10 ciekawych bastard malt whisky

Czytaj dalej

Istnieją różne podziały na kategorie w świecie whisky. Podstawowy podział mówi o blendach, blended maltach, maltach i grain whisky. W ostatnich latach coraz bardziej łokciami rozpycha się inna katagoria – tzw. bastard malt.

Bastard malty

Tzw. „bękart” to single malt butelkowany oficjalnie, ale nie przez gorzelnię, która go wyprodukowała. To taka pół-oficjalna jego wersja, tym bardziej, że najczęściej nie wiadomo z jakiej konkretnie destylarni pochodzi. Możemy co najwyżej zgadywać po regionie produkcji. Zdarzają się jednak wyjątki…

Czym jest bastard malt?

Wyjątek w świecie bastard maltów. Whisky z portfolio Elixir Distillers, o której wiadomo, że pochodzi z zakładu Caol Ila (przynajmniej omawiana wersja). Czyli 8-letnia Islay w czystej postaci i to bez filtracji i barwienia. Swą nazwę zawdzięcza niewielkiej, acz bardzo ważnej na Islay portowej mieścinie. Świetna jakość w rozsądnej cenie.

Port Askaig 8yo Islay Single Malt 45,8%

Whisky z portfolio Fox Fitzgerald Whisky Trading Co. Palce w jej stworzeniu maczał Eamonn Jones, który niegdyś „dyrektorował” w Whyte & Mackay. Mocno torfowa Islay z torfożerną bestią na etykiecie. Bez filtracji, bez kompromisów. Smoła i dużo dymu. Jest moc!

Peat’s Beast NAS Islay Single Malt 46%

Marka whisky ze Speyside znajdująca się w portfolio Quality Spirits International, spółki zależnej, uwaga, William Grant & Sons. Nazwa upamiętnia odważnych „pływaków”, którzy holowali tratwy z ładunkiem po rzece Spey. No i sporo mówi o pochodzeniu destylatu. Gładka, lekka, owocowa whisky z dobrze zaznaczonym wpływem beczek po rumie. Jakość za śmieszny pieniądz!

Spey River NAS Rum Cask Finish Speyside Single Malt 40%

Tym razem mocno torfowa, niefiltrowana i nie barwiona whisky z Islay od The Character of Islay Whisky Co., spółki zależnej niezależnego bottlera Atom Brands. Sama nazwa jest zabawnym anagramem prostego komunikatu mówiącego o wieku tego destylatu – „Ten Years Old”. Dla wielbicieli gatunku – jak znalazł!

Aerolite Lyndsay 10yo Islay Single Malt 46%

Marka malta należąca do francuskiej firmy La Martiniquaise. Maturacja i butelkowanie odbywa się w zakładzie w Bathgate. Lekka, prosta, przyjemna w piciu nietorfowa whisky starzona 10 lat w klasycznych beczkach po bourbonie. Najprawdopodobniej pochodzi z Glen Moray.

Wilton House 10yo Speyside Single Malt 40%

Stara marka whisky stworzona w 1879/1880 roku przez John Hopkins & Co. Zdarzało się, że w jej środku znajdowały się whisky z Oban, Speyburn lub Tobermory. Sama nazwa wskazuje na tę ostatnią – wszak Tobermory króluje na wyspie Mull. Klasyczna, owocowo-miodowa Highland z pristymi do wyłapania akcentami. Uwaga – przy 40% ABV nie filtrowana na zimno! No i ta cena!

Old Mull Highland Single Malt 40%

Niezwykle udana propozycja od Vintage Malt Whisky. Islay nieznanego pochodzenia leżakowana przez cały okres maturacji w beczkach po czerwonym winie z apelacji Rioja w Starej Kastylii w Hiszpanii. Marka swą nazwę zawdzięcza ruinom zamku o tej samej nazwie. Sama zaś whisky – gładka, lekko torfowa, z głębokimi akcentami beczki po winie. Mistrzostwo w tej kategorii cenowej!

Finlaggan Red Wine Cask Maturation NAS Islay Single Malt 46%

Kolejny świetny bottling od Vintage Malt Whisky. Kolejna Islay z nieujawnionej gorzelni, bez oznaczenia wieku, za to z naturalną mocą beczki 58% ABV. Mocno torfowa whisky, która nie bierze jeńców. Ziemia, szpital, akcenty morskie, wędzonka. Bardzo wysoko oceniana, zresztą nie bez kozery.

The Ileach NAS Cask Strenght Islay Single Malt 58%

I znowu bastard Islay, tym razem bardzo ciekawa propozycja od Ian Macleod Distillers Ltd. Pierwotnie wydana wyłącznie na rynek travel retail. Po okresie głównej maturacji w beczkach po bourbonie dodatkowo finiszowana w beczkach po karaibskim rumie. Wróbelki ćwierkają, że być może Ardbeg w środku… I do tego z finiszem po rumie…

Smokehead Rum Riot NAS Islay Single Malt 43%

Kolejna, tym razem naprawdę ekskluzywna Islay z portfolio The Character of Islay Whisky Co., spółki zależnej niezależnego bottlera Atom Brands. Swą nietuzinkową nazwę zawdzięcza pewnemu stworzeniu mieszkającemu w wodach wokół Islay – foce szarej (ang. grey seal). Ćwierć wieku w beczce, bez filtracji i barwienia, czyli znakomitość z Islay pełna nut dymu, tropikalnych owoców, szarlotki i ognia…

Grace Ile 25yo Islay Single Malt 48%

Istnieje mnóstwo powodów, by powstawały „bastardy”. Rynek się urozmaica. Ewoluuje. Gorzelnie są zadowolone – sprzedają destylat, a jak zrobisz kiepską whisky, cóż, nie nasza sprawa. Twoja nazwa, twój kłopot. Ale że ceny najczęściej konkurencyjne w stosunku do oficjalnych wypustów – nisza się rozwija. I ma się naprawdę dobrze.

Nisza podatna na rozwój

Po więcej historii i dobrej whisky