black bull

Czytaj dalej

BLACK BULL

blank
not bull just whisky

Black Bull „not Bull just Whisky” - w wolnym tłumaczeniu sformułowanie to, można odczytać jako „chwyć dobrą whisky, jak byka za rogi”. Wystarczająco dobrze oddaje ono charakter tego produktu, który przez lata nie uległ specjalnej zmianie. Omawiana „bycza” marka była pierwsza i pozostała prawdziwie wierna idei butelkowania przy wyższej zawartości alkoholu. W krajach europejskich wyraża to moc 50% stężenie alkoholu, podczas gdy po drugiej stronie Atlantyku ta sama moc wyrażona została zapisem 100 proof.

tło dym

Przełamać utarte normy oraz przyzwyczajenia i pozostać im wiernym przez kolejne lata, a nawet dziesięciolecia - to wyzwanie, któremu nie każdy może sprostać. George Willsher od urodzenia czuł w sobie potrzebę postępowania inaczej, niż ustanawiały to normy. Podejmował ryzyko, nie zważając czy obawiając się opinii innych, postępował zgodnie z własnym duchem oraz postanowieniami. Wizja marki „czarny byk” butelkowanej z mocą niespotykaną wcześniej u innych ukonstytuowała się w 1864 roku. Jej zewnętrzną emanacją było przeobrażenie jednego z pomieszczeń w sklepie spożywczo-alkoholowym, mieszczącym się w Dundee, należącym do Georga - w pokój do kupażowania. Koncepcja, którą stworzył, przewidywała wysoki udział destylatów słodowych oraz wyższą zawartość alkoholu w swoim produkcie. Podczas gdy wszyscy dookoła dążyli do wpisania się w określony, dominujący styl, on obrał drogę zupełnie przeciwną.

tło dym

Dumnie głosił, że pozostanie niezależny i wyprodukuje swoją whisky wolną od trendów, oferując trunek zupełnie inny - bardziej otwarty i odmienny od utartych schematów.

Od powstania idei, poprzez materializację miejsca produkcji, aż po finalny produkt, minęło kilka dziesiąta lat, podczas których wizja zakotwiczyła w silnych fundamentach, a marka uzbrojona w przemyślaną strategię była gotowa na podbój świata. Europa poznała markę już pod koniec XIX wieku, a podbój Ameryki został zatrzymany przez wprowadzenie prohibicji, której koniec w 1933 roku, stanowił jednocześnie datę rejestracji znaku handlowego Black Bull. Lata 70 XX wieku to rekordy sprzedaży sięgające w samych tylko w Stanach 80 000 kartonów rocznie. W roku 2001 markę przejęła rodzina Shand, dla której kluczowe stało się utrzymanie tradycji oraz wartości, jakie od 1864 towarzyszą whisky Black Bull.

Filarami marki dzisiaj i zawsze były i są najwyższej jakości słodowe destylaty, z regionów Highland i Speyside. Ich udział w recepturach zawsze stanowi ponad 50% - sięgając w niektórych edycjach do 90%, dominując ponad lekką whisky zbożową. Bardzo cenione i pielęgnowane jest utrzymanie wysokiego udziału składników dojrzewających w beczkach po hiszpańskim winie sherry. Byczy charakter, pozostał pomimo ponad 150 lat istnienia, wciąż zaskakuje świeżością i nieokiełznaniem - w edycji Kyloe, wielkością i siłą, jaka cechuje 12-letnią edycję oraz niekwestionowanym wyrafinowaniem 40-letniego trunku. Ta różnorodność w ramach określonego charakteru pozwala dobrać trunek do osoby, czasu czy okazji. Tworzący tę markę, doskonale rozumieją jej pochodzenie i dziedzictwo, którego utrzymanie zagwarantowało przetrwanie trudnych lat i stale zmieniającego się świata.

Aktualne portfolio produktów dzieli się na dwie linie - stały trzon produktów oraz edycje butelkowane w seriach limitowanych i butelkowanych partiami. W skład stałej linii wchodzą takie trunki jak Kyloe, 8 year old, 12 year old i 21 year old. Trunki limitowane oraz butelkowane w małych partiach to peated edition, 10 year old finished in ex rum casks oraz 40 forty year old.

Kyloe (wymawiaj Kaj lo) inspiracją dla powstania tej edycji była odporna rasa bydła wyżynnego zwana Kyloe. Znana ze swojej odporności, dzięki której jest w stanie przetrwać w trudnych, smaganych zimnymi wiatrami obszarach wyżyn wysp szkockich. Krzepki charakter whisky Black Bull Kyloe czerpie całymi garściami podobieństwa wynikające z charakteru tej wybitnej rasy o wspaniałym rodowodzie. Szczerozłota w kolorze, wypełnia nos zapachem jabłek w toffi, klementynek, brązowym cukrem oraz opalanym dębem. Smak zaskakuje czekoladą z orzechami i rodzynkami, a finisz to kremowa wanilia z dębem.

