Gorzelnia Limestone Branch powstała z inicjatywy braci Stephena i Paula Beam.
Tak, właśnie z tej słynnej rodziny.
Są oni przedstawicielami jej siódmego już pokolenia.
Gdyby nie ich pra-pra-wujek…
Pra-pra-wujek Stephena i Paula Beam, założycieli Limestone Branch, swą pierwszą kukurydzianą whiskey sprzedał około 1795 roku.
Była to Old Jake Beam.
Gorzelnia Jacoba ponoć mieściła się w
pobliżu miejsca, gdzie 7 pokoleń później powstała kolejna gorzelnia w rodzinie Beam – właśnie Limestone Branch…
Z pomocą finansów rodziny Beam bracia Stephen i Paul rozpoczęli budowę swego gorzelniczego projektu dokładnie 26 maja 2011 roku.
Uroczyste przecięcie wstęgi w nowiutkiej, acz jednocześnie zrekonstruowanej dawnej
mini-destylarni nastąpiło 17 lutego 2012 roku.
Limestone Branch znajduje się w niewielkim miasteczku o strategicznym dla gorzelnictwa w Kentucky znaczeniu.
Tą mieściną jest Lebanon w hrabstwie Marion, leżące na południowy wschód od Louisville.
Lebanon
jest urokliwym miejscem – swą nazwę zaczerpnęło od Libanu, przez wzgląd na obfite występowanie cedru.
Poza tym znane jest z festiwali – szynki i traktorów.
Nazwa Limestone Branch swój źródłosłów zaczerpnęła (tak, to naprawdę odpowiednie słowo) od lokalnych źródeł wody, bogatych w wapień.
Ot, i cała historia.
Limestone Branch jest niewielką gorzelnią, gdzie produkuje się naprawdę wyśmienite alkohole (alkohole – bo wytwarza się tu, oprócz bourbona, także gin).
Bracia Beam wskrzesili tutaj markę Yellowstone, poza tym powstaje
tu świetna żytnia whiskey finiszowana w beczkach po sherry (Minor Case) oraz wspomniany gin – wielokrotnie nagradzany, skomponowany z aż 19 botaników Bowling & Burch.
Bracia Beam nie zatrzymali się li tylko na samym wskrzeszeniu legendarnej marki bourbona Yellowstone.
Ściśle współpracują także niezależną organizacją zajmującą się parkami narodowymi w USA – NPCA (National
Parks Conservation Association), a przede wszystkim – wspierają ją finansowo.
Minor Case Beam (aka M.C.Beam) istniał naprawdę!
Był to pradziadek Stephena i Paula, siostrzeniec Jacoba Beama i, co oczywiste, mistrz gorzelnictwa.
Do produkcji tej niezwykłej żytniej straight whiskey
wykorzystuje się ten sam szczep drożdży, który w swej pracy wykorzystywał właśnie Pan M.C.Beam.
Tak tak, nazwa tej whiskey powstała na cześć Parku Narodowego o tej samej nazwie.
Markę w 1872 roku stworzył niejaki J. B. Dant w gorzelni Cold Springs mieszczącej się w Gethsemani w Kentucky.
W
1960 roku odniosła ona swój największy sukces – została najlepiej się sprzedającą marką bourbona z Kentucky.
Bracia Beam nie zatrzymali się li tylko na samym wskrzeszeniu legendarnej marki bourbona Yellowstone.
Ściśle współpracują także niezależną organizacją zajmującą się parkami narodowymi w USA – NPCA (National
Parks Conservation Association), a przede wszystkim – wspierają ją finansowo.