Auchentoshan powstała w 1823 roku i jest jedną z trzech najstarszych w regionie Lowland gorzelni, obok mało znanej Bladnoch (1817) i bardziej popularnej Glenkinchie (1837), które przez dziesięciolecia dbały samotnie o wizerunek regionu.
W ostatnich latach Lowland przeżywa drugą młodość, gdyż w samym tylko XXI wieku powstało tu aż 14 nowych zakładów!
Piękna nazwa Auchentoshan wywodzi się, jak większość nazw szkockich destylarni, z języka gaelickiego (staro-szkockiego). Ściślej zaczerpnęła swe miano od wyrażenia Achadh an Oisein, które oznacza ni mniej, ni więcej, co „Róg/narożnik pola”.
Przez wzgląd na gładkość i delikatność whisky tu produkowanej Auchentoshan nazywana jest niekiedy „śniadaniową” whisky.
Pozyskiwanie nowych klientów ułatwia jej także umiejscowienie – usytuowana jest na północno-zachodnich obrzeżach Glasgow (a w zasadzie obrzeżach miasteczka Clydebank) w West Dunbartonshire.
Auchentoshan zawsze wyróżniała się na tle innych szkockich gorzelni do niedawna jako jedyna na pełną skalę wykorzystywała w produkcji tylko i wyłącznie potrójną destylację.
Technika ta wpływa na delikatność whisky i jest powszechnie stosowana w destylarniach irlandzkich. Zresztą, ponoć potrójną destylację przywieźli do Auchentoshan…irlandzcy osadnicy…
Obecnie Auchentoshan należy do giganta w branży alkoholowej – japońsko-amerykańskiego koncernu Beam Suntory, w którego portfolio znajdziemy także zakłady Bowmore i Laphroaig (Islay) oraz Ardmore i Glen Garioch (Highland).
Istnieją źródła z początków XIX wieku mówiące, iż poprzedniczką (dodajmy – nie do końca legalną) Auchentoshan była gorzelnia Duntocher.
Teoretycznie, gdyż inne źródła mówią o pobliskim, acz nie tym samym umiejscowieniu zakładu oraz o latach legalnej działalności zamykających się w ramach czasowych od 1817 do 1826 roku.
Szkockie gorzelnie przeżywały ciężkie chwile podczas II Wojny Światowej.
Auchentoshan „oberwała” mocno w 1941 roku podczas nalotów bombowych na stocznie nad rzeką Clyde.
Do dziś o tych wydarzeniach przypomina staw przy gorzelni, który w istocie jest dawnym kraterem po wybuchu niszczycielskiej bomby.
Rok 1969 był rokiem przełomu dla Auchentoshan. Gorzelnię nabyła wtedy firma działająca w branży hotelarskiej – Eadie Cairns, która poprzez sieć swoich hoteli i restauracji popularyzowała słodową Auchentoshan wśród konsumentów.
Tak więc już w latach 60-tych XX wieku nie samą Glenfiddich wielbiciele whisky żyli!
Auchentoshan trzykrotnie destyluje whisky – to już wiemy. Dokonuje tego za pomocą 3 alembików.
Poza tym w gorzelni znajdziemy kadź zacierną i 8 kadzi fermentacyjnych (drewniane i ze stali nierdzewnej).
Roczna produkcja wynosi ponad 2 miliony litrów gotowego destylatu. Dodajmy, że wyłącznie z przeznaczeniem na whisky słodową.
Na długo przed tym jak powstała gorzelnia Auchentoshan istniała posiadłość o tej samej nazwie.
Pierwsza wzmianka o tejże posiadłości pochodzi już z 1516 roku i mówi, iż należała ona do opactwa Paisley, a najemcą był niejaki William Johnstone z Auchinleck.
Co więcej, jego potomkowie zbudowali Auchentoshan House w 1721 roku.
Auchentoshan od dziesięcioleci raczy nas przepyszną i niezwykle subtelna słodową whisky.
W jej obecnym portfolio nie brak propozycji zarówno z oznaczeniem, jak i bez oznaczenia wieku.
Dodatkowo, obok klasycznych beczek po bourbonie, czy sherry, w Auchentoshan korzystają także z rzadszych beczek po czerwonych, czy białych (Sauvignon Blanc) winach.
Naprawdę – jest w czym wybierać.
I naprawdę jest co!