gorzelni dodano dwa destylatory.

„Czarna skała”

Wkrótce gorzelnia została połączona z linią kolejową, co znacznie usprawniło transport whisky w odległe rejony kraju. Wreszcie wyjątkowy alkohol zaczął trafiać w bardziej odległe miejsca. Whisky z Cardow stawała się coraz bardziej popularna.

Distillers Company Ltd, obecnie Diageo, nabyła destylarnię w 1930 roku. W 1965 roku słowo „Cardhu” stało się znakiem towarowym, który był używany do sprzedaży whisky jako single malt. W 1981 roku nazwa destylarni została również zmieniona z Cardow na Cardhu - „czarną skałę”.

Destylarnia Cardhu to dumny reprezentant jednego z regionu produkcji whisky w Szkocji – Speyside. Zielony, bujny region Speyside leży w środku Highlands, dlatego też produkowana tutaj szkocka ma podobne cechy.

Trochę o Speyside

Obecnie w Speyside znajduje się około 60 gorzelni. Oznacza to, że Speyside ma najwyższą koncentrację destylarni i śmiało może być opisane jako Dolina Krzemowa single malt whisky.

Whisky z regionu Speyside jest zazwyczaj delikatna, finezyjna, charakteryzuje się obecnością owocowych i kwiatowych smaków. Na palecie alkoholi z tego regionu często znajdziecie lekko dymne i torfowe zabarwienie.

Whisky Cardhu znana jest dziś z tego, że jest bardzo łagodna, zrównoważona i jedwabista. Ma słodko-owocowy charakter z pysznymi, łagodnymi aromatami. Jest  popularna na całym świecie, ale rekordy sprzedaży bije przede wszystkim w Hiszpanii i Francji.

Zrównoważona i jedwabista whisky

Aby móc utrzymać roczną wydajność 3,4 mln litrów, destylarnia Cardhu pracuje siedem dni w tygodniu od 2015 roku. Źródłami wody do produkcji Cardhu są studnie zlokalizowane na wzgórzach Mannoch i wodach rzeki Lyne Burn.

Dziesięć washbacków Cardhu jest wykonanych z trzech różnych materiałów: cztery z nich wykonane są z modrzewia szkockiego, cztery z daglezji, a dwa ze stali nierdzewnej. Czas fermentacji to około 75 godzin.

Sercem produkcji whisky w Cardhu są trzy pary alembików ogrzewanych parą. Miedziane alembiki służą do destylacji alkoholu, czyli oczyszczenia cieczy ze szkodliwych i niechcianych elementów.

Ekspansja alembików

Część destylatorów ma pojemność 36 000 litrów, a pozostałe 31 500 litrów. Pierwsza rozbudowa miała miejsce w 1899 roku, kiedy liczba destylatorów została podwojona do czterech. Od czasu przebudowy i rozbudowy w 1960 roku liczba fotosów wzrosła do sześciu.

Proces destylacji wpływa na delikatność i charakter whisky. Wiele zależy od jej długości oraz od umiejętności specjalistów odpowiadających za ten etap. W destylarni Cardhu spotkamy jednych z najlepszych gorzelników w całej Szkocji.

Najpopularniejszy 12-latek

Najpopularniejszym butelkowaniem szkockiej destylarni jest 12-letni Cardhu: łagodny, słodki i słodowy z nutą gruszek i miodu. Niezwykle popularna ekspresja wśród początkujących w temacie whisky słodowej.

Podstawowa edycja z katalogu marki dojrzewała 12 lat w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Rodzaj beczek wpłynął na niezwykłą kremowość i słodycz tej butelkowej z mocą 40% alkoholu whisky.

Flagowe wydanie miało swój debiut w 2005 roku i do dzisiaj nie traci na popularności. W 2014 roku single malt zdobył złoty medal w konkursie Scotch Whisky Masters.

15-letnia edycja Cardhu

15-latek to druga w kolejności pod względem wieku whisky w asortymencie szkockiej destylarni. Podobnie jak siostrzany 12-latek, ten single malt zachowuje gładki i jedwabisty styl rodem ze Speyside.

Butelkowana z mocą 40% alkoholu whisky zadebiutowała w 2011 roku i weszła wówczas do podstawowego asortymentu destylarni Cardhu. Wcześniej dojrzewała 15 lat w dębowych beczkach po bourbonie.

Złocisty dram oferuje fale kremowego miodu, nuty puddingu o smaki wanilii, elementów mlecznej czekolady i delikatny przypraw. Świetnie smakuje w towarzystwie kropli wody, jak i bez dodatków.

Jeszcze więcej owoców, czyli
18-letni Cardhu

Kolejny dram warty uwagi to 18-letni single malt, zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Tutaj owocowy charakter jest jeszcze bogatszy niż w dwóch młodszych wydaniach.

Dłuższy okres dojrzewania w dębowych beczkach po sherry i amerykańskim bourbonie sprawia, że Cardhu nie traci swojej słodkiej, podstawowej struktury. Na palecie fale przypraw, dębiny i owoców egzotycznych.

Wydanie może pochwalić się złotym medalem i tytułem najlepszej whisky z regionu Speyside w konkursie World Whiskies Awards 2016.

Cardhu Gold Reserve

Złocista whisky single malt Cardhu Gold Reserve swój debiut miała w 2014 roku, a już trzy lata później, w 2017 roku, zdobyła srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition.

Ten dram dojrzewał co najmniej 3 lata w dębowych, wcześniej opalanych beczkach po bourbonie, zanim został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% alkoholu. Według specjalistów to idealna pozycja na początek przygody z single maltami.

Whisky oferuje lekki, delikatny, lecz jednocześnie mocno zróżnicowany profil. Na palecie akcenty słodkich owoców, kremowy miód, biszkopty w czekolady i pikanteria przypraw.

Bursztynowy single malt, czyli Cardhu Amber Rock

Debiutująca w 2014 roku bez oznaczeniu wieku whisky Cardhu Amber Rock została poddana podwójnej maturacji, zanim trafiła do eleganckiej butelki i została w niej zabutelkowana z mocą 40% alkoholu.

Pierwszy etap procesu dojrzewania odbył się w dębowych beczkach po sherry, a kolejny w wypalanych wcześniej beczkach po bourbonie. Taka praktyka pozwoliła whisky osiągnąć niezwykle różnorodny charakter.

Beczki po bourbonie zapewniły whisky kremową teksturę i akcenty wanilii, podczas gdy beczki po sherry wpłynęły na obecność mocno owocowych fal, akcentów przypraw i lekko pikantnego finiszu.

Cardhu
i Gra o Tron

Cardhu i rodzina Targaryen mają wiele wspólnego. Wyjątkowa whisky zadebiutowała w 2018 roku, stając się częścią wyjątkowej kolekcji poświęconej serii „The Game of Thrones Collection” stworzonej we współpracy z HBO.

Single malt dojrzewał w opalanych beczkach po bourbonie co najmniej 3 lata zanim osiągnął bogaty profil smakowy i aromatyczny, pełen słodkich nut miodu, owoców i lekko pikantnych przypraw na finiszu.

Smok na etykiecie butelki nie znalazł się tam przypadkiem. To symbol rodu Targaryen, świadczący o jego sile i wyjątkowości. Charyzmatyczna destylarnia dla charyzmatycznej rodziny.

Zróżnicowany asortyment szkockiej destylarni Cardhu sprawia, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Wart uwagi reprezentant regionu Speyside, który pozwoli bliżej poznać styl tych terenów.

Cardhu dla każdego

Wielbiciele whisky z określeniem wieku mogą przebierać w single maltach o różnych cechach z konkretną deklaracją czasu dojrzewania, podczas gdy początkujący w temacie z pewnością postawią dla któryś z podstawowych wydań.

Asortyment destylarni Cardhu wciąż rozszerza się o kolejne ciekawe wydania, także bądźcie czujni i wypatrujcie nowych edycji na horyzoncie.

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky