Czytaj dalej

Auchentoshan. Szkocka perła potrójnej destylacji.




Pod wieloma względami Auchentoshan jest wyjątkową gorzelnią.

Jedna z trzech destylarni „starej daty”, które do dziś przetrwały w Lowland.

Jedyna, która od początku istnienia stosowała potrójną destylację.

A poza tym przeznaczająca wszystkie swe destylaty dla tworzenia li tylko i wyłącznie whisky słodowej.

Wyjątkowa gorzlenia

Położenie

Auchentoshan umiejscowiona jest na obrzeżach miasta Clydebank w obszarze Dalmuir, w West Dumbartonshire, w regionie Lowland.

Zaledwie około 20 kilometrów dalej na wschód leży Glasgow, na zachód – jezioro Loch Lomond.

Sam zakład leży u podnóża wzgórz Old Killpatrick Hills, tuż nad rzeką Clyde, na terenie pamiętającego XVI wiek majątku Auchentoshan (dzielonego wielokrotnie na parcele, na jednej z nich stanęła Duntocher, gorzelnia mylona z Auchentoshan).

Najbliższymi sąsiadkami Auchentoshan są gorzelnie: Loch Lomond, Glengoyne, Glasgow, Clydeside i zbożowa Strathclyde.

Etymologia nazwy

Auchentoshan ma pięknie brzmiącą nazwę.

Zaczerpnięta jest ona oczywiście z języka gaelickiego Achadh an Oisein, co tłumaczy się jako „Bóg Pola” lub „Narożnik/Róg Pola”.

Nieformalnie whisky z Auchentoshan nazywa się także „Glasgow’s Malt Whisky” (gorzelnia leży blisko Glasgow) oraz „śniadaniową” (przez wzgląd na delikatnie słodki charakter).

Początki

Początki Auchentoshan są niejasne. Uważa się niekiedy, że powstała już w 1800 roku pod nazwą Duntocher, a założył ją handlarz zbożem John Bulloch.

Duntocher zarządzana była przez syna Bullocha, niestety, przeszła do historii w 1822 roku. Przemianowana przezeń na Auchentoshan oficjalnie rozpoczęła swą działalność w 1823 roku.

Legalna produkcja odbywała się tu ponoć od 1817 roku. Oficjalna strona gorzelni podaje jednak rok 1823 jako datę założenia/legalnej licencji, a za jej twórcę uznaje inżyniera z Greenock – niejakiego Thorne’a. i tej wersji się trzymajmy.

Pierwsze zmiany właścicielskie

Auchentoshan wielokrotnie przechodziła z rąk do rąk.

W 1834 roku zakupili ją John Hart i Alexander Filshie i to prawdopodobnie oni, a nie syn Johna Bullocha, przemianowali ją na… Auchintoshan (tak tak).

W 1878 roku gorzelnia przeszła w ręce firmy C.H. Curtis & Co., zaś w latach 1900-1903 zarządzała nią Alex Ferguson & Co.

Tuż po niej zakład kupią browarnicy, gorzelnicy i handlarze winem John i George McLachlan z McLachlans Ltd.

Auchentoshan w I połowie XX wieku

McLachlans Ltd. pozostanie właścicielem gorzelni aż do 1960 roku.

W międzyczasie, w dniach 13 i 14 marca 1941, podczas II Wojny Światowej, niemieckie samoloty zbombardowały okolice gorzelni (operacja. „Clydebank blitz”).

Zniszczeniu ulegną 3 magazyny oraz prawie milion litrów whisky.

Wznowienie produkcji nastąpi dopiero 3 lutego 1948 roku.

Zmiany, zmiany, zmiany…

Po II Wojnie Światowej Auchentoshan nadal zmieniała właścicieli jak rękawiczki.

W 1960 roku pieczę nad gorzelnią przejęła J & R Tennent z browaru Wellpark w Glasgow, których wchłonęło Charringtons (1964).

Ci z kolei połączyli się w Bas Charringtons (1967).

Na koniec lat 60-tych XX wieku, w 1969 roku, zakład przejmie firma hotelarska Eadie Cairns Ltd. (za około 100 tysięcy funtów).

Dalsze lata w Auchentoshan

Eadie Cairns, choć zarządzała Auchentoshan stosunkowo krótko, bo do 1984 roku, przyczyniła się do stworzenia czegoś nowego w zakładzie.

Od samego początku, czyli od 1969 roku, dystrybuowała whisky słodową Auchentoshan poprzez swe hotele i restauracje.

Pierwszy raz w historii gorzelnia produkowała single malt whisky.

Poza tym firma ta w latach 70-tych XX wieku zmodernizowała i unowocześniła destylarnię, np. w 1975 roku alembiki poczęto ogrzewać parą.

Morrison i Suntory

W 1984 roku za 325 tysięcy funtów gorzelnię zakupi Stanley P. Morrison (Morrison Bowmore).

W 1994 roku Morrison Bowmore wchłonięty został przez giganta z Japonii – Suntory Holdings.

W 2014 roku nastąpiła ostatnia zmiana właścicielska – Suntory Holdings po fuzji/zakupie Beam Inc. przekształciło się w Beam Suntory.

Zarządcą Auchentoshan do dziś pozostaje spółka zależna Beam Suntory – Morrison Bowmore Distillers.

Produkcja

Roczna produkcja w Auchentoshan to 2,15 miliona litrów destylatu. Całkiem nieźle, zważywszy, że całość produkcji przeznaczona jest do tworzenia wyłącznie nietorfowej słodowej whisky. Woda pochodzi z jeziora Loch Katrine, które znajdziemy wśród okolicznych wzgórz Killpatrick.

Znajdziemy tu 1 kadź zacierną, 8 kadzi fermentacyjnych (4 ze stali nierdzewnej, 4 z sosny oregońskiej; fermentacja trwa 50-60 godzin) oraz 3 alembiki do potrójnej destylacji (jedyna gorzelnia w Szkocji, która stosuje tylko taką destylację – przez to moc new make wynosi aż 81% ABV).

Do maturacji używa się beczek po bourbonie, sherry i różnych winach.

Charakter

Przez wzgląd na 3-krotną destylację oraz użycie nietorfowego słodu Auchentoshan, zresztą słusznie, uchodzi za jedną z najłagodniejszych szkockich whisky.

Jest zawsze gładka, harmonijna, z akcentami słodyczy, cytrusów i jasnych owoców, kwiatów oraz lekkiej nuty dębu.

Użycie beczek po sherry, czy innych winach potęguje tylko niezwykła gładkość i delikatność Auchentoshan wzbogacając ją o kolejne od-beczkowe akcenty.

Portfolio

Auchentoshan jako single malt wyraźnie ruszyła w świat w 1969 roku dzięki ówczesnemu właścicielowi, który dystrybuował ją do swych hoteli i restauracji.

Przez lata portfolio sukcesywnie się powiększało, a najnowszą jego odsłonę zaprezentowano w 2019 roku.

Znajdziemy tam zarówno wersje NAS (no age statement), jak i z oznaczeniem wieku (12yo, 18yo, 21yo).

Jest też limitowana edycja stworzona przez światowych barmanów – Bartender’s Malt. Co do niezależnego bottlingu – tutaj nieco trudniej, ale znaleźć jak najbardziej się da.

Centrum dla odwiedzających

1 grudnia 2004 roku, kosztem ponad miliona funtów, zbudowano przy Auchentoshan tzw. visitors centre.

Znajdziemy tam oczywiście sklep, jak i szeroką ofertę wycieczek po gorzelni.

Od momentu otwarcia centrum cieszy się coraz większą popularnością, a mając wystarczającą ilość gotówki można skorzystać z prywatnych, indywidualnie ustalanych wycieczek.





Do niedawna w Lowland przez lata dzielnie trzymało się zaledwie 3 gorzelnie – prócz Auchentoshan były to Glenkinchie i Bladnoch.

Obecnie trwa boom na whisky, popyt jest ogromny, w Lowland w ostatnich latach otworzyło się aż kilkanaście nowych zakładów.

Siła Auchentoshan tkwi w jej doświadczeniu, konsekwentnej 3-krotnej destylacji oraz wsparciu potężnego właściciela.

Whisky z Auchentoshan podrobić się nie da, bądźmy więc spokojni, gorzelnia ta przetrwa jeszcze niejedną dziejową zawieruchę.

Przyszłość

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky