Czytaj dalej

10 faktów i ciekawostek o gorzelni Auchentoshan





Auchentoshan jest jedną z gorzelni, które od jakiegoś już czasu cieszą się dość dużą popularnością wśród konsumentów.

Produkując wyjątkowo łagodną whisky stoi w głębokiej opozycji do zakładów znanych z klasycznych „torfówek”.

A i historię ma zarówno długą, jak i ciekawą.

Auchentoshan





Auchentoshan jest szczególną gorzelnią na mapie szkockich zakładów produkujących whisky słodową.

To tutaj powstaje niezwykle miękka, łagodna, słodko-owocowa whisky, którą cenią sobie zarówno znawcy, jak i nieopierzeni jeszcze konsumenci szkockich destylatów.

Słodko i delikatnie

1. Jedna z trzech najstarszych w Lowland



Auchentoshan powstała w 1823 roku i jest jedną z trzech najstarszych w regionie Lowland gorzelni, obok mało znanej Bladnoch (1817) i bardziej popularnej Glenkinchie (1837), które przez dziesięciolecia dbały samotnie o wizerunek regionu.

W ostatnich latach Lowland przeżywa drugą młodość, gdyż w samym tylko XXI wieku powstało tu aż 14 nowych zakładów!

2. Róg pola

Piękna nazwa Auchentoshan wywodzi się, jak większość nazw szkockich destylarni, z języka gaelickiego (staro-szkockiego). Ściślej zaczerpnęła swe miano od wyrażenia Achadh an Oisein, które oznacza ni mniej, ni więcej, co „Róg/narożnik pola”.

3. Śniadaniowa whisky z pobliża Glasgow



Przez wzgląd na gładkość i delikatność whisky tu produkowanej Auchentoshan nazywana jest niekiedy „śniadaniową” whisky.

Pozyskiwanie nowych klientów ułatwia jej także umiejscowienie – usytuowana jest na północno-zachodnich obrzeżach Glasgow (a w zasadzie obrzeżach miasteczka Clydebank) w West Dunbartonshire.

4. Potrójna destylacja


Auchentoshan zawsze wyróżniała się na tle innych szkockich gorzelni do niedawna jako jedyna na pełną skalę wykorzystywała w produkcji tylko i wyłącznie potrójną destylację.

Technika ta wpływa na delikatność whisky i jest powszechnie stosowana w destylarniach irlandzkich. Zresztą, ponoć potrójną destylację przywieźli do Auchentoshan…irlandzcy osadnicy…

5. Beam Suntory

Obecnie Auchentoshan należy do giganta w branży alkoholowej – japońsko-amerykańskiego koncernu Beam Suntory, w którego portfolio znajdziemy także zakłady Bowmore i Laphroaig (Islay) oraz Ardmore i Glen Garioch (Highland).

6. Duntocher


Istnieją źródła z początków XIX wieku mówiące, iż poprzedniczką (dodajmy – nie do końca legalną) Auchentoshan była gorzelnia Duntocher.

Teoretycznie, gdyż inne źródła mówią o pobliskim, acz nie tym samym umiejscowieniu zakładu oraz o latach legalnej działalności zamykających się w ramach czasowych od 1817 do 1826 roku.

7. Zniszczenia wojenne


Szkockie gorzelnie przeżywały ciężkie chwile podczas II Wojny Światowej.

Auchentoshan „oberwała” mocno w 1941 roku podczas nalotów bombowych na stocznie nad rzeką Clyde.

Do dziś o tych wydarzeniach przypomina staw przy gorzelni, który w istocie jest dawnym kraterem po wybuchu niszczycielskiej bomby.

8. Przełomowy rok 1969


Rok 1969 był rokiem przełomu dla Auchentoshan. Gorzelnię nabyła wtedy firma działająca w branży hotelarskiej – Eadie Cairns, która poprzez sieć swoich hoteli i restauracji popularyzowała słodową Auchentoshan wśród konsumentów.

Tak więc już w latach 60-tych XX wieku nie samą Glenfiddich wielbiciele whisky żyli!

9. Dane techniczne o produkcji


Auchentoshan trzykrotnie destyluje whisky – to już wiemy. Dokonuje tego za pomocą 3 alembików.

Poza tym w gorzelni znajdziemy kadź zacierną i 8 kadzi fermentacyjnych (drewniane i ze stali nierdzewnej).

Roczna produkcja wynosi ponad 2 miliony litrów gotowego destylatu. Dodajmy, że wyłącznie z przeznaczeniem na whisky słodową.

10. Na długo przed gorzelnią…


Na długo przed tym jak powstała gorzelnia Auchentoshan istniała posiadłość o tej samej nazwie.

Pierwsza wzmianka o tejże posiadłości pochodzi już z 1516 roku i mówi, iż należała ona do opactwa Paisley, a najemcą był niejaki William Johnstone z Auchinleck.

Co więcej, jego potomkowie zbudowali Auchentoshan House w 1721 roku.

Jest w czym wybierać

Auchentoshan od dziesięcioleci raczy nas przepyszną i niezwykle subtelna słodową whisky.

W jej obecnym portfolio nie brak propozycji zarówno z oznaczeniem, jak i bez oznaczenia wieku.

Dodatkowo, obok klasycznych beczek po bourbonie, czy sherry, w Auchentoshan korzystają także z rzadszych beczek po czerwonych, czy białych (Sauvignon Blanc) winach.

Naprawdę – jest w czym wybierać.
I naprawdę jest co!

Zaglądaj na kukunawa.pl

Po więcej historii i dobrej whisky