Na tę chwilę najmłodsza destylarnia szkocka.
Wystartowała w styczniu 2021 roku z inicjatywy Liama Pennycooka i Mike’a Baina.
Ten ostatni najpierw stworzył browar Deeside w Banchory, w Aberdeenshire w szkockim
Highland (2012), który działa wraz z destylarnią.
Na tę chwilę produkcja wynosi 690 tysięcy litrów destylatu rocznie.
W zasadzie można by było ją pominąć, no ale co legenda, to legenda.
Ta kultowa gorzelnia z Highland pierwotnie „ruszyła” w 1819 roku pod nazwą…Clynelish (nazwę zmieniono w 1975 roku).
Zamknięta w 1983
roku, ponownie otwarta została w maju 2021 roku.
Czas pokaże, czy Diageo sprosta legendzie…
Kolejna nowość z Highland.
Umiejscowiona na wiejskim obszarze Ardross (stąd nazwa gorzelni), nieopodal Inverness.
Swą pierwszą beczkę napełniła w 2020 roku.
Produkcja to milion litrów destylatu
rocznie (nietorfowego i torfowego).
Wzoruje się na stylu whisky Rosebank, stąd destylacja jest trzykrotna.
Wodę czerpie z pobliskiego Loch Dhub.
Falkirk działalność rozpoczęła w październiku 2020 roku.
Na tę chwilę posiada jedną parę alembików i roczną produkcję 750 tysięcy litrów destylatu.
Umiejscowiona w historycznym mieście Falkirk w Lowland
wytwarza potrójnie destylowaną whisky.
Gorzelnia położona w sercu Edynburga, w portowej jego części – Leith, w regionie Lowland.
Swą nazwę zawdzięcza jednej z dzielnic Edynburga.
Produkuje od marca 2020 roku ze słodu nietorfowego i torfowego
(500 tysięcy litrów destylatu rocznie).
Jej zadanie to przywrócić świetność marce whisky Crabbie.
Siostrzana gorzelnia zakładu Arran na wyspie o tej samej nazwie.
Stworzona, by tworzyć wyłącznie torfowe i mocno torfowe whisky.
Pierwszą beczkę napełniono w kwietniu 2019 roku.
Przejęła od
Arran produkcję serii Machrie Moor.
Wytwarza 800 tysięcy litrów destylatu rocznie.
Pierwsza od 1925 roku gorzelnia słodowej whisky w Edynburgu, w Lowland.
Założona w 2019 roku przez dwoje Kanadyjczyków i Szkota, mieści się w zabytkowym, niemal 200-letnim, magazynie kolejowym.
Stanowi
połączenie zakładu produkującego alkohole (także gin, wódka, rum) z jedynym w swoim rodzaju „muzeum” (visitors centre), tak, by móc cieszyć wszystkie zmysły…
Wystartowała w 2018 roku.
Położona w Ayrshire w Lowland, na terenie Lochlea Farm, gdzie w latach 1777-1784 na farmie ojca pracował młodociany Robert Burns, szkocki wieszcz narodowy.
Za whisky odpowiada
tu były kierownik Laphroaig, John Campbell. Na tę chwilę wytwarza się tu 180 tysięcy litrów destylatu rocznie.
Bardzo ciekawa gorzelnia z miasta Hawick w Lowland.
Wystartowała w marcu 2018 roku, jako pierwszy zakład w Scottish Borders (jeden z miejskich obszarów w Szkocji, graniczy też z angielskimi hrabstwami) od 1837 roku.
Produkuje 1,8 miliona litrów destylatu rocznie, a wytwarza whisky słodową, mieszaną oraz gin i wódkę.
Już nie Kilchoman na Islay jest najmłodszy… Pierwszą beczkę napełniono tu w listopadzie 2018 roku.
Produkcja wynosi natenczas 750 tysięcy litrów destylatu rocznie.
Założona przez Stewarta Lainga, który
wraz ze swymi dwoma synami zarządza gorzelnią.
Kolejny rozdział w historii torfowych potworów z Islay.
36 zupełnie nowych szkockich gorzelni… Odbudowa legend… Plany wielu kolejnych…
Pomimo światowych perturbacji whisky ma się dobrze.
A fani nie poskąpią zapewne grosiwa, jeśli tylko dostaną to, czego chcieliby
i na co mają nadzieję oczekiwać…