Stała oferta

Black Bull Kyloe

Black Bull 8 year old

Ten wyjątkowy blend to mariaż doskonałych 8-letnich szkockich whisky single malt i whisky single grain. Każdy składnik dojrzewał minimum 8 lat, a następnie w wyniku pieczołowitej selekcji, został wybrany i dołączony do kadzi, gdzie dokonało się finalne połączenie składników. Kolor zachwyca w pełni bursztynową aurą, aromat przepełnia świeżość, kandyzowane słodycze, wanilia oraz truskawkowa nutka. W ustach dominują cytrusy, jabłka i przyprawy korzenne, długo utrzymujące posmak i rozgrzewający finisz.

Black Bull 12 year old

Ten 12-letni trunek posiada potężny profil smakowy, którego doświadczanie sensoryczne, dostarcza bezkompromisowej głębi. Decydując się na ten trunek, przygotuj się na przygodę, która doprowadzi do szału twoje zmysły, pełnią smaków i aromatów. Black Bull 12 year old to bezkompromisowy, pierwszorzędny i odważnie wyrafinowany góral z doskonałym rodowodem. Rzucając cień starego bursztynu, roztacza intensywny aromat sherry, czerwonych owoców, wiśni w toffi oraz waniliowo-cytrusowego sorbetu. W ustach cieszy kremem czekoladowym, pokrywającym owoce w miodzie i suszone jabłka, posypane pudrem orzechowym. Finisz wypełnia usta jedwabiście długim,
maślanym toffi.

Black Bull 21 year old

Każdy z trunków butelkowych pod logiem „czarnego byka” jest nieskrępowany procesem filtracji na zimno. Jej brak pozwala każdemu staranie wyselekcjonowanemu składnikowi, w pełni zabłysnąć swoim potencjałem. To wyjątkowe połączenie, które wyróżnia się pod każdym względem na tle innych. W kieliszku mieni się złotym refleksem, nos zachwyca balansem żywej świeżości cytrusów i nutką karmelu, język pochłania gałka muszkatołowa z goździkami skąpanymi w słodyczy jęczmienia i wanilii, na koniec gorąc pieprzu, delikatność orzechów i słodycz opiekanych pianek.

Zmienne produkty

Black Bull 10 year old finished
in ex-rum cask

Ta wyjątkowo limitowana seria, zawiera wyselekcjonowane 10-letnie whisky, które na ostatnie 16 miesięcy swojego dojrzewania zostają przelane do beczek, w których wcześniej dojrzewały rumy z Brazylii, Barbados, Jamaica, Guatemala, Guadeloupe & Fiji. Kolor jasnego złota, zapach tropikalny pełen nut kokosowych oraz owoców tropikalnych, z zaskakującą słodyczą waty cukrowej. Smak roślinny, grejpfrutowy i jabłkowy, o finiszu skrywającym miętowo-waniliową dębinę.

Black bull peated edition

Trunek ten jest tworzony i zestawiany okazjonalnie, jednak warto wypatrywać i oczekiwać pojawienia się go na rynku. Obserwując jak portfolio wielokrotnie nagradzanych produktów, rozszerza się o nowe dzieło, jest zawsze interesujące. Ukazuje, do czego dąży marka, by stworzyć coś odmiennego i zaskakującego. Jednak najważniejszą rzeczą i nadrzędną zasadą pozostaje, aby nadal tworzyć produkt z logo „czarnego byka” - tak samo, jak w 1864 roku, gdy został po raz pierwszy wprowadzony na rynek. Wzrok dostrzega złoty kolor, w nosie natychmiast pojawia się wytrawny dym z delikatnym słonym muśnięciem, tło zaczyna dominować przez ciemny słód, spod którego pojawiają się nuty zielonego jabłka i brązowego cukru.

Na języku szoruje ziemisty torf, z prażonymi słonymi orzechami, który balansuje cytrusowa świeżość i dopełniająca kremowa słodycz, która wypełnia usta. Finisz dobrze rozgrzewa słodko-słonym pieczonym jabłkiem w cynamonie i goździkach, pozostawiając po sobie dymny żar.

Black Bull 40 year old

Nie sposób jest opisać ten wyjątkowy kupaż, najznamienitszych whisky single malt i single grain, wyselekcjonowanych spośród gorzelni o niezmąconej reputacji. 

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky