Pierwotnie firma założona jako Distillers Company Limited (DCL) w 1877 roku. W 1997 roku, w wyniku fuzji Grand Metropolitan i Guinness przekształciła się w Diageo. Zdecydowanie największa firma właścicielska w świecie szkockiej słodowej whisky. W jej portfolio znajdziemy aż 29 gorzelni, w tym cenione Caol Ila, Lagavulin, Talisker, czy powstającą z niebytu legendę – Brora.
Francuska grupa powstała w 1974 roku z połączenia dwóch wiodących na rynku alkoholi firm. Jeden z gigantów branży, w którego dossier znajdziemy 12 gorzelni szkockiej whisky słodowej, którymi zarządza spółka zależna Chivas Brothers Ltd. Wśród tej 12-stki niezwykle popularne na świecie zakłady – The Glenlivet, czy Aberlour oraz jedna z najstarszych gorzelni szkockich – Strathisla.
Trzecia co do wielkości, po Diageo i Pernod Ricard, firma produkująca alkohole na świecie. Gigant powstały w 2014 roku z połączenia japońskiej Suntory i amerykańskiej Beam (ci od bourbona). W ich rękach znajdziemy 5 gorzelni, w tym legendy Islay – Bowmore i Laphroaig, a także Auchentoshan (Lowland) oraz Ardmore i Glen Garioch (Highland).
Bardzo znany koncern, który startował w 1870 roku z gorzelnią o tej samej nazwie w amerykańskim Kentucky. Właściciele takich marek jak Jack Daniels, czy Early Times. Właściciele 3 szkockich gorzelni słodowych, którymi zarządza spółka zależna BenRiach Distillery Co. Są to zakłady: BenRiach (Speyside) oraz GlenDronach i Glenglassaugh (Highland).
Powstała w 2000 roku gigantyczna spółka handlująca alkoholami rodem z RPA. W jej portfolio znajdziemy 3 bardzo ważne dla Szkotów gorzelnie: Tobermory (Mull), Deanston (Highland) i Bunnahabhain (Islay). Każdą z tych destylarni zarządza spółka zależna Distell Group – Burn Stewart Distillers.
ThaiBev to gigant z Tajlandii, który operuje rokrocznie miliardami dolarów. Ta jedna z największych w Azji firm handlujących i produkujących alkohole (skupia 58 firm piwowarskich i spirytusowych) jest właścicielem 5 szkockich gorzelni, którymi zarządza szkocka spółka zależna (d niedawna jeszcze niezależna) Inver House Distillers. Są to zakłady: Balmenach i Speyburn (Speyside) oraz Pulteney, Balblair i Knockdhu (Highland).
Sama Bacardi powstała na Kubie w 1862 roku, zaś od 1993 roku, po zakupie General Beverage (właściciel marki Martini) funkcjonuje jako Bacardi-Martini. Kolejna wielka firma, znana przede wszystkim z rumu (no i od jakiegoś czasu wermutu). Za pomocą spółki zależnej John Dewar & Sons zarządza 5 gorzelniami szkockimi: Aultmore i Craigellachie (Speyside) oraz Aberfeldy, Royal Brackla i Macduff (Highland).
Wielopokoleniowa firma założona przez Williama Granta w 1887 roku. To właśnie jej zawdzięczamy popularność whisky słodowej na świecie – przez pionierskie działania na rzecz tejże w związku z gorzelnią Glenfiddich. Oprócz Glenfiddich zarządza także dwiema innymi destylarniami w Speyside – Balvenie i Kininvie oraz zbudowaną w 2007 roku w Highland gorzelnią Ailsa Bay.
Filipińska firma Emperador Distillers Inc. zajmująca się przede wszystkim produkcją brandy Emperador od 1990 roku.
Od 2014 roku właściciel Whyte & Mackay Distilliers, spółki, która zarządza świetnymi gorzelniami: Tamnavulin (Speyside) oraz Dalmore, Fettercairn i Jura (Highland).
Szkocka firma z branży spirytusowej, której korzeni należy szukać w założonej w 1861 roku firmie Robertson & Baxter. Zarządza 3 znaczącymi i niezwykle cenionymi gorzelniami – Highland Park (Orkady) oraz The Glenrothes i przede wszystkim The Macallan (Speyside).