Czytaj dalej

10 faktów i ciekawostek o marce Ballantine’s




jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawanych marek whisky na świecie.

Co więcej, produkty tej marki cieszą podniebienia fanów whisky już od kilku pokoleń.

I tak po dziś dzień.

Ballantine’s






Gdyby tak prześledzić nieco głębiej historię światowego, czy stricte szkockiego gorzelnictwa, można by znaleźć mnóstwo przykładów tych, którym się udało i tych, którym się nie powiodło.

Pamiętajmy, każdy sukces to wynik wieloletnich starań oraz ciężkiej, mozolnej niekiedy pracy.

Fenomen nie bierze się znikąd

1. Jak „to” się stało?

Marka Ballantine’s swój żywot rozpoczęła w 1827 roku.

To wtedy w edynburskiej dzielnicy Cowgate zainauguruje działalność sklep Georga Ballantine’a, 19-letniego syna rolnika, który w 5 lat później otworzy kolejny sklep.

2. Jak Ballantine osiągnął to, co osiągnął?



George Ballantine, nim otworzył swój sklep, praktykował przez 5 lat.

Otwierając drugi sklep wprowadził do sprzedaży wina i mocne alkohole, w tym whisky.

Niedługo potem zaproponuje klientom coś naprawdę atrakcyjnego - bezpłatne dostawy prosto do domu.

3. Jak powstała Ballantine’s Whisky?



Najprościej rzecz ujmując – podstawowa Ballantine’s Finest powstała „klasycznie” – metodą prób i błędów.

George Ballantine miał na nie czas, gdyż zaprzągł do współpracy swych synów – najpierw Archibalda, potem George’a Jr.

4. Jak radzili sobie synowie George’a?


Można śmiało powiedzieć, że synowie George’a radzili sobie niezgorzej w rodzinnym interesie.

Archibald dostarczał wszelkiej maści produkty hinduskiej rodzinie królewskiej, zaś George Jr. przejął główny ster w firmie po samym ojcu.

5. Kiedy tak naprawdę powstała Ballantine’s Finest?



Podstawowa wersja Ballantine’s Whisky oficjalnie debiutowała w 1910 roku.

Wiadomo jednak, że rodzina Ballantine już wcześniej sprzedawała swoją whisky.

W każdym razie to dziś jedna z najstarszych blended whisky na świecie.

6. Jak Ballantine’s poradził sobie z prohibicją?



Rodzina Ballantine wykazała spryt i inteligencję, gdy poczuła zbliżające się kłopoty.

Markę sprzedano dwóm panom – McKinley’owi i Barclay’owi tuż przed wprowadzeniem amerykańskiej prohibicji, a w jej czasie wymyślono kultową dziś prostokątną butelkę, którą łatwo można było schować do… aktówki.

7. Jak to możliwe, że Hiram Walker zarządzał marką Ballantine’s?




Panowie Barclay i McKinley przetrwali prohibicję w USA, ale już nie późniejszą recesję w Szkocji.

Tak to Hiram Walker nabył prawa do marki Ballantine’s, którą zarządzał aż do 1987 roku.

W tym czasie pozwolił marce wypromować nowe, starsze wersje Ballantine’s – 12-, 17-, 21- i 30-letnią.

BALLANTINE'S 12Y 40%



Debiutowała w latach 60-tych XX wieku.

Słodka, intensywna, wyrazista, dużo toffi, miodu, karmelu i czekolady, nieco jabłka, gruszki, kwiatów, wanilii, dębu i dymu.

Stworzona z co najmniej 12-letnich destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych w beczkach z dębu amerykańskiego.

Znakomita w każdej postaci.

BALLANTINE'S 17Y 40%

Debiutowała w 1937 roku!

Pełna, żywa, głęboka, mnóstwo nut karmelu, toffi, czekolady, krówek, akcentów zbożowych, miodu, kwiatów, owoców (cytrusy, jabłka), wanilii, mokki oraz dębu, lukrecji i ciepłych nut korzenno-dymnych.

Stworzona z co najmniej 17-letnich destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych w beczkach z dębu amerykańskiego i niewielkiego udziału beczek po sherry.

Jedna z lepszych blended whisky na świecie.

BALLANTINE'S 21Y 40%

Debiutowała w 1993 roku.

Niezwykle zbalansowana, intensywna, głęboka, toffi, miód, czekolada, orzechy, świeże i suszone owoce, sporo kwiatów, dymu, lukrecji, wanilii, dębu oraz korzeni i pikantnych przypraw.

Stworzona z co najmniej 21-letnich destylatów słodowych i zbożowych leżakowanych w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i przede wszystkim z dębu europejskiego po sherry.

Znakomita na wykwintne kolacje, do celebracji wyjątkowych chwil i pod dobre cygaro.

BALLANTINE'S 30Y 40%

Debiutowała pod koniec lat 30-tych XX wieku.

Intensywna, wielowątkowa, przepastna, mnóstwo toffi, miodu, kwiatów, brzoskwiń, jabłek, cytrusy, owoce tropikalne, sporo suszonych owoców, kawy, czekolady, orzechów, nut świątecznych wypieków i przypraw, wanilii, dębu i subtelnego dymu.

Stworzona z co najmniej 30-letnich destylatów słodowych i zbożowych (niektóre z nieistniejących gorzelni!) leżakowanych w beczkach po bourbonie i sherry.

Whisky tylko na wyjątkowe okazje.

8. Jakie destylaty znajdziemy w Ballantine’s Whisky?





W mieszance Ballantine’s podobno znajdziemy około 50 single maltów.

Wśród nich na pewno te, które figurują w dossier Pernod Ricard (obecny właściciel) – Miltonduff, Glenburgie, Glentauchers (3 najważniejsze) oraz m. in. Braeval, Aberlour, Allt-a-Bhainne, Longmorn i zbożową Strathclyde.

9. Co stanowi dumę marki Ballantine’s?



Marka Ballantine’s dostąpiła w swej historii dwóch niezwykle cennych zaszczytów.

Pierwszym był tzw. Royal Warrant, czyli królewski znak jakości przyznany przez królową Wiktorię po jej wizytacji w 1895 roku.

Drugim – przyznany przez lorda Lyona w 1938 roku herb, który znajdziemy do dziś na każdej butelce Ballantine’s.

10. Tylko pięciu Master Blenderów?


Nad formułami Ballantine’s pracowało w historii marki tylko pięciu Master Blenderów.

Pierwszym był oczywiście George Ballantine. W latach 1937-1959 funkcję tę sprawował George Robertson (twórca wersji 17- i 30-letniej).

Następnie do 1994 roku „rządził” Jack Goudy (twórca wersji 12- i 21-letniej), który wychował następców – Roberta Hicksa (1994-2005) i obecnego – Sandy’ego Hyslopa (twórca wersji 7- i 40-letniej, Light 20% ABV i wersji likierowych).

Czasy się zmieniają, a Ballantine’s prze naprzód



Historia Ballantine’s jest długa i obfituje w wiele ciekawostek. Ale nie sama historia „robi robotę”.

To ludzie, którzy ją tworzą. Wciąż na nowo. I jakość tego, nad czym kolejne pokolenia usilnie pracują.

Niezależnie od czasów, które mają prawo się zmienić, ale nad którymi, jak to widać po Ballantine’s, można w odpowiedni sposób zapanować.

Bądź „ujarzmić”, jak kto woli.

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky