Najpopularniejszym butelkowaniem szkockiej destylarni jest 12-letni Cardhu: łagodny, słodki i słodowy z nutą gruszek i miodu. Niezwykle popularna ekspresja wśród początkujących w temacie whisky słodowej.
Podstawowa edycja z katalogu marki dojrzewała 12 lat w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Rodzaj beczek wpłynął na niezwykłą kremowość i słodycz tej butelkowej z mocą 40% alkoholu whisky.
Flagowe wydanie miało swój debiut w 2005 roku i do dzisiaj nie traci na popularności. W 2014 roku single malt zdobył złoty medal w konkursie Scotch Whisky Masters.
15-latek to druga w kolejności pod względem wieku whisky w asortymencie szkockiej destylarni. Podobnie jak siostrzany 12-latek, ten single malt zachowuje gładki i jedwabisty styl rodem ze Speyside.
Butelkowana z mocą 40% alkoholu whisky zadebiutowała w 2011 roku i weszła wówczas do podstawowego asortymentu destylarni Cardhu. Wcześniej dojrzewała 15 lat w dębowych beczkach po bourbonie.
Złocisty dram oferuje fale kremowego miodu, nuty puddingu o smaki wanilii, elementów mlecznej czekolady i delikatny przypraw. Świetnie smakuje w towarzystwie kropli wody, jak i bez dodatków.
Kolejny dram warty uwagi to 18-letni single malt, zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Tutaj owocowy charakter jest jeszcze bogatszy niż w dwóch młodszych wydaniach.
Dłuższy okres dojrzewania w dębowych beczkach po sherry i amerykańskim bourbonie sprawia, że Cardhu nie traci swojej słodkiej, podstawowej struktury. Na palecie fale przypraw, dębiny i owoców egzotycznych.
Wydanie może pochwalić się złotym medalem i tytułem najlepszej whisky z regionu Speyside w konkursie World Whiskies Awards 2016.
Złocista whisky single malt Cardhu Gold Reserve swój debiut miała w 2014 roku, a już trzy lata później, w 2017 roku, zdobyła srebrny medal w konkursie International Wine & Spirit Competition.
Ten dram dojrzewał co najmniej 3 lata w dębowych, wcześniej opalanych beczkach po bourbonie, zanim został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% alkoholu. Według specjalistów to idealna pozycja na początek przygody z single maltami.
Whisky oferuje lekki, delikatny, lecz jednocześnie mocno zróżnicowany profil. Na palecie akcenty słodkich owoców, kremowy miód, biszkopty w czekolady i pikanteria przypraw.
Debiutująca w 2014 roku bez oznaczeniu wieku whisky Cardhu Amber Rock została poddana podwójnej maturacji, zanim trafiła do eleganckiej butelki i została w niej zabutelkowana z mocą 40% alkoholu.
Pierwszy etap procesu dojrzewania odbył się w dębowych beczkach po sherry, a kolejny w wypalanych wcześniej beczkach po bourbonie. Taka praktyka pozwoliła whisky osiągnąć niezwykle różnorodny charakter.
Beczki po bourbonie zapewniły whisky kremową teksturę i akcenty wanilii, podczas gdy beczki po sherry wpłynęły na obecność mocno owocowych fal, akcentów przypraw i lekko pikantnego finiszu.
Cardhu i rodzina Targaryen mają wiele wspólnego. Wyjątkowa whisky zadebiutowała w 2018 roku, stając się częścią wyjątkowej kolekcji poświęconej serii „The Game of Thrones Collection” stworzonej we współpracy z HBO.
Single malt dojrzewał w opalanych beczkach po bourbonie co najmniej 3 lata zanim osiągnął bogaty profil smakowy i aromatyczny, pełen słodkich nut miodu, owoców i lekko pikantnych przypraw na finiszu.
Smok na etykiecie butelki nie znalazł się tam przypadkiem. To symbol rodu Targaryen, świadczący o jego sile i wyjątkowości. Charyzmatyczna destylarnia dla charyzmatycznej rodziny.