Czytaj dalej

10 najmłodszych gorzelni whisky w Szkocji






Niezależnie od dość ciężkich czasów, które najprawdopodobniej dopiero nadchodzą, na całym świecie obserwujemy wzmożony ruch w kwestii budowy nowych gorzelni.

Wszakże od ładnych paru lat obserwujemy kolejny w historii gorzelnictwa boom na whisky, której sprzedaż rok do roku systematycznie i konsekwentnie rośnie.

Boom na whisky






Za jedną z najmłodszych gorzelni w Szkocji uważa się Arran, która produkcję rozpoczęła w 1995 roku.

Od tego czasu, nie licząc rozbudowy Edradour i próby wskrzeszenia Brora, w samej tylko Szkocji powstało aż 36 zupełnie nowych gorzelni, z czego większość w regionach Highland i Lowland!

Nowe szkockie gorzelnie
od 2000 roku

1. Burn O-Bennie

Na tę chwilę najmłodsza destylarnia szkocka.

Wystartowała w styczniu 2021 roku z inicjatywy Liama Pennycooka i Mike’a Baina.

Ten ostatni najpierw stworzył browar Deeside w Banchory, w Aberdeenshire w szkockim Highland (2012), który działa wraz z destylarnią.

Na tę chwilę produkcja wynosi 690 tysięcy litrów destylatu rocznie.

2. Brora

W zasadzie można by było ją pominąć, no ale co legenda, to legenda.

Ta kultowa gorzelnia z Highland pierwotnie „ruszyła” w 1819 roku pod nazwą…Clynelish (nazwę zmieniono w 1975 roku).

Zamknięta w 1983 roku, ponownie otwarta została w maju 2021 roku.

Czas pokaże, czy Diageo sprosta legendzie…

3. Ardross

Kolejna nowość z Highland.

Umiejscowiona na wiejskim obszarze Ardross (stąd nazwa gorzelni), nieopodal Inverness.

Swą pierwszą beczkę napełniła w 2020 roku.

Produkcja to milion litrów destylatu rocznie (nietorfowego i torfowego).

Wzoruje się na stylu whisky Rosebank, stąd destylacja jest trzykrotna.

Wodę czerpie z pobliskiego Loch Dhub.

4. Falkirk

Falkirk działalność rozpoczęła w październiku 2020 roku.

Na tę chwilę posiada jedną parę alembików i roczną produkcję 750 tysięcy litrów destylatu.

Umiejscowiona w historycznym mieście Falkirk w Lowland wytwarza potrójnie destylowaną whisky.

5. Bonnigton

Gorzelnia położona w sercu Edynburga, w portowej jego części – Leith, w regionie Lowland.

Swą nazwę zawdzięcza jednej z dzielnic Edynburga.

Produkuje od marca 2020 roku ze słodu nietorfowego i torfowego (500 tysięcy litrów destylatu rocznie).

Jej zadanie to przywrócić świetność marce whisky Crabbie.

6. Lagg

Siostrzana gorzelnia zakładu Arran na wyspie o tej samej nazwie.

Stworzona, by tworzyć wyłącznie torfowe i mocno torfowe whisky.

Pierwszą beczkę napełniono w kwietniu 2019 roku.

Przejęła od Arran produkcję serii Machrie Moor.

Wytwarza 800 tysięcy litrów destylatu rocznie.

7. Holyrood

Pierwsza od 1925 roku gorzelnia słodowej whisky w Edynburgu, w Lowland.

Założona w 2019 roku przez dwoje Kanadyjczyków i Szkota, mieści się w zabytkowym, niemal 200-letnim, magazynie kolejowym.

Stanowi połączenie zakładu produkującego alkohole (także gin, wódka, rum) z jedynym w swoim rodzaju „muzeum” (visitors centre), tak, by móc cieszyć wszystkie zmysły…

8. Lochlea

Wystartowała w 2018 roku.

Położona w Ayrshire w Lowland, na terenie Lochlea Farm, gdzie w latach 1777-1784 na farmie ojca pracował młodociany Robert Burns, szkocki wieszcz narodowy.

Za whisky odpowiada tu były kierownik Laphroaig, John Campbell. Na tę chwilę wytwarza się tu 180 tysięcy litrów destylatu rocznie.

9. The Borders

Bardzo ciekawa gorzelnia z miasta Hawick w Lowland.

Wystartowała w marcu 2018 roku, jako pierwszy zakład w Scottish Borders (jeden z miejskich obszarów w Szkocji, graniczy też z angielskimi hrabstwami) od 1837 roku.

Produkuje 1,8 miliona litrów destylatu rocznie, a wytwarza whisky słodową, mieszaną oraz gin i wódkę.

10. Ardnahoe

Już nie Kilchoman na Islay jest najmłodszy… Pierwszą beczkę napełniono tu w listopadzie 2018 roku.

Produkcja wynosi natenczas 750 tysięcy litrów destylatu rocznie.

Założona przez Stewarta Lainga, który wraz ze swymi dwoma synami zarządza gorzelnią.

Kolejny rozdział w historii torfowych potworów z Islay.

Dużo tego, oj, dużo…

36 zupełnie nowych szkockich gorzelni… Odbudowa legend… Plany wielu kolejnych…

Pomimo światowych perturbacji whisky ma się dobrze.

A fani nie poskąpią zapewne grosiwa, jeśli tylko dostaną to, czego chcieliby i na co mają nadzieję oczekiwać…

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky